Hirdetés
Hirdetés

A szerencse forgandó, a mákos guba örök | Egy jellegzetes magyar desszert története

2024. április 9.
A külföldi desszertrajongóknak még a mai napig meglepetést okoz, hogy milyen sok hazai édességhez használunk mákot, ám kóstolás után általában minden kétséget eloszlat ez a hozzávaló. A hazánkban méltán népszerű mákos guba történetének jártunk utána, a készítés mikéntjébe a KIOSK Budapest avatott be minket.
Hirdetés

Mint a legtöbb alapanyaghoz, a mákhoz is megannyi népi hiedelem kötődik, ráadásul kifejezetten pozitív: az apró fekete szemek ugyanis szerencsét hoznak és a bőséget jelképezik, így annak, aki elfogyasztja, pénzt hoz a házhoz – elméletileg. Persze azt senkinek sem kívánjuk, hogy a jó szerencse érdekében neki álljon zsákszámra kanalazni a mákot, így már leleményes elődeink is számos desszertet készítettek vele, melyeket mind a mai napig a legnépszerűbb hazai édességek között tartunk számon. 

Mivel a mákos guba egy kifejezetten laktató desszert, ezért korábban gyakran került az asztalra a böjti időszakban, manapság azonban már gyakran az ünnepi menü része vanília sodóval tálalva, sőt sokan a hétköznapokon is szívesen fogyasztják. 

Lőnye, gubó, bobajka, guba 

Nevének érdekessége, hogy korábban gyakran emlegették lőnyeként, mákos gubóként, illetve bobajkaként is. Múltja egészen 1695-ig nyúlik vissza, legalábbis a Szakáts mesterségnek könyvetskéje, ami az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv volt, már tartalmazza a receptjét, azzal a különbséggel, hogy akkor még tej helyett vízzel tették puhává a tésztát, amelyet a gubához használtak, érthető takarékossági okokból. Ekkoriban még hosszú, vékony rudakká formázott kelttésztát sütöttek, azt szárították ki és készítették el belőle a gubát. Ma már ennél gyorsabban és praktikusabban száraz vagy száradófélben lévő kiflit használhatunk az otthoni készítés során. 

Mákos guba, ahogyan a KIOSK Budapestben készül

„A mákos guba szinte a nyitás óta szerepel az étlapunkon, azóta fejlesztjük ezt a régi klasszikus receptet. A tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert kedvenc, gyerekkori ízemléke azért került fel a menüre, mert korábban egy spanyol tanulmányúton kóstolt egy kenyéralapú desszertet, aminek volt egy ropogós eleme, és ekkor született meg az ötlet, hogy ezt az unikális ízt ötvözi a klasszikus, régi desszerttel. A cukrászatunk így emelte magasabb szintre, sokáig karamell és fekete szezám ropogóssal, mennyei mákfagyival a tetején szervíroztuk, ebben a verziójában vált a KIOSK közönségkedvenc desszertjévé. Az idei év elején történt vezetőváltás után, amely a cukrászatot is érintette, új vonulatot hozott a desszertpályára is. Szilágyi Berta, a Michelin-csillagos Babel éttermünk cukrászséfje felel ugyanis február óta a KIOSK desszertjeiért, így nemcsak az egész desszertpályát, hanem a mákos gubánkat is megreformálta. Az ízek még természetesebbek lettek, a felhasznált alapanyagok csúcsminőségiek, maga az elkészítési eljárás is jóval frissebb. Ha felénk jártok, ez az az édesség, ami a mai napig kihagyhatatlan.”

Fotó: Pap Dávid

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram