Hirdetés
Hirdetés

A toplistás bécsi Minirestaurant tulajdonosa Borsodban nyitott nápolyi pizzázót

SZERZŐ: DiningGuide
2021. május 17.
Pizza Pasta Buona Sera, Borsod!
Hirdetés

Ha Sajószentpéter pont nem is volna az úticélunk, belföldi utazgatások alkalmával könnyen útba ejthető a 26-os főút. Olyan slágerkirándulóhelyek közelében járunk, mint Szilvásvárad, Lillafüred, Bükkszentkereszt. Érdemes megjegyezni Sajószentpétert megállóhelyként, a 11 ezer lelket számláló településen ugyanis igen korrekt konyhát nyitott egy sokat látott, világjáró magyar vendéglátós.

Emlékeznek a Minirestaurantra Bécsben?

Hazai gourmet körökben elhíresült, hogy magyar tulajdonos viszi, nevezetesen Novák Sándor. A bisztróként és borbárként is jelentékeny Mini a város legjobb éttermei között szerepelt a "nemzetközileg inspirált magyar konyha" jegyében, huzamosabb ideig a TripAdvisor top 10-es listájának élén szerepelt.

Hirdetés
A TripAdvisoron szereplő mintegy 3000 bécsi étterem közül a 8. helyig vitte a híre, no és a vendégértékelések.

A császárváros Mariahilf negyedében, a belső 6. kerületben fellelhető étterem ma is működik, de nyolc év után tavaly új vezetésnek adta át a magyar tulaj.

Novák Sándor évtizedek óta a vendéglátásban dolgozik. Öt éven át állt helyt óceánjáró hajókon, mintegy tíz éven át dolgozott New York neves séfjeinek konyháján, és élt Sarasotában is az Egyesült Államokban. A hazai szakmában sem ismeretlen a neve, olyan közönségkedvenc budai helyeken dolgozott üzletvezetőként a 2000-es években, mint a II. kerületi Porcellino Grasso és a Café 57.

Pizza Pasta Buona Sera, Borsod

A Bécsből hazaérkező magyar éttermes a borsodi kisvárosba vetette bizalmát, de nem vakon. Három éve működik itt szálláshelye, a Lili Motel, ami természetesen szintén nem 11 ezer fős település lakosságára épít. Átlagosan 15 ezer autós halad el a főúton, Kazincbarcika 9 kilométerrel északra, Miskolc 15 kilométerrel délre elérhető a 26-oson, közel a szlovák határhoz.

Fotó: Pizza Pasta Buona Sera

Budapesten egyre másra nyílnak a nápolyi pizzázók, vidéken egyelőre kuriózumnak számít ez a pizzakészítési stílus. Különösen kirí a felhozatalból az olasz hagyományoknak való megfelelés, ha nem nagyobb vidéki városról vagy népszerű nyaralóhelyről van szó, hiszen az útmenti, falusi, kisvárosi pizzériák nagy része egyelőre inkább jól megpakolt, vaskos tésztakorongokat árul pizza címén, jobbára magyar lisztből és "magyaros" feltétekkel. Az ország északkeleti részében akadnak persze erős szereplők, a legnevesebb az Anyukám Mondta által alapított, ma már három városban jelenlévő Pizza, Kávé, Világbéke (Miskolc, Eger, Debrecen), de a pizza al taglio szeletpizzái egy egészen más pizzaélményt nyújtanak.

Novák Sándor fanatikusa a szakmájának. A Pizza Pasta Buona Sera tulajdonosa az étterem irányítása és a (szintén szerelmet jelentő) borszelekció biztosítása mellett pizzaiolóvá is képezte magát – tavaly nyáron egészen Nápolyig ment az eredeti nápolyi pizza készítésének elsajátításáért.

A hivatalos AVPN minősítést kiadó szervezet által működtetett iskola tanfolyamát végezte el egy kiegészítő modullal, de ahogyan ő is elmondta, a szakma nápolyi nagyöregjei tíz évben számolják a tökéletes magabiztosságot mindenféle időjárásban, páratartalomban, tökéletesen kiismerve a nullás liszteket és élesztőket

"El kell még fogadtatni itt az emberekkel a valódi olasz konyhát. Kompromisszumokban nem gondolkodom, de okosan, lépésről lépésre haladunk. A tintahalkarikák egyelőre váratnak magukra, de jó pizzával és pastával könnyű megszólítani azokat a vendégeket, akiknek számít, hogy mit esznek."

Hirdetés

Novák Sándor beszámolt róla, hogy éppen az említett tintahalkarikák már a kezdő étlapra is felkerültek, de mint kiderült, nem érdemes azonnal a dolce vita közepébe csapni. A pancetta, Calabria szalámi, gorgonzola és pecorino sajt könnyebben szerez magának új rajongókat, a tenger gyümölcsei már nehezebb pálya. Az egyetlen kis engedmény a pizzafeltétek között a kukorica – a gyerekek kívánságának kedveskedik a konyha. A pasták helyben, házilag készülnek; az olasz kínálatot pedig közkedvelt bisztrófogások egészítik ki, kedvező árú ebédmenüvel.

Az étterem büszkesége a Manna Forni kemence, amelynek kivetelezése a megrendeléstől a megépítésig és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe szállításig hónapokat vesz igénybe, és nápolyi mesteremberek keze munkáját dicséri.

Pizza Pasta Buona Sera tehát a 26-os mentén. Terasszal, játszótérrel, illetve a jövőben pizzasulival is várnak.

Az étterem elérhetősége

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram