Hirdetés
Hirdetés

9 bor és sajt párosítás otthonra

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 7.
A bor és a sajt páros hatalmas múltra tekint vissza. A franciák szerint a bor, a sajt és a kenyér triója nem más, mint maga a Szentháromság. És talán ez nem is olyan nagy túlzás, hiszen mindhárom elem története az ősidőkbe nyúlik vissza, számos említést kapnak a Bibliában , és kiváló hármast alkotnak így együtt.
Hirdetés

A kezdetekben a bor-sajt párosítások a maguk útján alakultak ki, miközben az emberek kezdtek rájönni, hogy az egyik kiegészíti, sőt, erősítheti is a másikat. Aztán ahogy fejlődött a tudomány, úgy vált köztudottá, hogy a sajt ízletesebbé teszi a bort, elsősorban annak köszönhetően, hogy a sajt zsírja befedi a szájpadlást nyelés közben. Az sem mellékes, hogy amikor a nyelv hátsó részében található ízérzékelőket befedi a sajt, édesebbnek és gyümölcsösebbnek éreztetik a bort.
A bornak és a sajtnak számos közös tulajdonsága van, túl azon, hogy kiválóan kiegészítik egymást. Mint a kettőnek idő kell az éréséhez, és ahhoz is, hogy legszebb ízét mutassa. Mindkettő elkészítéséhez kell sok tapasztalat és tehetség. Mindkettő minőségét befolyásolják az éghajlati és földrajzi körülmények. Mindkettő elkészítése olyan tradíción alapul, amely nemigen változott az elmúlt évszázadok során. A bor és a sajt ma is nagyjából ugyanúgy készül, mint többszáz évvel ezelőtt.
A párosítás alapszabályai
Amikor bort és sajtot párosítunk, mindössze két szigorú szabályt kell szem előtt tartanunk. Az első, hogy stimmeljenek a savak. A fanyar borok a testesebb sajtokkal, a lágyabbak pedig a krémesebb fajtákkal egészülnek ki ideálisan. A másik fontos szabály, hogy az erejük is stimmeljen. Nem szerencsés, ha hagyjuk, hogy egy erős bor elnyomjon egy lágy sajtot, vagy fordítva. Egyes vélemények szerint nagyon jó tipp, ha a párosításokat úgy alkotjuk meg, hogy a bor és a sajt a világnak ugyanazon területéről érkezik. Így ugyanis duplán érvényesülnek a terroir elemei. A sikeres végeredménynek azonban mindenképp az ízlésünk is komoly bírája, úgyhogy kísérletezgessünk bátran. Hiszen a párosítások nincsenek kőbe vésve...se a Bibliába!

Íme kilenc sajt-bor párosítás, amivel garantáltan nem fogunk mellé, és az otthonunkban is bárkit elkápráztathatunk.

Portói és kék sajt
A portói édessége és testessége tökéletes ellenpontja a csípős, omlós kék sajtnak.

Prosecco és parmezán
A prosecco buborékai lágyítják ennek a kemény sajtnak a sósságát. Az már csak hab a tortán, hogy mindketten olaszok!

Sauternes és fondü
A gazdag fondü igazi mennyben köttetett frigyet alkot ezzel a dekadens desszertborral.

Cabernet savignon és gouda
Ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk egy érett gouda diós ízét, kell egy jó csersavas, testes bor. Amilyen a cabernet savignon.

Chardonnay és gruyére
Mindegy, hogy eredeti valójában vagy olvasztva fogyasztjuk a sajtot, a chardonnay gyümölcsös jegyeivel jó párost alkot majd.

Rizling és ricotta
Az édeskés, krémes ricotta imádja a savanykás rizlinget. Sőt, nem az ördögtől való az sem, ha az édes verziót kóstoljuk mellé.

Pinot noir és brie
A brie olyan bort követel, amely jól illik elkülönülő ízeihez, viszont elég lágy ahhoz, hogy ne nyomja el őket.

Szürkebarát és mozarella
A szürkebarát savassága szinte táncra perdül ezzel a lágy, enyhén édeskés sajttal.

Sauvignon blanc és kecskesajt
A savanykás kecskesajtot tökéletesen egészíti ki ez a kiváló fehérbor.

A párosítások és a hozzájuk kapcsolódó illusztrációk forrása: www.vinepair.com

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram