Hirdetés
Hirdetés

A tökéletlenség japán művészete Milánóban – egy pékség és egy borbár fúziójába zárva | PAN

2024. március 14.
Egy olaszországi pékséggel kapcsolatban valószínűleg elég sok mindent hajlamos az ember előfeltételezni, azonban az, hogy odabent minimalista, a japán kultúrát ünneplő hangulatot talál, jó eséllyel nem szerepel a listán. Hogy mindez egy borbárhoz társul, elsőre még meghökkentőbb lehet – és mégis, a milánói PAN maga a harmónia.
Hirdetés

A minimalista üzlet lényegében egy szürke tónusokkal teli, fényben úszó, lecsupaszított tér, amelyet két különálló zónára oszt két olyan pult, amelyek egyből megragadják a figyelmet – az egyik zöld üvegszálas rácslapokból, a másik fekete pácolt gesztenyéből készült. Előbbi a pékárukat rejti, utóbbi pedig a borbárhoz tartozik. A tervezéssel megbízott Studio Wok belsőépítészei a japán kultúrában gyökerező, wabi-sabi ihletésű esztétikát alkalmazták, amely lényege, hogy messze elkerüli a perfekcionizmust.

A zöld szín mindamellett, hogy a teret nyugtatóan könnyd hangulatúvá varázsolja, a japán matcha teára is utal. A plafonról lelógó ombre drapéria zöldről fehérre halványul, miközben kecsesen fodrozódik, akárcsak a noren, a hagyományos japán térelválasztó szövetfüggönyök.

A kialakítás során meghatározó cél volt, hogy szoros kapcsolatot teremtsenek a külvilággal, tehát az utcán sétálókkal vagy éppen a szemközti „szomszédokkal”: a gesztenyefából készült nagy ablakok a belső teret igyekeznek kifelé vetíteni. Ráadásul az ablakok nem csupán a várossal próbálják összekapcsolni a belső teret, ugyanis a mellette végigfutó hosszú fapad fut a két teret, a pékséget és a borbárt köti össze. 

Az összekötés az egész koncepcióban egy nagyon fontos szempontot jelentett, ami nem csupán a két belső tér, a külső és belső világ kapcsolatában jelenik meg, ha a PAN hitvallásában, mely szerint szeretnének kultúrákat összekapcsolni, sztereotípiáktól mentesen. Kitűnő példa arra, hogy nagyon jól működik együtt a visszafogott, letisztult, minimalista japán design, illetve a nyitott, szenvedélyes és látványos olasz attitűd.

Az üzlet pékárukat kínáló részében nem csupán a kenyerek és a péksütemények megvásárlására van lehetőség, ugyanis hétköznap többfogásos ebédmenüt lehet rendelni, hétvégénte pedig meleg és hideg, sós és édes brunch tételek közül választhatnak a vendégek, miközben a borbár pultjánál az alkoholos italok közül szemezgethetnek. 

Fotók: Simone Bossi

Forrás: yatzer.com, nuvomagazine.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram