A Pozsonyi út kávézókban, sütizőkben, pékségekben erős, de a pizza eddig hiányzott Újlipócia repertoárjából. Baguette, babka, vegán szendvics pipa, mostantól pedig pizzaszeletből sem kell hiányt szenvedniük a helyieknek.
Igen, Pesten és Budán
Pár hete nyitott meg az Ide, a Pozsonyi út 22-ben: szomszédja egy nosztalgikus trafik és a pop-up Zsebi, valaha a helyén fánkozó üzemelt. Tulajdonosa ugyanaz a Vidó Nóri, aki anno a Madách téren mutatkozott be az Igen gyűszűnyi üzletével, majd végül a koncepciót a Margit körútra költöztette, valódi, asztalszervizes pizzabár formájában. 2019 óta az Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) hivatalosan is tradicionális nápolyi pizzát árusító helynek minősítette őket, az országban először (azóta a Donna Mamma is megkapta a minősítést). Az Igen pizzái két éve sülnek Budán, a sikerük töretlen, békeidőben mindig érdemes volt asztalt foglalni, színház/mozi előtt csak úgy beesni nem nagyon lehetett.
Nápoly-Róma 2-1
A nápolyi pizza műfaja szerethető, a jó minőségű alapanyagokkal extra gyorsan készre sülő tészták könnyen magukhoz édesgetik az embert. Olyan, akár a jó kávé, fagylalt, buger: ha egyszer megtapasztaljuk, milyen az igazi, onnantól kezdve gyanakodva nézünk a másolatokra, mi több, lehet, hogy a közelükbe sem megyünk, várjuk az alkalmakat. A nápolyi pizzákat hamar megszerette a magyar, hálával tartozik neki, mert nemcsak finom, de nem okoz hasfájást, elnehezedést, ebéd utáni bénulást sem. Több olyan pizzériát ismerek Budapest-szerte, ahová biztonsággal betérek nápolyi pizzáért, mert garantált, hogy jót kapok.
Ezzel szemben alulreprezentáltak a római pizzaszeletekkel foglalkozó helyek, pedig egy nemkülönben ízletes stílust képviselnek. Róma belvárosában megannyi ablaknál kiadós, kisebb üzletes megoldást találni. Feltéttől roskadozó, négyszög alakban, ollóval vágott pizzaszeleteket mérnek reggelire, ebédre, vacsorára. Olaszországban legalább annyira népszerű és elérhető, mint a kerek, vékonytésztás variáns, ráadásul tájegységenként, városonként is változhat a stílus. Nemcsak formájában, de jellegében is egészen más, mint a nápolyi rokon.
Mi az a pizza al taglio?
A Lazio régióból származó pizza al taglio a '70-es '80-as években vált népszerűvé, igazi közösségi élménnyé, ami mindenkinek elérhető (erről majd később). Fiatalnak, idősnek sem kellett kifejezetten étterembe ülni ahhoz, hogy egy remek pizzát ehessen, a Fiat 500-as motorháztetőjén, a bár előtt a barátokkal, a robogón hasítva a Trastevere negyed szűk utcáin. Hosszan (akár 48-72 órán át), hideg helyiségben kelesztett, sok vízzel hidratált, több ideig, alacsonyabb hőfokon elősütött, majd fogyasztás előtt pár percig "rámelegített" pizzáról beszélünk, melynek tésztája szép levegős, már-már méhsejt-szerű, ropogós, könnyen emészthető, és tényleg egészen más, mint a nápolyi rokon. Sokan kenyérszerűnek mondják, de ha nagyon hasonlítani szeretnénk valamihez, az a szintén olasz focaccia lenne.
A hazai élvonal
A hazai pizza al taglio három fontos állomása az encsi Anyukám mondta, (illetve a Pizza Kávé Világbéke brand) a fővárosi Nagymező utcai Pizzica és az óbudai D'al Michele. A Dudás testvérek, a Bartolomeo fivérek vállalkozásai, igazi referenciapontok, melyeket a született olaszok is megsüvegelnek. A 2019-es nyitású D'al Michele is hamar népszerűvé vált, de további trónkövetelőkben nem bővelkedik a főváros és a vidék sem. Most megérkezett az Ide, ráadásul gyakorlott pizzásoktól, szóval nagy elvárásokkal érkeztem hozzájuk.
Új pizza a láthatáron
A piaci helyzetre való reagálás csillagos ötös, elvégre a római pékek valamikor 70 évvel ezelőtt azért fejlesztették ki az elektromos sütőben süthető, újramelegítéssel tökéletessé váló pizzáikat, hogy praktikusabb legyen a fogyasztásuk. Azonnal is rá lehet melegíteni az elősütött pizzákra, de otthon egy mezítlábas sütőben is friss és ropogós lesz a szelet.
Vidó Nóriék a tavaszi Igen-es kiszállítás és take away mellett most már szeletbárral is beszálltak a fővárosi pizzakínálatba.
Az üzlet stílusos és nem mellőzi a tőlük megszokott gegeket sem. Pápafestményből, Szűz Mária szobrokból sincs hiány. A hosszú pultban pedig körülbelül 10-féle pizza várakozik. Gazdagon pakoltak, roskadoznak a feltéttől, az alap burgonyás-rozmaringostól haladunk a "szuper extra" szarvasgombásig. Salátákat és édességeket is készítenek, de a pizza miatt jöttem, hogy elfogyasszak két szeletet séta közben és a többit vacsorára, netán másnapra hagyhassam, hiszen erre (is) lettek kitalálva.
Az élmény maga
Nagy szeleteket képzeljünk el, levegős, szépen emelkedő tésztával. A bufala mozzarellával és bazsalikommal pakoltat, illetve a szarvasgombakrémeset kérem, hogy melegítsék meg, a többit mutatós, saját grafikás dobozba teszik. Hét szelet pizzáért 8300 forintot fizetek. Az említett mindenkinek elérhető teória itt megdőlni látszik, de természetes, hogy egy minőségi ételnek megkérik az árát. Az encsi, vagy a Nagymező utcai pizzaszeletekhez képest azonban ez nagyon borsos, még Pozsonyi úti mércével is. Rómában sok helyen mérik súlyra az ollóval szabott pizzaszeleteket, és nem szeretnék igazságtalan lenni, való igaz, hogy a Pizzicában kisebbek a szeletek. A Világbéke pizzái azonban hasonló méretűek.
Ebből a méretből körülbelül két szelettel jól lehet lakni, nagyétkűek hátmat-négyet is el tudnak fogasztani, tekintve, hogy nem nehezít el. Viszont valamiért elmaradt a tüzijáték, nem volt akkora szimbiózis a tészta és a feltétek között, mint amire vártam. Külön-külön vizsgálva minőségiek, sok munka van bennük, de úgy érzem, még egymáshoz kell csiszolódniuk. A tészta levegős és öröm ránézni a keresztmetszetére. Szépen ropog, így egyből az jutott eszembe, hogy magában, csak sajttal, vagy fokhagymás-rozmaringos olívaolajjal mennyire szeretném borkorcsolyaként. A szarvasgombás szeletre remek állagú laskagombát halmoztak, a szarvasgombás krém viszont túlcsordult, mindent beborított a jellegzetes íz.
Otthon, este a dobozon feltüntetett módon (250 fokon, 4-6 perc) készítettem el a krumplis, a sültpaprika-bufala-rukkola-fenyőmag és a ricotta-spenót-gorgonzola pizzákat, és örömmel tapasztaltam, hogy tényleg működik a megoldás, ami 2020 házhoz szállító érájában nagyon jól jön. Szeretnék majd többször betérni az Ide-be, mert van benne potenciál, de túl friss még ahhoz, hogy egyből a csúcspizzát várjuk. Visszagondolván az Igen evolúciójára, érdemes időnként feléjük pillanatani.
Ide
Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 22.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 12:00-19:00
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.