Hirdetés

A spanyol-amerikai szármázású séf, José Andrés neve leginkább ahhoz köthető, hogy az amerikai csúcsgasztronómiába importálta a spanyol tapasokat. Két Michelin-csillagos washingtoni éttermében, a minibarban a vacsoramenü például 25 minifogásból áll össze.

Hirdetés

Több tapas témájú szakácskönyve is nagy sikert aratott a tengerentúlon, és bár két étterem, a washingtoni minibar és a Las Vegas-i é by José Andrés jegyzi legmarkánsabban a keze nyomát, még egy sor további éttermet jegyez üzlettársával. Szám szerint 17 helyet üzemeltetnek Miamitól Virginiáig, Los Angelestől Mexico Cityig. De nem a mexikói az egyetlen vendéglátóhelyük, amelyet az USA határain túl működtetnek.

Egyik éttermük, a Mi Casa Puerto Rico északi partjainál, Dorado városában található. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Andrés személyesen is szembesült a Maria hurrikán szörnyű pusztításával.
A topséf szociális érzékenységét hűen tükrözi, hogy saját non-profit szervezetet működtet, az ételpazarlás ellen és az éhezők segítésére létrehozott World Central Kitchent, és egy évvel ezelőtt megkapta az egyik legmagasabb amerikai állami kitüntetést, a National Humanities Medalt.

José Andrés Instagram

Andrés a World Central Kitchent segítségét vetette be: több, mint kétmillió adag ételt főztek le, majd osztottak szét a feldúlt otthonú lakosok között. A négyes erősségű trópusi ciklon elvonulása után kő kövön nem maradt (ezt követően a 74 ezres lakosságú Dominikát pedig már 5-ös erősségű hurrikánként szelte át). A Puerto Ricóra érkező séfet megdöbbentették a szigeten uralkodó állapotok, az elektromos áram 95 százaléka nem működött, vagyis majdnem teljesen leállt.

Egy másik világhíres séf, Dominique Crenn Haitin segített, a Matthew hurrikán pusztítása után – Olvassa el korábbi cikkünket is! Aki szokott kávézni, vagy szereti a csokit, most segíthet!

José Andrés balról a második

Andrés az élelmiszerszállítmányok megszervezését követően összetoborozta a helyi szakácsokat. Az önkéntesek arra törekedtek, hogy a bajbajutottakat helyi jellegű ételekkel is ellássák a műanyagzacskós segélycsomagok mellett. Egy gigantikus kondérban paella rotyogott, sok másikban raguk és más spanyol egytálételek, ami óriási felüdülés lehetett a leállt infrastruktúra mellett jobb híján csomagolt szendvicseken élő helyieknek.

7000 önkéntes, 18 átmenetileg felállított konyha és food truckok is részt vettek az akcióban. Napi 70 ezer adag ételt osztottak szét csak Puerto Ricón, majd a környékbeli szigetekre is kiterjesztették tevékenységüket.
„Egy pár embert megetetni nagyon jó érzés, de sok-sok emberrel tenni ugyanezt még felemelőbb” – fogalmazott a séf.

Segíteni akarás, spontaneitás és a közös főzés ereje – a Puerto Ricón történtekről Andrés egy TED-előadást is tartott:

Forrás.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok