Jó, lábat törni azért talán mégsem érdemes, és kórházban lenni nyilván nem jó, de ha ilyen ételeket kap az ember, akkor legalább vannak a kórházi létnek kimondottan élvezhető percei is. Egy nő, aki a kilétét nem szerette volna felfedni, gyermeket szült, ezért időzött egy kicsit egy japán kórházban (nem magánkórházban, ezt fontos hozzátenni), és dokumentálta az ételeket, amiket kapott. Íme néhány kép a gyűjteményéből. (A képeket kommentár nélkül közöljük, és próbáljuk nem összehasonlítani a hazai kórházakban elénk rakott ételekkel.)
Omoraisu, makaróni saláta, csirke leves, tintahal karikák, gyümölcs, zöld tea
Hal, aminek a hölgy nem emlékszik a nevére, párolt zöldség, niku jaga (hús és burgonya), uborka és bébikukorica saláta, rizs, miso leves, zöld tea
Csirke gombás szósszal, párolt sütőtök és disznó, répa saláta, rizs, miso leves, chawan mushi
A kórházban egyébként a napi kalóriabevitelről is részletes bontást kapnak a betegek, és átlagosan a három főétkezéssel 2000-2500 kalóriát vehetnek magukhoz. Japánban sem minden kórház ilyen, de ez a példa egyáltalán nem egyedülálló, és akinek van társadalombiztosítása, annak jár az ehhez hasonló ellátás.