A Gelati & Co. az, ami: szuper fagyizó, amely egy hete nyitott meg szicíliai tulajdonosokkal, igazi, nem túlcukrozott, tejszínnel nem elnyomott, szóval nincs jobb szó, iszonyú jóízű fagylaltokkal. Persze sok helyen kaphatunk Budapesten jót, azért mégis fenntartásokkal és kíváncsisággal vártam, hogy mit tud a Gelati.
Mit. Mindent.
A pultot nézegetve nem volt nehéz döntés, egyből lecsaptam a nagyágyúra, Az Édességre, amit télen, nyáron, hőségben épp a hatalmas viharra készülve, reggel és este is, bármikor ennék: brioche con pistacchio (vagy brioche con gelato al pistacchio).
Házilag sütött, foszlós, puha, enyhén sós briósba töltenek két jókora lapát pisztáciafagyit, ennyi. A buci laza sóssága ellensúlyozza a nála édesebb pisztáciafagyit, ami szintén nem játék, nem egy édes-fagyos valami, nem egy semleges massza, hanem pisztáciadarabokkal dúsított tömény csoda. Csak gyorsan kell enni, mert könnyen olvad, egy tenyérnyi olvadt pisztáciafagyi ázott brióssal pedig már nem olyan nagy élmény.
Itt nem álltunk meg, az üzlet egyetlen magyarul beszélő munkatársa kiskanállal kóstoltatta a további ízeket: a vízzel készült, finoman savas citrom és a mandulás pisztácia közül utóbbi került tölcsérbe, de legközelebb rámegyünk a gyümölcsfagyikra. Mert ritka az olyan fagylalt, ami a kóstolás közben tehetetlen nevetést vált ki, azon gondolkodva, hogy hol volt ez eddig.