Joël Robuchon a modern gasztronómia korszakalkotó egyénisége, akit a Gault & Millau 1989-ben az "évszázad séfjének" választott. A nouvelle cuisine utáni időszak egyik legnagyobb hatású séfje volt, akit előszeretettel neveztek primus inter pares, azaz első az egyenlők között figurának a háromcsillagos párizsi séfek között.
Ha valaki perfekcionista volt, hát ő az volt. Híres mondása szerint
tökéletes étel nem létezik, mert mindig lesz valaki, aki jobbat tud készíteni.
Nagy szerepe volt abban, hogy a francia konyhát "megszabadítsa" a nouvelle cuisine esetleges túlzásaitól. Ételeivel az eredeti, polgári francia konyhához igyekezett visszanyúlni, és az volt a célja, hogy minden összetevőt a maga tökéletes ízében mutasson be.
Számos szakácskönyve jelent meg Franciaországban, ezek közül többet szerte a világban lefordítottak. Tucatnyi étterem fűződött a nevéhez, többek között Bangkokban, Bordeaux-ban, Hong Kongban, Las Vegas-ban, Londonban, Makaóban, Monakóban, Montrealban, Párizsban, Szingapúrban, Taipeiben, Tokióban és New Yorkban. A világon az ő nevéhez fűződött a legtöbb Michelin-csillag is, összesen 32.
Joël Robuchon rákban hunyt el 73 éves korában. Egy igazi egyéniséget veszített el a gasztronómia. Nyugodjon békében!