Hirdetés
Hirdetés

Alternatív kávék – kávéalternatívák: a filteres vagy "pour over" kávék

SZERZŐ: DiningGuide
2017. november 15.
Itthon még gyanakvással tekintenek a professzionális kávékóstolás eszközeire és az espressótól eltérő kávétípusokra. Jellemzően az sem ismert tény, hogy a világon elkészített kávéitalok 70%-a alternatív, azaz csepegtetős, filteres technológiával készül. A kávés világ jelenleg épp egy olyan fejlődési folyamaton megy keresztül, mint ami 15 éve a bornál, 10 éve pedig az égetett szeszeknél is megfigyelhető. […]
Hirdetés

Itthon még gyanakvással tekintenek a professzionális kávékóstolás eszközeire és az espressótól eltérő kávétípusokra. Jellemzően az sem ismert tény, hogy a világon elkészített kávéitalok 70%-a alternatív, azaz csepegtetős, filteres technológiával készül.
A kávés világ jelenleg épp egy olyan fejlődési folyamaton megy keresztül, mint ami 15 éve a bornál, 10 éve pedig az égetett szeszeknél is megfigyelhető. Noha az elmúlt öt évben a specialty kávézók száma robbanásszerűen nőtt, az itt elkészített italtípusok viszonylag kevés fogyasztó otthonában jelennek meg napi használatban. Részben a kényelem, főként pedig a szakértelem és az alapanyagok nehéz hozzáférhetősége (vagy ára) miatt.

Kép: reddit.com

Mitől filteres?

A filteres vagy "pour over" italok alapvetően papír- vagy fém-, esetleg műanyagfilteren átszűrve, 2-4 perces áztatási idővel készülnek.
Alapvetően két irány létezik: az első a gépi elkészítés, amely

az egyszerűbb műanyag burkolatú gépek esetén technológiailag lehetetlenné teszi a megfelelő extrakciót (kioldódást).

A high-end kategóriás gépek ára természetesen jóval magasabb, ugyanakkor a szabályozható hőmérséklet és vízáramlás miatt tökéletes ital készíthető velük.
A másik irány a kézi, vagyis a hand brew, amelynek használata kifejezetten nagy szakértelmet és odafigyelést igényel, viszont rendkívüli mozgásteret ad a baristának az adott kávé értelmezésére, és emellett rendkívül látványos. Végeredményként egy teára hajazó, a kávéalapanyag teljes ízspektrumát felvonultató italt kapunk, amit hiba lenne az espressóhoz viszonyítanunk.

Érdekes a termőterület, feldolgozás is

A minőségi kávék fogyasztása és a fogyasztók fejlődése magával hozta a megértés vágyát, új igényeket is. Izgalmas lett a termőhely, az évjárat, a farmer története, és kiemelt szempont lett a kávé életútja a palántázástól a szüreten és feldolgozáson át a csészébe kerüléséig minden, ami a kávé ízét meghatározza.

Ha otthon készítenénk

Pár ökölszabályt érdemes szem előtt tartanunk a jó végeredmény érdekében. Mindig használjunk frissen őrölt és pörkölt kávét ellenőrizhető forrásból, és lehetőleg kiváló minőségű, alacsony ásványianyag-tartalmú vizet, a hőfokot 92 és 95 Celsius fok közé igazítva. Az optimális kioldáshoz az őrlemény mérete körülbelül kristálycukor méretű legyen, és 200 ml italhoz 12 g kávét használjunk.
Kifejezetten izgalmas az alternatív eszközökkel készült kávék fogyasztása, noha a kávé-geekeken kívül nem feltétlenül életszerű, hogy egy professzionális kávézó apparátusát hadrendbe állítsuk otthoni körülmények közt. Lehetőség szerint legyünk nyitottak, kóstoljunk, próbáljuk megérteni, mi van a csészénkben! Megéri.
Képek forrása.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram