Nyitókép: Sámson Zsófia / Fotó: Horváth Dániel
A cukrászmester Rácz Jenő Michelin-csillagos éttermének, a Roumornak az előszobájában nyitotta meg francia stílusú desszertbutikját. Bajban vagyunk az elnevezésekkel, de a Mon Petit Dessert Boutique igazán találó név, nem cukrászda, hanem egy kedves, vonzó, nem hivalkodó butik, csak nem táskák, hanem színes sütemények vannak a pultban. Olyannyira nem, hogy eddig elkerülte a figyelmünket, ami egyrészt nem szép dolog, ugyanakkor Zsófi szerénysége ebben is megmutatkozik, hiszen már november óta nyitva tart, teltházzal üzemel a hely, ő mégsem dicsekedett ezzel a hírrel.
A pultban most még a téli, csokis és kicsit töményebb desszertek dominálnak, de hamarosan átadják a helyüket a frissebb, gyümölcsösebb ízeknek. A kínálat évszakonként fog változni, de már most, az első hónapokban látszik, hogy vannak olyan signature sütemények, amelyeket nem szabad lecserélni. Még ezeket a süteményeket is folyamatosan finomhangolják: csipet fűszerrel, más rétegekkel, így folyamatosan változnak, megújulnak. Ám nem csak ízükben, formájukban is alakulnak a desszertek, Zsófi szereti átvariálni a meglévő szilikonformákat, többféleképpen felhasználni őket. Az állandó kínálat 10-12 féle süteményből áll, és akit ez meggyőz, van cukor-, glutén- és laktózmentes is – vagyis mindenmentes –: egy piros száj, belül csokimousse-szal. De a hedonisták is megtalálják a desszertjüket, csak a legcsokisabbat kell választaniuk, és azok számára, akik „csak” gluténérzékenyek, de a cukorral nincs problémájuk, vannak kifejezetten csak gluténmentes sütemények is a pultban.
Csokoládéból a francia Valrhona termékeit használja Zsófi, de a többi alapanyag legnagyobb része is Franciaországból érkezik. Első látásra az ár-érték arány is teljesen rendben van, és amit még észrevettünk: kicsit nagyobbak a desszertek, mint amit a francia stílusú cukrászműhelyekben megszoktunk, de még épp nem a túlzó mértékben. Az árakon pedig Zsófi akkor emel, ha már elengedhetetlen, de az biztos, hogy az általa meghatározott magas minőségből nem enged.
Sámson Zsófia 10 évvel ezelőtt kezdett cukrászattal foglalkozni. Turizmus–vendéglátás szakon végzett, de a cukrászat vonzotta, így ebbe is beletanult. Szombathelyről a fővárosba került, ahol első munkahelye egy igazi klasszikus, a belvárosi Gerlóczy Kávéház volt, ahol az éttermi cukrászat világába tekinthetett be, és közben folyamatosan tanulta a mesterséget. Utána a budai Czakó-kertben kapott cukrászvezető pozíciót, majd a Costesben és a Zónában dolgozott. Végül a Haris Parkban helyezkedett el, de úgy érezte, a saját üzlet nyitása lesz az igazi megoldás.
A Király utcában egy üzlethelyiséget bérelt és megrendelésre készített éttermeknek, kávézóknak süteményeket, tortákat. Ezt a vállalkozást is a Covid-világjárvány lehetetlenítette el, így Zsófi is előremenekült, nyitott egy webshopot, Mon Petit Dessert néven, amelynek révén a nagyközönség is megismerte. A pandémia végén a jelentősen megnövekedett forgalom miatt egy beülős, kávézós, sütizős hely nyitását tervezte, ahol a jelenlét kerül a középpontba.
Hogy kerülünk a Rumourba?
Zsófi egy televíziós vetélkedő révén került kapcsolatba Rácz Jenővel, a Michelin-csillagos Rumour Restaurant séfjével, aki ebben a műsorban panaszolta el, hogy még egy torta sem viseli a nevét. Zsófi gondolt egyet, és megalkotott egy RJ monogrammal ellátott desszertet, amely akkora sikert aratott a séfnél, hogy a következő megrendelése már az esküvői tortája volt.
Azóta nagyon sok közös projekten dolgoznak együtt, termékek, receptúrák és egyéb koncepciók születtek az együttgondolkodásból. Elsőként a Rumour megnövekedett desszertigényének előállításában segédkezett Zsófi, majd a munkakapcsolat annyira szorossá vált, hogy a Rumour előterében működő delikateszt, amely amúgy sem váltotta be az elképzeléseket, szinte hetek alatt Zsófi álmai cukrászdájává alakították.
Tavaly novemberben pedig megnyílt a Mon Petit Dessert Boutique, amely egyfelől a Rumour előszobája, de egész nap nyitva van. Azt gondolhatnánk, hogy a cukrászdázás délelőtti vagy délutáni program. A Régiposta utcában valami egészen más történt, itt este indul be az élet, egészen 23 óráig nyitva tartanak, méghozzá teltházzal. Végül is teljesen érthető: vacsora, színház, mozi után muszáj egy süteményt megenni, és este már más cukrászdák bezárnak.
„Ha már a cukrászdán keresztül mennek be az emberek a Rumourba, akkor már miért ne legyünk nyitva este is?” – teszi fel a kérdést Zsófi, teljesen jogosan. Most is folyamatosan tanul, kísérletezik. Rácz Jenő édesapja szerint – aki törzsvendég – az a csodálatos, hogy ugyanaz a sütemény hétről-hétre finomabb.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.