Hirdetés
Hirdetés

A Dalaarna kedvence is: 13 éves kora óta a tortáknak él Farkas Martin, a cukorvirágok hazai specialistája

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. június 4.
New Yorkban tanult, gyakornokként pedig a világ egyik legfontosabb esküvői tortákkal foglalkozó műhelyében szedett magára még több tudást. Farkas Martin, a cukorvirágok magyar specialistája Ron Ben Israellel dolgozhatott, aki olyan tekintély a manufakturális esküvői torták területén, mint Manolo Blahnik a cipőkészítésben — a New York Times szerint.
Hirdetés

A pandémia háttérbe szorította a klasszikus, nagy családi-baráti társaságos születésnapokat, nem beszélve az esküvőkről. Viszont soha annyi helyről nem lehetett tortát rendelni, mint 2020-2021-ben. Több, kifejezetten süteményrendelésre szakosodott oldallal ismerkedhettünk meg, és egyes cukrászdák, sőt még Michelin-csillagos éttermek is erősítettek a tortakínálaton, egyedi megoldásokon, vagy sosem látott ínyenc kollekciókkal rukkoltak elő. Az egyik rendelős oldalon szörfözve találtunk rá a Martin's Cakes-re, és már akkor kíváncsian kerestünk Farkas Martinra, a szemtelenül fiatal tortadizájnerre és cukorvirág specialistára. Hamar kiderült, hogy a lehető legjobb mesterektől tanult és amellett, hogy szívesen készít születésnapokra, ünnepekre is kreációkat, mégis az esküvők világa Martin legszeretettebb területe.

A The International Culinary Centerben / Fotó: Farkas Martin

"Tizenhárom évesen hobbicukrászként kezdtem el tortákat készíteni, elsősorban a család, rokonok, barátok részére. Ilyenkor még csak kutattam a témát, autodidakta módon. Aztán több hazai versenyen is részt vettem amatőr kategóriában, kimagasló eredményekkel" — mesélte. 

Fotó: Martin's Cake

Extrémen korán rátalált hobbijára, ami kisvártatva a hivatásává vált. Ehhez pedig a legjobb helyekre ment tudásért. Martin New Yorkban, az International Culinary Centerben tanult, és ha ez még nem lett volna elég, gyakornoki idejét a világ egyik legfontosabb esküvői tortákat készítő szakemberének műhelyében töltötte: Ron Ben Israel manufaktúrájában olyan technikákat, hozzáállást és szakmaiságot tapasztalhatott, ami egész pályáján elkísérheti majd. Itt fogalmazódott meg benne, hogy milyen környezetben, és hol képzeli el a tortadizájneri karrierjét.

Tanulás és munka / Fotó: Farkas Martin

"Nagy volt a csábítás, hogy az Államokban folytassam, de egyrészt túl nagy volt a távolság a családomtól és a barátaimtól, másrészt fontos volt, hogy a kint szerzett tudásomat elhozhassam Magyarországra és itthon alkothassak egyedi tervezésű, személyre szabott tortákat. Tudtam, hogy nem a tömeggyártás a célom, a Ron Ben-Israel Cakes-nél megkaptam az irányvonalam: otthonos, nem ipari jellegű műhelyben szerettem volna dolgozni, kizárólag egyedi megrendeléseket teljesítve."

Martin nem tudhatta, hogy lesz-e igény Magyarországon erre a szolgáltatásra, a speciális, manufakturális tortákra, olyan stílusban, ami nem volt még megszokott nálunk. Munkái felkerültek a közösségi oldalakra, sok embert elért a gyönyörű tortákkal, sorra érkeztek az érdeklődők, megrendelők. Plusz érdekességi faktor volt, hogy mennyire fiatal sráchoz köthetőek a míves torták. Mészáros Andrea, a Budapest Cake Academy tulajdonosa, az egykori Preston Tortamanufaktúra első embere már hazatérése után felfigyelt Martinra, szinte az első perctől nyomon követte a munkáit, segítette az elindulást:

"Nagyon szoros munkakapcsolat és barátság köt össze minket. A vállalkozásom beindítását követően rengeteg megrendelés érkezett hozzám Andrea segítségével. Ráadásul oktató lehetek a Budapest Cake Academy-n, ahol a közös kurzusaink tematikája a cukorvirágok készítésére épül. Segítségükkel bármilyen méretű, formájú, színű tortákat díszíthetünk" - tette hozzá Martin. 

A fotók a Budapest Cake Academy kurzusán készültek

A cukorvirágok azért is izgalmasak, mert megtévesztésig hasonlítanak az élő virágokra. Orchideák, tulipánok, pünkösdi rózsák, liliomok formálódnak és tortára kerülvén hatásban tényleg azt érik el, mintha egy-egy légies virágfej lenne a nude tortára helyezve például. Ez a megjelenítés természetesen a leginkább az esküvőkhöz passzol. Elegancia és éteri szépség sugárzik ezekből a komplikáltan elkészíthető cukorvirágokból. Nem véletlen, hogy az egyik leghíresebb és legnépszerűbb esküvőiruha-szalon, a Dalaarna tulajdonosa, Benes Anita is felfigyelt Martin tehetségére. Ez 2019 őszére datálható, azóta pedig szorosan együttműködnek Anitával, ami tényleg egy különleges referencia. A világjárvány nem kedvezett ennek az iparágnak, a néhány fős mini esküvők nem a ruhakölteményekről és a tortákról szóltak:

"Mivel a Martin’s Cakes megrendelésinek nagy részét az esküvői tortarendelések jelentik, nehéz volt az elmúlt időszakban talpon maradni. A járvány teljesen visszavetette az lakodalmakat, ezáltal az ilyen irányú megrendeléseim nagy részét sajnos visszamondták. Mind anyagilag, mind pedig lelkileg megviselt az elmúlt év: nem csinálhattam napról napra azt, ami előtte kitöltötte az életemet. Viszont a visszatérő megrendelőimnek köszönettel tartozom."

A fejlődés, tanulás elengedhetetlen a tortadizájnt tekintve, hiszen ugyanúgy divatok, trendek váltják egymást, ezzel pedig haladni kell. Mind technológiák, mind alapanyagok, színek, textúrák területén, hiszen gyors és impulzív ez a szektor. Úgy tűnhet, hogy Farkas Martin itthon kipipálta már a legnagyobb és legfontosabb kollaborációkat, de folyamatosan mozgásban van, és több külföldi projekt is képben van.

"New Yorkban a világ minden tájáról érkezve összesen tízen voltunk az osztályban. Mindenkivel tartom a kapcsolatot, szoros barátságok születtek. Vannak barátaim az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Japánban, Koreában, Dél-Afrikában és Izraelben is. Jelenleg egy nagyon kedves barátommal éppen Tel-Avivban cukorvirág-kurzusok elindítását készítjük elő, illetve Párizsban is kialakulóban van egy együttműködés, ahol vendégoktatóként veszek majd részt a tanfolyamok lebonyolításában."

Martin's Cakes Facebook oldal
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram