Hirdetés
Hirdetés

A Rumour előszobájában Sámson Zsófinál desszertezhetünk - A Mon Petit Dessert Boutique nem hétköznapi cukrászda

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. február 26.
A táskaboltokban látott új formák és az aktuális körömlakkok színe is inspirálja Sámson Zsófiát, miközben a süteményein dolgozik.
Hirdetés

Nyitókép: Sámson Zsófia / Fotó: Horváth Dániel

A cukrászmester Rácz Jenő Michelin-csillagos éttermének, a Roumornak az előszobájában nyitotta meg francia stílusú desszertbutikját. Bajban vagyunk az elnevezésekkel, de a Mon Petit Dessert Boutique igazán találó név, nem cukrászda, hanem egy kedves, vonzó, nem hivalkodó butik, csak nem táskák, hanem színes sütemények vannak a pultban. Olyannyira nem, hogy eddig elkerülte a figyelmünket, ami egyrészt nem szép dolog, ugyanakkor Zsófi szerénysége ebben is megmutatkozik, hiszen már november óta nyitva tart, teltházzal üzemel a hely, ő mégsem dicsekedett ezzel a hírrel.

Mon Petit Dessert Boutique / Foto: Horváth Dániel

A pultban most még a téli, csokis és kicsit töményebb desszertek dominálnak, de hamarosan átadják a helyüket a frissebb, gyümölcsösebb ízeknek. A kínálat évszakonként fog változni, de már most, az első hónapokban látszik, hogy vannak olyan signature sütemények, amelyeket nem szabad lecserélni. Még ezeket a süteményeket is folyamatosan finomhangolják: csipet fűszerrel, más rétegekkel, így folyamatosan változnak, megújulnak. Ám nem csak ízükben, formájukban is alakulnak a desszertek, Zsófi szereti átvariálni a meglévő szilikonformákat, többféleképpen felhasználni őket. Az állandó kínálat 10-12 féle süteményből áll, és akit ez meggyőz, van cukor-, glutén- és laktózmentes is – vagyis mindenmentes –: egy piros száj, belül csokimousse-szal. De a hedonisták is megtalálják a desszertjüket, csak a legcsokisabbat kell választaniuk, és azok számára, akik „csak” gluténérzékenyek, de a cukorral nincs problémájuk, vannak kifejezetten csak gluténmentes sütemények is a pultban. 

Fotó: Horváth Dániel

Csokoládéból a francia Valrhona termékeit használja Zsófi, de a többi alapanyag legnagyobb része is Franciaországból érkezik. Első látásra az ár-érték arány is teljesen rendben van, és amit még észrevettünk: kicsit nagyobbak a desszertek, mint amit a francia stílusú cukrászműhelyekben megszoktunk, de még épp nem a túlzó mértékben. Az árakon pedig Zsófi akkor emel, ha már elengedhetetlen, de az biztos, hogy az általa meghatározott magas minőségből nem enged.

Fotó: Seregélyes Gábor

Sámson Zsófia 10 évvel ezelőtt kezdett cukrászattal foglalkozni. Turizmus–vendéglátás szakon végzett, de a cukrászat vonzotta, így ebbe is beletanult. Szombathelyről a fővárosba került, ahol első munkahelye egy igazi klasszikus, a belvárosi Gerlóczy Kávéház volt, ahol az éttermi cukrászat világába tekinthetett be, és közben folyamatosan tanulta a mesterséget. Utána a budai Czakó-kertben kapott cukrászvezető pozíciót, majd a Costesben és a Zónában dolgozott. Végül a Haris Parkban helyezkedett el, de úgy érezte, a saját üzlet nyitása lesz az igazi megoldás.

Fotó: Horváth Dániel

A Király utcában egy üzlethelyiséget bérelt és megrendelésre készített éttermeknek, kávézóknak süteményeket, tortákat. Ezt a vállalkozást is a Covid-világjárvány lehetetlenítette el, így Zsófi is előremenekült, nyitott egy webshopot, Mon Petit Dessert néven, amelynek révén a nagyközönség is megismerte. A pandémia végén a jelentősen megnövekedett forgalom miatt egy beülős, kávézós, sütizős hely nyitását tervezte, ahol a jelenlét kerül a középpontba.

Sámson Zsófia / Fotó: Horváth Dániel

Hogy kerülünk a Rumourba? 

Zsófi egy televíziós vetélkedő révén került kapcsolatba Rácz Jenővel, a Michelin-csillagos Rumour Restaurant séfjével, aki ebben a műsorban panaszolta el, hogy még egy torta sem viseli a nevét. Zsófi gondolt egyet, és megalkotott egy RJ monogrammal ellátott desszertet, amely akkora sikert aratott a séfnél, hogy a következő megrendelése már az esküvői tortája volt.

Azóta nagyon sok közös projekten dolgoznak együtt, termékek, receptúrák és egyéb koncepciók születtek az együttgondolkodásból. Elsőként a Rumour megnövekedett desszertigényének előállításában segédkezett Zsófi, majd a munkakapcsolat annyira szorossá vált, hogy a Rumour előterében működő delikateszt, amely amúgy sem váltotta be az elképzeléseket, szinte hetek alatt Zsófi álmai cukrászdájává alakították.

Fotó: Seregélyes Gábor

Tavaly novemberben pedig megnyílt a Mon Petit Dessert Boutique, amely egyfelől a Rumour előszobája, de egész nap nyitva van. Azt gondolhatnánk, hogy a cukrászdázás délelőtti vagy délutáni program. A Régiposta utcában valami egészen más történt, itt este indul be az élet, egészen 23 óráig nyitva tartanak, méghozzá teltházzal. Végül is teljesen érthető: vacsora, színház, mozi után muszáj egy süteményt megenni, és este már más cukrászdák bezárnak.

Fotó: Seregélyes Gábor

„Ha már a cukrászdán keresztül mennek be az emberek a Rumourba, akkor már miért ne legyünk nyitva este is?” – teszi fel a kérdést Zsófi, teljesen jogosan. Most is folyamatosan tanul, kísérletezik. Rácz Jenő édesapja szerint – aki törzsvendég – az a csodálatos, hogy ugyanaz a sütemény hétről-hétre finomabb.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram