Hirdetés
Hirdetés

Ahol nem kérdeznek... Kukkantsanak be a Gurduwara Bangla Száhib világába!

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2020. február 18.
Delhiben, a Gurduwara Bangla Száhib templomba csak fedett fővel és csupasz lábbal lehet belépni. Be is lépnek, naponta nagyon sokan – egy sima hétköznap 35 ezer ember fordul meg itt, de a számuk az ünnepeken kétszeres vagy akár háromszoros is lehet. Indiában a népek nem iszonyodnak a tömegtől, hozzá vannak szokva a szűk utcácskákban való nyomuláshoz, az ünnepek előtti, lépésben közlekedő embergörgeteghez a bazárban. Lassan lehet csak haladni, és mégis, amikor már elvesztettük a reményt, hogy odaérünk valahová időben vagy el tudunk még intézni valamit, kiderül: minden működik. Másképp, mint a mi logikánk, de valahogyan mégis erővoalak képződnek a legnagyobb káoszban is. 
Hirdetés

A Gurduwara Bangla Száhib szikh templomban nyoma sincs Delhi őrületének. Itt lelassul a lépés, a mozdulatok, és a turbánba csavart, szakállas férfiak egyenes tartása is méltóságot sugároz. Itt működik Delhi legnagyobb ingyenkonyhája. Azért nem szegénykonyhát írtunk, mert nem feltétlenül csak a rászorulók (akikből Indiában van elég) jutnak itt ennivalóhoz. Bárki lekuporodhat a márványpadlót csíkozó, hosszú szőnyegekre: turisták, látogatók, kíváncsiskodók is. Hogy azonnal eltűnjön a különbség: ki honnan származik, milyen istent követ vagy milyen a bőre színe.

A templom étkezdéjében nem kérdeznek, csak ételt osztanak. Napi 25 000 adagot. Hajnal négytől éjjel egyig tart nyitva a konyha, ahol soha nem látott, irdatlan edényekben készül a napi menü. Ma épp csicseriborsó és lencse fő, illatos fűszerekkel. A ghi, a tisztított vaj csillog a brutális edényben sárgálló főzelék tetején, ahogy egy sárga turbános ember egy hosszú, evezőlapátszerű fakanállal keveri. Kell hozzá erő, az edény hatszemélyes jacuzzi méretű. Kissé arrébb csapátit, indiai kenyeret sütnek. Vannak gépek is, de a folyamat nagy része kézi munka.

Forrás: Youtube.com

A látogatók leveszik a cipőjüket és mielőtt fellépdelnek a fehér márványlépcsőkön, átgázolnak egy folyóvizes medencén. A templom a 17. században egy szikh vezető, Dzsal Szingh palotája volt. Majd egy guru, Har Krishan élt itt. Ebben az időben kolera- és himlőjárvány söpört végig Delhin. A palota kútja tiszta vizű volt, így onnan látták el a város lakóinak egy részét. Majd később az ételosztás is napi gyakorlattá vált.

A szikh vallás alapítója, Nának guru 12 éves volt, kapott az apjától húsz rúpiát, hogy használja fel okosan. Nának ételre költötte a pénzt, amit megosztott a szegényekkel. Az apja számon kérte, de ő azt felelte: „te mondtad, hogy kezdjek vele valami hasznosat”. Azóta a szikh templomokban hagyomány azningyenkonyha működtetése, ahol semmit nem kérdeznek a betérőtől, csak fényesre mosogatott edényben eléteszik a napi vegetáriánus fogást. 

Hirdetés

Alacsony asztal mellett ülve nyújtják-formázzák, majd nagyon összehangoltan sütik és azon frissen tálalják. Nincs teljes csend, de méltóságteljes a hangulat, tökéletesen érezhető, hogy templomban, szent helyen járunk. Ugyanakkor a kenetteljességnek, a jóemberkedésnek sincs nyoma. Minden szervezett, hatékony, kedélyes. A konyhán önkéntesek dolgoznak: jönnek Delhiből és környékéről, de sokszor a turisták is áldoznak a drága idejükből egy kis jötékonyságra. Aki egy picit elfáradt, a konyha folyosóján pihen, beszélget. Szemben hatalmas raktár, tele rizzsel, liszttel, lencsével. Szintén adomány. 

Az étel összeköt, a gurudwarából senki nem távozhat éhesen. Ma, amikor senkinek nincs ideje arra, hogy másokkal törődjön (sőt, sokszor még saját magával sem), a szikh templomban dolgozó önkéneteseket egy dolog vezeti: tenni olyat, amiből nekik hasznuk nincs, de másoknak fontos. Ha az étel egyfajta szeretetnyelv, akkor ezt a nyelvet a szikh közösségtől jobban senki nem beszéli itt. Tízezreket ingyen etetni heti 7 napban, napi 21 órában, szüntelenül – ez nagy feladat. A munkálatok vezetője Harbes Singh Gill, aki mosolyogva és elégedetten nyugtáza, hogy ez a világ legjobb konyhája, és ő hálás, hogy itt dolgozhat.

Forrásunk volt: 1, 2

Ezt a cikkünket se hagyja ki!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram