Hirdetés
Hirdetés

Hiánypótló és stílusos — Az Igen csapata római pizzabárt nyitott a Pozsonyi úton

SZERZŐ: DG Inspektor
2020. december 22.
Friss versenyző a Pozsonyin az Ide, az Igen pizzéria alkotóinak új egysége, ami szeletbárként a pandémia ellenére is bátran megnyithatott az elviteles jellegnek köszönhetően. A dizájn stílusos, a kiszolgálás segítőkész, nápolyi helyett római stílust képvisel, és van benne potenciál.
Hirdetés

A Pozsonyi út kávézókban, sütizőkben, pékségekben erős, de a pizza eddig hiányzott Újlipócia repertoárjából. Baguette, babka, vegán szendvics pipa, mostantól pedig pizzaszeletből sem kell hiányt szenvedniük a helyieknek.

Nápolyi pizzák és hangulatok / Fotó: Igen Facebook

Igen, Pesten és Budán

Pár hete nyitott meg az Ide, a Pozsonyi út 22-ben: szomszédja egy nosztalgikus trafik és a pop-up Zsebi, valaha a helyén fánkozó üzemelt. Tulajdonosa ugyanaz a Vidó Nóri, aki anno a Madách téren mutatkozott be az Igen gyűszűnyi üzletével, majd végül a koncepciót a Margit körútra költöztette, valódi, asztalszervizes pizzabár formájában. 2019 óta az Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) hivatalosan is tradicionális nápolyi pizzát árusító helynek minősítette őket, az országban először (azóta a Donna Mamma is megkapta a minősítést). Az Igen pizzái két éve sülnek Budán, a sikerük töretlen, békeidőben mindig érdemes volt asztalt foglalni, színház/mozi előtt csak úgy beesni nem nagyon lehetett.

Igen akkor és most / Fotó: Igen Facebook

Nápoly-Róma  2-1

A nápolyi pizza műfaja szerethető, a jó minőségű alapanyagokkal extra gyorsan készre sülő tészták könnyen magukhoz édesgetik az embert. Olyan, akár a jó kávé, fagylalt, buger: ha egyszer megtapasztaljuk, milyen az igazi, onnantól kezdve gyanakodva nézünk a másolatokra, mi több, lehet, hogy a közelükbe sem megyünk, várjuk az alkalmakat. A nápolyi pizzákat hamar megszerette a magyar, hálával tartozik neki, mert nemcsak finom, de nem okoz hasfájást, elnehezedést, ebéd utáni bénulást sem. Több olyan pizzériát ismerek Budapest-szerte, ahová biztonsággal betérek nápolyi pizzáért, mert garantált, hogy jót kapok.

Róma utcái

Ezzel szemben alulreprezentáltak a római pizzaszeletekkel foglalkozó helyek, pedig egy nemkülönben ízletes stílust képviselnek. Róma belvárosában megannyi ablaknál kiadós, kisebb üzletes megoldást találni. Feltéttől roskadozó, négyszög alakban, ollóval vágott pizzaszeleteket mérnek reggelire, ebédre, vacsorára. Olaszországban legalább annyira népszerű és elérhető, mint a kerek, vékonytésztás variáns, ráadásul tájegységenként, városonként is változhat a stílus. Nemcsak formájában, de jellegében is egészen más, mint a nápolyi rokon.

Mi az a pizza al taglio?

A Lazio régióból származó pizza al taglio a '70-es '80-as években vált népszerűvé, igazi közösségi élménnyé, ami mindenkinek elérhető (erről majd később). Fiatalnak, idősnek sem kellett kifejezetten étterembe ülni ahhoz, hogy egy remek pizzát ehessen, a Fiat 500-as motorháztetőjén, a bár előtt a barátokkal, a robogón hasítva a Trastevere negyed szűk utcáin.  Hosszan (akár 48-72 órán át), hideg helyiségben kelesztett, sok vízzel hidratált,  több ideig, alacsonyabb hőfokon elősütött, majd fogyasztás előtt pár percig "rámelegített" pizzáról beszélünk, melynek tésztája szép levegős, már-már méhsejt-szerű, ropogós, könnyen emészthető, és tényleg egészen más, mint a nápolyi rokon. Sokan kenyérszerűnek mondják, de ha nagyon hasonlítani szeretnénk valamihez, az a szintén olasz focaccia lenne.

Az Ide pultja

A hazai élvonal

A hazai pizza al taglio három fontos állomása az encsi Anyukám mondta, (illetve a Pizza Kávé Világbéke brand) a fővárosi Nagymező utcai Pizzica és az óbudai D'al Michele. A Dudás testvérek, a Bartolomeo fivérek vállalkozásai, igazi referenciapontok, melyeket a született olaszok is megsüvegelnek. A 2019-es nyitású D'al Michele is hamar népszerűvé vált, de további trónkövetelőkben nem bővelkedik a főváros és a vidék sem. Most megérkezett az Ide, ráadásul gyakorlott pizzásoktól, szóval nagy elvárásokkal érkeztem hozzájuk.

Új pizza a láthatáron

A piaci helyzetre való reagálás csillagos ötös, elvégre a római pékek valamikor 70 évvel ezelőtt azért fejlesztették ki az elektromos sütőben süthető, újramelegítéssel tökéletessé váló pizzáikat, hogy praktikusabb legyen a fogyasztásuk. Azonnal is rá lehet melegíteni az elősütött pizzákra, de otthon egy mezítlábas sütőben is friss és ropogós lesz a szelet.

Vidó Nóriék a tavaszi Igen-es kiszállítás és take away mellett most már szeletbárral is beszálltak a fővárosi pizzakínálatba.

Az üzlet stílusos és nem mellőzi a tőlük megszokott gegeket sem. Pápafestményből, Szűz Mária szobrokból sincs hiány. A hosszú pultban pedig körülbelül 10-féle pizza várakozik. Gazdagon pakoltak, roskadoznak a feltéttől, az alap burgonyás-rozmaringostól haladunk a "szuper extra" szarvasgombásig. Salátákat és édességeket is készítenek, de a pizza miatt jöttem, hogy elfogyasszak két szeletet séta közben és a többit vacsorára, netán másnapra hagyhassam, hiszen erre (is) lettek kitalálva.

Az élmény maga

Nagy szeleteket képzeljünk el, levegős, szépen emelkedő tésztával. A bufala mozzarellával és bazsalikommal pakoltat, illetve a szarvasgombakrémeset kérem, hogy melegítsék meg, a többit mutatós, saját grafikás dobozba teszik. Hét szelet pizzáért 8300 forintot fizetek. Az említett mindenkinek elérhető teória itt megdőlni látszik, de természetes, hogy egy minőségi ételnek megkérik az árát. Az encsi, vagy a Nagymező utcai pizzaszeletekhez képest azonban ez nagyon borsos, még Pozsonyi úti mércével is. Rómában sok helyen mérik súlyra az ollóval szabott pizzaszeleteket, és nem szeretnék igazságtalan lenni, való igaz, hogy a Pizzicában kisebbek a szeletek. A Világbéke pizzái azonban hasonló méretűek.

Az a bizonyos tészta

Ebből a méretből körülbelül két szelettel jól lehet lakni, nagyétkűek hátmat-négyet is el tudnak fogasztani, tekintve, hogy nem nehezít el. Viszont valamiért elmaradt a tüzijáték, nem volt akkora szimbiózis a tészta és a feltétek között, mint amire vártam. Külön-külön vizsgálva minőségiek, sok munka van bennük, de úgy érzem, még egymáshoz kell csiszolódniuk. A tészta levegős és öröm ránézni a keresztmetszetére. Szépen ropog, így egyből az jutott eszembe, hogy magában, csak sajttal, vagy  fokhagymás-rozmaringos olívaolajjal mennyire szeretném borkorcsolyaként. A szarvasgombás szeletre remek állagú laskagombát halmoztak, a szarvasgombás krém viszont túlcsordult, mindent beborított a jellegzetes íz.

Pizza bufala az Ide-ben

Otthon, este a dobozon feltüntetett módon (250 fokon, 4-6 perc) készítettem el a krumplis, a sültpaprika-bufala-rukkola-fenyőmag és a ricotta-spenót-gorgonzola pizzákat, és örömmel tapasztaltam, hogy tényleg működik a megoldás, ami 2020 házhoz szállító érájában nagyon jól jön. Szeretnék majd többször betérni az Ide-be, mert van benne potenciál, de túl friss még ahhoz, hogy egyből a csúcspizzát várjuk. Visszagondolván az Igen evolúciójára, érdemes időnként feléjük pillanatani.

Ide

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 22.

Az Ide Facebook oldala

Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 12:00-19:00

Házhoz szállítás linkje

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram