Hirdetés
Hirdetés

A törzsvendégek tudják: a Pomo d'Oro saját klasszikusait is megújította a házhoz szállításhoz

SZERZŐ: DiningGuide
2021. február 19.
a TOP100 rovat
támogatója
Nemhogy egy olaszországi utazás, a budapesti Via Italián is elérhetetlen egyelőre egy beülős, lelazulós éttermezés. Addig is a Pomo d'Oro csapata csinál mindent, amit csak lehetséges manapság, hogy óriási csapatukat foglalkoztassák. A házhoz szállítás bár a gerince, csak egy része a kínálatuk összességének, a proseccós üvegek viszont akkor fognak pukkanni, ha végre ismét élettel telhet meg az Arany János utcai mini olasz negyed.
Hirdetés

Gianni Annoni nevéhez köthető Trattoria Pomo d'Oro különös évben vált nagykorúvá, tavaly ünnepelte ugyanis 18. születésnapját a főváros egyik legkedveltebb olasz étterme. A több egységből álló Pomo d'Oro eddigre már mintegy száz főnek teremtett munkahelyet, benne a trattoriával, a Doc Vino borbárral, a Gastronomia Pomo d'Oro delikáteszüzlettel, a Gelateriával és a privát vacsorák helyszínéül szolgáló Casa Pomo d'Oro élménykonyhával.

2020 nyarán a trattoria volt egyike azon Budapest belvárosi éttermeknek, amelyek gyorsan újra megteltek élettel (habár ritkított asztalokkal). Legutóbbi, augusztusi látogatásunk alkalmával olyan zajos-vidám telt házzal mentek, amire tényleg az örökérvényű közhely, a dolce vita a legtalálóbb kifejezés. Az édes nyári napokon is különös, helyenként kísérteties képet mutatott a környező 5., 6. és 7. kerület, a nagy meglepetés pedig még csak idén várat magára: vajon mi lesz az elhagyott bérlemények, tönkrement üzlethelyiségek sorsa? Miben fog mást mutatni a városkép?

A kérdés nyitott, ahogyan az éhes szájak is, függetlenül az éttermek nyitvatartásától. Házhoz rendeltünk hát, és szeretnénk ismét kiemelni:

ha szeretnénk támogatni az éttermeket, és van rá lehetőség, rendeljünk közvetlenül tőlük, saját kiszállítással. A Pomo d'Oro egész Budapesten és az agglomeráció közelebbi településeire is vállal fuvart.

Kényelmes válogatást és megoldást jelentenek a kiszállítócégek szolgáltatásai, de a kilométerlimit a vásárlók lehetőségeit, a futárcégek pedig a krízishelyzetben lévő éttermek bevételeit csökkentik.

A krízis időszaka és nyomasztó hangulata hálistennek a legkevésbé sem szüremlett át ezen az éttermi rendelésünkön sem. Kis üdvözlet, egy kis édes kedvesség is lapult a fellogózott papírzacskók egyikében. Szívélyes felszolgáló helyett most ezzel a barátságosan integető paradicsomnak szánhattuk vendégi mosolyunkat.

A rendelt ételek közül egyedül a pizza nem érkezett a hagyományos pizzarendelő helyektől megszokott módon. Választásunk egy jól ismert kombó volt, ami Pomo d'Oro-éknál a Tommaso névre hallgat, nem érdemtelenül. Mák Tamás, az étterem pizzamesterének neve fedezhető fel benne, aki a megnyitás óta áll a Pomo d'Oro kemencéje mellett. Amikor a trattoriát 2018-ban az olasz Ristorazione Italiana Magazine a világ 70 legjobb pizzaétterme közé választotta, írtunk is az eredményt összehozó csapatról és külön Mák Tamás pizzapályájáról is.

Szófogadó vendégként a 250 Celsius fokra előmelegített sütőbe csak kereken 3 percre tettük a paradicsomos alapú pizzát, de a pármai sonkát leszedtük róla. Ezt ízlése válogatja, valaki szereti rásütve, de a sütőből forrón kikerült korongon csak egész finoman meglágyuló pármainak is megvan a rajongótábora.

A meztelen pizzát sütöttük hát ki, Maestro Tommaso pizzaszósza pedig igen intenzívre sikerült, jó paradicsomos, fokhagymás, finoman bazsalikomos, nem a sok helyen tapasztalható áttetszőbb, "vizesebb" fajta.

Nem ez az első alkalom, hogy variáltunk az érkező komponensekkel. Egy étteremben vezeti a szakács és a felszolgáló a vendég kezét, a rendelések során pedig egyrészt becsúsznak tévedések (véletlenül kimaradt hozzávalók, a kis dobozkák között olykor el lehet tévedni). Másrészt kifejezetten

élvezetes része a jobb éttermekből való rendelésnek, hogy a gazdag feltétekkel és kiegészítőkkel lehet játszani is.

Kis komposztálható dobozokban kaptuk a további feltéteket, a hajszálvékony parmezáncsíkokat és a jelentős adag rukkolát. Utóbbiból az egyéni ízlésnek megfelelően bőven elég volt a harmada, és milyen jól fog jönni másnap egy salátára.

A rendelés többi részében kövessük az ortodox sorrendet. Az emiliai húsos tortellinivel kínált húsleves a kiérkező befőttesüvegben kissé megmosolyogtató (SZTK-s nosztalgiát ébresztő) látvány, de ezen könnyen túllendülünk. A szűrt húslé íze tartózkódó, nem különösebben ütős, na de a tortellinik. A tésztakalapocskák rejtették a húsos kis ízbombákat, borjúhús, pármai sonka, mortadella és parmezán elegyét. Így nyert értelmet a kompozíció.

Egy fogás, amit alapvetően nem javasolnánk Magyarországon házhoz szállítani, az a tenger gyümölcsei fritti. Tengerünk sincsen a friss halas szállítmányhoz, és nyitva tartó éttermeink sem. Ki tudja, mennyi munkájának, kísérletezéseinek eredménye lapult a dobozban, ugyanis sem felpuhult bundájú, sem rágós (sem, sem, sem) nem volt. Joggal lehet bátortalan az ember ennél a rendelésnél, de nagy meglepetést okoztak az olajban sült tengeri herkentyűk.

Már csak méreténél fogva is, ugyanis igen korrekt adag érkezik Tengerparti csemege néven. Pankómorzsás bundában sült garnélafarkak, megintcsak más köntösben ropogósra sütött tintahalszeletek, pankós szardínia és tempurázott zöldségek alkották (cukkini és hagyma) az igazán laktató adagot.

Az alábbi kép sokat elárul sütőtökpürével töltött spenótos tortelliről, amely 24 hónapon át érlelt parmezánból készült szósz borít. Teljes hedonizmus egyetlen, tulajdonképpen vegetariánus tésztafogásban. Visszafogottsággal azonban a legkevésbé sem vádolható ez az étel, nem véletlenül a ház egyik örök ajánlata.

Szintúgy a Pomo d'Oro nevezetes papfojtó tésztája, amelyről szintúgy egy zavarbaejtően közeli képet közlünk. Nehéz ugyanis esztétikusan tálalni ezeket a gazdag ragus tésztákat a dobozokból, viszont látványos, mennyi anyag van bennük. Mint minden pasta az étteremben, ez a sodort tészta is házi. Az étterem 36 hónapon át érlelt parmezánt ígér, ebben flambírozzák meg a gazdagon fűszerezett gombás, szalonnás, Pelati paradicsomos ragut. Ez sem szezonális ajánlat, egészéves Pomo d'Oro-sláger.

Settevelli. A klasszisszámba menő hétrétegű csokoládétorta mandulalisztes piskótából, mogyoróval. Szörnyű volt, és rettenetes, és soha többé nem kérnénk desszertnek. [Irónia.] Minden (mogyorós) csokikedvelő tányérjára vele!

Beleharapni a paradicsomba: olvassa el korábbi Trattoria Pomo d'Oro cikkünket is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram