Hirdetés
Hirdetés

A francia desszert, amit a biciklizés ihletett | A Paris-Brest története

2024. február 27.
Valószínűleg keveseknek jut eszébe az édességeket és a sportolást összekapcsolni – hacsak nem arról van szó, hogy a desszertek által szerzett kalóriáktól könnyebben megszabadulhatunk egy kis testmozgás segítségével. Azonban mégis van egy francia cukrászremek – a Paris-Brest, amely történetében összefonódik a biciklizés és a desszertek világa. Ezúttal Horváth Alexandra, az Egy csipet torta egyik tulajdonosa avatott be minket, hogy ők hogyan készítik a süteményt.
Hirdetés

Ha Franciaországban betérünk egy pékségbe vagy cukrászdába – esetleg a kettő egyvelegébe, ami a franciáknál elég gyakori – akkor jó eséllyel találkozhatunk a pult mögött a Paris-Brest névre keresztelt, égetett tésztás, krémes, feltűnő megjelenésű desszerttel. Arra azonban valószínűleg elsőre senki sem számít, hogy az édességet egy bicikliverseny ihlette, ráadásul még 1891-ben. Ekkoriban szervezte meg ugyanis Pierre Giffard, a Le Petit Journal főszerkesztője első alkalommal a Paris-Brest-Paris útvonalon a Tour de France elődjének számító bicikliversenyt, hogy ezzel népszerűsítse az akkor még újdonságnak számító sportot, illetve magát a magazint. A versenyen összesen 1200 km-t kellett tekerniük azoknak, akik rajtvonalhoz álltak, a távot pedig összesen hét nap alatt kellet teljesíteni. 

A sportkedvelő cukrász 

A versenyt évente megrendezték, a történetbe pedig 1907-ben kapcsolódott be Louis Durand, aki az útvonaltól nem messze nyitotta meg cukrászdáját. A kerékpáros megmérettetés pedig olyannyira megihlette, hogy 1910-ben elkezdték árulni a Paris-Brest névre keresztelt, biciklikerékre hasonlító süteményt. 

Hirdetés

A Paris-Brest azóta is töretlen népszerűségnek örvend, ugyanis aránylag könnyedén, kevésbé gyakorlott cukrászok által is elkészíthető édesség, mégis nagyon látványos és megnyerő külsővel. Az égetett tésztából készült karikák között grillázsos krém lapul, azonban már számtalan verzióban szokás készíteni, ezzel is megújítva és izgalmasabbá téve ezt a klasszikus süteményt, gyakran találkozhatunk málnás vagy pisztáciás verzióval. 

Paris-Brest, ahogy az Egy csipet tortában készül 

„A cukrászdánk kínálatába először karácsony előtt került a Paris Brest, mivel szerettünk volna egy igazán dekoratív, koszorúra emlékeztető desszertet, klasszikus zöld-piros megjelenéssel. Így adta magát, hogy a hagyományos receptben lévő törökmogyorót pisztáciára cseréljük, a piros “díszek” szerepét pedig a Ruby csoki golyók, a liofilizált málna darabok és málnapor kapták meg. Ezen felül még némi extra pirított pisztácia és egy kevés ehető arany csinosította a desszertet. Az eredeti süteményen könnyítettünk, a házi málnazselé alapra a mousseline krém helyett egy pisztáciás-fehércsokis-tejszínes krémet nyomunk, a kettő közé pedig pisztácia pasztát és aprított pisztáciát rejtünk. A ropogósságot és enyhe édes ízt a craquelin réteg biztosítja az eredeti, mandula- és porcukor szórás helyett. Akkora népszerűségnek örvendett az ünnepi szezonban, hogy a kínálatban hagytuk, mivel a hétköznapokban is tökéletes választás és azóta is az egyik legnépszerűbb süteményünk. Valentin-nap alkalmából rózsaszínbe öltöztettük a Paris Brest-ünket: elhagytuk a pisztáciát és még több málnát pakoltunk az égetett tészta kosarunkba. Sőt, próbálkoztunk már sós verzióval is, tavaly húsvétkor például tojáskrémes verzióban is elkészítettük, amiért rajongtak a vendégeink. Biztos vagyok benne, hogy időről-időre újabb és újabb arcával fognak találkozni a vásárlóink, mert rengeteg lehetőség lakozik ebben a nagyszerű süteményben” – avatott be minket a részletekbe Horváth Alexandra, az Egy csipet torta társtulajdonosa. 

Fotók: Erdőháti Áron, Török-Bognár Renáta

Forrás: Nytimes.com, Eater.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram