Hirdetés
Hirdetés

A Stand25 menüjének otthoni elkészítése az érzelmekre (is) hat

SZERZŐ: DG
2020. december 11.
a TOP100 rovat
támogatója
Mit tud a Stand25 otthon, a saját konyhánkban befejezendő menüje? Mennyire egyértelmű az elkészítés módja, hogyan jelenik meg a Széll Tamástól és Szulló Szabinától megismert vérprofi örömkonyha a megannyi éve használt tányérjainkon?
Hirdetés

A múltkoriban egy hosszabbat beszélgettünk Széll Tamással, aki mesélt nekünk a Stand25 házhozszállításáról és a két útról, ami közül választhatnak a vendégek. A munkásabb, egy cseppet időigényesebb utat választottuk, vagyis a készen érkező fogások helyett szerettük volna mi magunk befejezni a budai bisztró ikonikussá vált fogásait. Nem egy szimpla hétfő déli home office ebédre készültünk, inkább egy meghittebb, beszélgetős vacsorára, még akkor is, ha a csomag próbáját nem szentestére datáltuk.

Fotó: Stand 25 Facebook

Olyan ez, mint amikor egy nemesebb, nagyon jó minőségű alapanyaggal hazaérkezünk a piacról/pékségből/hentestől/zöldségestől. Akinek érzelmi kötődése van az ételhez, az képes babusgatni egy kenyeret, percekig magasztalni egy krémes, zsíros tejterméket, minden évben ugyanúgy üdvözölni az első szem zamatos epret. A Stand25 megszokott, csaknem tévedhetetlen ízei minden esetben lassításra sarkallnak, a hőtartó díszcsomagolásban érkező, némi előkészületet és átszellemülést igénylő verzió nemkülönben. Erre szokás mondani, hogy meg kell adni a módját.

11-féle étel, vagy összeállított csomagok közül választhatunk, gyakrolatilag akárhány főre — ahogy a séf mesélte, 100 fős céges főzést is le tudnak bonyolítani profi logisztikai rendszerüknek köszönhetően.

A mi csomagunk a következőket tartalmazta:
  • kacsamáj terrine, alma chutney, vajas kalács
  • halászlé pontyfilével
  • skót lazacfilé (Label Rouge), fehérboros vajmártás
  • Black Angus (USA) ribeye steak, pecsenyelé
  • zöldségköret
  • gratin burgonya
  • somlói galuska

Gusztusos papírborítás került a hőtartó hungarocell dobozra, melyben katonás sorrendben sorakoztak az elkészítésre váró halak, hús, zöldségek és a tasakokban lévő mártások, pecsenyelevek. Egy jégakkut is csomagoltak hozzá, hogy az ígért 5 óráig akár hűtés nélkül is biztonsággal kibírja a csomag. Egy boríték is jár a boxhoz, amiben receptkártyákat találunk, részletes leírással, valamint egy QR-kóddal, amit beolvasva a Stand25 videója ugrik elő, amiben Tamás befejezi az adott ételeket. Vagyis végig "fogják a kezünket", hibalehetőség nem nagyon van. Valamennyire ismernünk kell az otthoni sütőt és a főzőlapot, egy jó minőségű teflon serpenyő is segítségünkre lesz.

Bevalljuk töredelmesen, hogy az intenzív ízű terrine vajas kalácsát amolyan étvágygerjesztőként (akár az éttermekben a kenyérkosár...) megdézsmáltuk tálalás előtt, ezért egy jó minőségű magvas bajor kalácskával helyettesítettük. A chutney és a terrine harmonikus ízeket hoztak, ennél a hideg előételnél nem volt sok dolgunk, csupán tálalás előtt konyhamelegséget elérni a terrine esetében, vékonyan megolajozni a tetejét, majd szervírozni a chutney-t, melegíteni a kalácsot.

Kacsamáj terrine, alma chutney

Széll Tamás és Szulló Szabina halászléje legendás, a fogásért különösebben nem rajongóknak is megér egy kóstolást. Óvatosan kellett kezelni a tiszta, gyönyörű halhúst, óvva intettek a belsőségek sózásától — a gumis állag miatt. Ezek éppen olyan kis praktikák, amik rögzülnek. Az ajánlat szerinti apróra vágott salottával tálaltuk (a hagyma nem volt a doboz része) és ez volt az első szentimentálisabb pont, hiszen felemelő érzés ilyen színvonalú ételt otthoni, saját tányérokba tálalni.

Halászlé

A skót lazacfilé már több időt és aktivitást kívánt, a néhány perces magas hőfokon való sütés után következett a vajfürdő és az aromatizálás fokhagymával, citrommal és kakukkfűvel. A barnuló vajas locsolgatás után zöldségkörettel és a selymes fehérboros vajmártással fogyasztottuk el a halat. Könnyed, mégis a hús minőségének és a mártásnak köszönhetően ünnepélyes fogás.

Skót lazacfilé, fehérboros vajmártás, zöldségköret

A legtechnikásabb, de még így is könnyen követhető és élvezetes élmény a steak többlépcsős sütése. Ezt a metódust a közelmúltban Széll Tamás el is mesélte nekünk, így magabiztosabban álltunk a füstölő serpenyő mellé. Mindent másodpercre pontosan betartottunk, hogy a nemes amerikai marhahús a legjobb bánásmódot kaphassa. Odafigyeltünk a pihentetésre, a bőséges vajhasználatra is, ám a kakukkfű-fokhagyma duót nem tettük a steak mellé, ahogy múltkor átbeszéltük a készítést — mi most a hús saját ízére fókuszáltunk. Mellé a gratin burgonya társult, krémessége szelidített a férfias húsételen.

A steak, különböző fázisaiban

A Somlóiról nincs képünk, csak emlékünk. A séfpáros édessége a Stand25 Belvárosi Piaci nyitása óta étlapon van, kiérdemelte "az örök Somlói" elnevezést. Széllék változata egy pohárdesszert, amit kiszállítva is hasonlóan tálalnak, erre csupán a diós morzsát kell rászórnunk, de ízlés szerint friss tejszínhab is jól áll neki. Fontos, hogy fél órával a fogyaszás előtt vegyük ki a dobozból/hűtőből, mert úgy mutatja a legjobb arcát. Pont azért nincs fotónk, amiért a vajas briós is lemaradt a kattintásokról. Jó hangulatban és finom illatok közepette néha nehéz megállni az idő előtti kóstolgatást. Az sem véletlen, hogy ha valaki 30 darab pogácsát süt, a vendégek elé már csak 25 darab kerül.

Az a bizonyos Somlói, természetes közegben Foto: Designfood/Fekete Antonio

A Stand25 otthon befejezendő, némelyik fogás esetében sütést is igénylő, házhoz szállított ünnepi menüjét élvezet elkészíteni, de még nagyobb öröm az elfogyasztása. Ez az egészen speciális helyzeteket teremtő év a karácsonyt tekintve sem lesz más, nem mindenki tud/szeretne most összegyűlni, kevesebb lesz a "többgenerációs" szenteste.

Párban, barátokkal, de egyedül is jó választás lehet Széll Tamás és Szulló Szabina előre összeállított, vagy saját ízlésre hangolt doboza.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram