Az Alain Ducasse-féle vegán burger cukkiniből, lencséből, hagymából, quinoából, sárgarépából és paszternákból készül, vegán zsemlében természetesen. Ha valaki szeretne részesülni e kulináris kirándulásban, a párizsi Bastille téren található Burgal büfét keresse a híradások szerint.
Alain Ducasse jó ideje kampányol és tesz is az élelmiszerelőállítási lánc fenntarthatóságának és az állati fehérje-fogyasztás visszaszorításának ügyében. A szédületes karriert befutott, 65 esztendős étteremtulajdonos séfet persze nem szólítja meg minden begyűrűző trend a környezettudatos élet és étkezés képviseletében.
A műhúsok utóbbi években történt berobbanása kétségtelen. Az olyan gyártóknak köszönhetően, mint az Impossible Foods vagy a Beyond Meat, egyre nagyobb szeletet harapnak ki a műhúsgyártók az egyre növekvő vegán piacból. Ezek a start-upok egymásra licitálnak a hús, húsgolyók, virsli, kolbász, szalonna, nyers darált hús imitációkkal. Az ezekből készített ételek sokak számára jelentenek nosztalgikus utazást húsevő időszakukba, miközben tartják magukat az erőszakmentes táplálkozáshoz, és a bolygó fenntartható jövőjéért is tettek növényi választásukkal.
A francia sztárséfet évtizedes viszonylatban foglalkoztatják e gondolatok, vegetáriánus fogásairól régóta közismert a fine dining világában. A Business Insidernek két éve így nyilatkozott a növényi burgerekről:
„Még mindig úgy érezzük, szükségünk van arra, hogy úgy nézzen ki, mint a darált hús, de nem. Nem kell, hogy a zöldségek úgy nézzenek ki, mint a hús. A zöldségeknek úgy kell kinézniük, mint a zöldségeknek. És pont."
Ducasse tehát a tőle megszokott kifinomultsággal és a zöldségek iránti mély tiszteletével fordul a veggie burgerek felé is. Ezúttal nem a fennkölt gasztronómia jegyében, hanem széles körben megszólítva az ínyenceket. A Hôtel Plaza Athénée és damasztabroszos terítés nélkül egy párizsi büfében.
https://www.instagram.com/p/Cb4i99sKLTL/
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.