Olaszországban minden város, minden falu más, ám abban mégis közösek, hogy minden városnak, minden falunak akad legalább egy saját ételspecialitása. A főzési kultúrát, a főzési szokásokat a földrajzi adottságok, a történelem és az éghajlat is alakítják. Olaszország régióit, konyháit egyebek közt a változatos tengerpartok, a hegyvidékek, a dombok, a síkságok és völgyek alakították annyira sokfélévé. De aztán eljön a La Festa di San Silvestro, vagyis Szent Szilveszter ünnepe, amikor az irigylésre méltó sokféleség ellenére a római kor óta népszerű lencse Olaszországban is mindenütt asztalra kerül, akárcsak Magyarországon – kezdi az új esztendő első történetét Gianni.
Lencse disznólábbal, kolbásszal
Emilia-Romagna tartományban szilveszterkor a lencsét leginkább töltött disznólábbal, egy zampone nevű modenai specialitással fogyasztják (Zampone con lenticchie). Szilveszterkor elterjedt a sertés csülök és a malachús is, de mégis a kolbász a legkedveltebb a lencsével (Salsicchia con lenticchie). „Umbria gasztronómiai fővárosában, a porchettájáról is híres Norciában az apróbb barna lencséhez a város híres kolbászait adják, és más helyeken is a helyi kolbászokat kedvelik leginkább.” – meséli Gianni. Sokfelé, különösen Veneto tartományban népszerű az újévi lencséhez a cotechino, egy szalámihoz hasonló termék, amit azonban – mint megtudjuk - főzni, melegíteni kell.
A lencse Magyarországon és Olaszországban is a bőség és gazdagság szimbóluma, ezért van ahol lencsével megtöltött pénztárcát is ajándékoznak szilveszterkor. Újévkor, különösen délen, a hagyomány szerint hosszú tésztából készült ételeket, makarónit, spagettit esznek, hogy jó hosszú legyen az életük. Ahogy azt Gianni karácsonykor, a „Panettone e Pandoro” című írásban már említette, a panettone és pandoro szilveszterkor és újévkor is az asztalra kerül. Érdekes olasz babona szerint az esztendő utolsó vacsoráján együnk tizenkét szőlőszemet, s minden szemnél kívánjunk valamit. „Ha jól csináljuk, igaz is lesz.” – nevet Gianni. A szilveszteri lencséhez proseccot igyunk, s abból is a legjobbat, ha lehet, hiszen már az évet búcsúztatjuk. Ahogy az olaszok is mondják: „Anno nuovo. Vita nuovo.” Új év, új élet, aminek Olaszországban, különösen Nápolyban, és tőle délre, vicces megnyilvánulása is van.
Lancio dei cocci
Olaszországban újévkor igencsak tanácsos a fejünk fölé nézni, mivel régi hagyomány szerint, sokan ekkor szabadulnak meg régi kacatjaiktól. Ez a szokás a lancio dei cocci (cserepek kidobása). Az ünnepi lomtalanítást az ablakon keresztül végzik. A „lomtalanítás” egyik értelme, hogy zajosan és látványosan elűzzenek minden rosszat, ami az elmúlt év során történt. „Nápolyban ma is élő tradíció, hogy az emberek szilveszter éjjelén a megunt, régi tárgyaikat kidobálják az ablakon át az utcára” – meséli széles mosollyal Gianni. Nápolyról egyébként sokan úgy tartják, hogy itt a legszebb az olasz szilveszterek egyik legfontosabb kelléke, a tűzijáték.
Tűzijáték
A régi babona szerint, a zaj, a hangos durrogtatások elriasztják a gonosz démonokat, szellemeket. Ezért aztán elképzelhetetlen a szilveszter petárdák, tűzijátékok, és persze a pezsgős üvegek durrogása nélkül.
A piros bugyi szimbolikája
„A piros fehérnemű nem csak a szerelemre, szenvedélyre és termékenységre utal – meséli Gianni – de szilveszterkor sok minden másra is.” A piros az élet és a halál szimbóluma is egyszerre, ezért a piros az új év, az újjászületés, és az elmúlt év, a halál színe is. „Emellett a piros a rontó szellemek ellen is jó, abból pedig mindig és mindenhol akad.” – mondja félreérthetetlen mosollyal Gianni. Az előbbiek miatt, szilveszterkor sokan vesznek fel piros alsóneműt, vagy valami piros ruhadarabot Olaszországban.
Tombola
A 18. században, Nápolyban született különleges Nápolyi Tombola sajátos olasz karácsonyi-szilveszteri közösségi játék, aminek az alapja egy hajdani Álmoskönyv, a Smorfia Napoletana volt. A története jól mutatja az olaszok játékkedvét és leleményességét. „A 18. században ugyan legális volt a szerencsejáték, de az egyház attól még nem nézte jó szemmel, ezért a karácsonyi ünnepek idejére végül be is tiltották” – meséli Gianni. Ennek aztán a nép nem nagyon örült, ezért kitalálták a lottóhoz hasonlító tombola játékot, amit az ünnepek alatt is játszhattak a családban, vagy a barátaikkal.
Fagyöngy
A fagyöngy a világ legtöbb helyén a karácsonyhoz kötődik, azonban Olaszországban sokkal inkább a szilveszterhez. Fagyöngyöt kapni virágnyelven annyit jelent, hogy „csókolj meg”. S, hogy ez mennyire így van, mutatja, hogy Olaszországban a szilveszter éjféli csók a fagyöngy alatt különös becsben áll. „Ha éjfélkor a fagyöngy alatt csókolnak meg, akkor az segít majd abban, hogy az újesztendőben megtaláld az igazi szerelmet” – tudjuk meg végezetül Giannitól.
Boldog újesztendőt kívánok nektek,
köszönöm, hogy idén is velem voltatok!
Gianni
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.