Hirdetés
Hirdetés

7 kifli, amiért érdemes sorban állni

SZERZŐ: Lami Juli
2017. november 13.
A kiflit szinte mindenki szereti. Van benne valami nosztalgikus, valami otthonos, valami kényelmes. Bejártunk népszerű helyeket, és végül hetet választottunk ki közülük, amelyeket a legjobb szívvel ajánljuk!
Hirdetés

Egy kis kiflitörténelem

A kifli is egy olyan dolog, ami a törökök miatt született meg! A történet szerint a török szultán úgy döntött, leigázza Bécset, így hatalmas seregével körbekerítette a várost. Bécs azonban állta a sarat, és a város védelmezői, köztük a céhek is visszaverték a támadást. A török szultán ezért aknákat ásatott a város falai alá, többek között egy pékműhely alá is. A műhelyben éjszaka is dolgoztak, és figyelmesek lettek rá, hogy minden mozog. Azonnal riasztották a város védelmezőit, félreverték a templomok harangjait, így az embereknek volt idejük meghiúsítani a törökök tervét.

A törökök ekkor fel is adták, és a Stephans Kirche tornyára újra kereszt került a félhold helyére.

Ekkor, egészen pontosan 1529-ben egy Wendler nevű pék sütötte meg az első félhold alakú péksüteményt, azaz a világ első kiflijét.
Ennek következtében a kifli a mi térségünk sajátossága, Közép-Európa országaiban, azaz Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és a volt jugoszláv államokban ismert, máshol a világon nem. A pozsonyi kiflihez fűződő érdekesség pedig, hogy bár töltött és édes, hagyományosan nem cukrászdákban, hanem pékségekben készítették.

És akkor lássuk a kifliket!

Három Tarka Macska

A Pozsonyi úti pékség robbanásszerűen került be a köztudatba, és hatalmas népszerűségnek örvend. Akárcsak a kiflije, amit nem is volt olyan könnyű beszerezni, ugyanis amikor kerestük, épp nem volt (rajtunk kívül a sorban mások is hiába keresték). Viszont fel lehetett rá iratkozni, így másnap valóban friss kifli várt minket a pékségben, névre szólóan. Ami azért lássuk be, kicsit túlzás, a kiflinek bizonyos napszakokban magától értetődőnek kellene lennie. A várakozás azonban megérte. A Három Tarka Macska kiflijének héja lágyan roppan, a belseje pedig szinte lágy a vajtól, amit nem sajnáltak belőle. Ez a kifli már-már kalácsra emlékeztet, de persze azért kifliként funkcionál. Nem lehet úgy tépkedni, ahogy gyerekkorunkban tettük, de nagyon finom, magas minőségű pékáru.
Ára: 115 Ft

Kiskovász

Mielőtt belemegyünk a Nagymező utcai pékség által kínált kifli értékelésébe, hadd jegyezzük meg, hogy szerintünk minden pékségben kell lennie egy bizonyos plusz faktornak – ez pedig a kedvesség. Nem akarunk ömlengeni, de valahogy a reggeli pékáruhoz hozzátartozik, hogy kedves körítéssel kapjuk meg. Legtöbbször reggel megyünk, éhesen, és ilyenkor különösen jól esik néhány jó szó a kifli – vagy más – mellé. Sajnos ezt a legtöbb helyen hiányoltuk, pedig egy kézműves pékségben valahogy alapfelszereltség kellene, hogy legyen a derűs személyzet.

A Kiskovász példaértékű ebből a szempontból. Úgy gondoljuk, ilyennek kéne lennie a kiszolgálásnak minden olyan helyen, ahol 100 forint alatt nincs kifli.

De a Kiskovász tudománya nem áll meg itt: maga a kifli az igazi, szakadó, a feltekerés mentén "lefejthető" darab, ami egyszerre idézi a gyerekkort, de nem ismer kompromisszumot a minőségben.
Ára: 100 Ft (két méretben kapható, az óriás 200 Ft)

Pékműhely

A Lövőház utcai Szerelmeslevélben rezgett a léc, mert reggeli érkezésünkkor épp nem volt kifli, de három perc múlva kisült, úgyhogy nem kellett üres kézzel távozni. (Ekkor már kezdtük sejteni, hogy a kézműves kifli egyáltalán nem magától értetődően elérhető Budapesten.) Ez egy igazi klasszikus, egyszerűségében kiváló kifli, nem akar több lenni. A belseje nagyon szép szerkezetű, a héja szinte lehelletvékony. Kiválóan kivitelezett, "mindennapi" kifli.
Ára: 80 Ft

Hirdetés

Panificio il Basilico

A Panificio kiflijét a Városmajor utcai üzletből szereztük be. Ebből aztán nem sajnálták a vajat, kinézetre szinte közelebb áll a kalácshoz, mint a kiflihez. A kinézete amúgy nagyon szép, formája a tökéletesen klasszikus kiflit idézi, szó szerint egy péksütemény. A vajas íz a belsején is érződik, akárcsak a kalács-jelleg: a tészta úgy téphető, mint a kalács, az íze viszont nem édeskés, ettől nem kell tartani. Ez az a kifli, ami biztosan nagyon népszerű uzsonna-alapanyag gyerekeknek, mert a lekvárt is nagyon jól elbírja, de ugyanúgy a felvágottat vagy a sajtot is. Külön pluszpont jár a kedves kiszolgálásért.
Ára: 120 Ft

Jacques Liszt

Ez volt az a hely, ahol a legnagyobb veszélyben volt a kifliteszt, ugyanis a reggeli órákban olyan gazdag volt a pékség kínálata, hogy sok minden mást is örömmel választottunk volna. Látványra ez is nagyon szép kifli, úgy van feltekerve, mint a nagy könyvben. Belül úgy szakad, ahogyan kell, a tészta kellően szellős, ami szépen egészül ki héjának minimális roppanósságával. Két kiflit vásároltunk ezen a helyen, az egyiknek sós volt a teteje, a másiknak sima; a sós tetejű egy árnyalattal finomabb volt – kétségtelenül jól áll a műfajnak egy kis sóhintés.
Ára: 95 Ft


 
Marmorstein
Le sem tagadhatatná, hogy kézműves termék, elég csak rápillantani a kifli asszimetrikus gyűrűire. Jó néhány kifli tesztelése után már látatlanban is rámondtuk, hogy minőségi pékáruval lesz dolgunk, és nem is kellett csalódnunk. A legtöbb kipróbált kiflihez képest sűrűbb, tömörebb a tésztája – de a levegősség természetesen nem kitétel. Ízletes tésztájú, puha és tartalmas darab. Hat pesti, kilenc budai üzletben és további négy helyen kapható az agglomerációban, és még a NekedTerem csapata is kiszállítja.

Bio Café Nyugat
A Nyugati téren található biokávézó nem tartozik az úgynevezett kötelező körös kézműves pékségek közé, kiflije azonban nem maradhat ki ebből az összeállításból. A kávézónak abszolút emblematikus terméke az átlagnál kisebbre "szabott" biokifli, ami még melegen került a papírzacskónkba, így némileg eőnyt élvezett a többi tesztelt kiflivel szemben. Ez egy gyönyörű, igazi műgonddal elkészített kiskifli (bár a hely alapvetően nem pékség, a kiflit helyben sütik!). A héja ropogós, a belseje kellően tömör szerkezetű, és – ahogyan azt kell – tökéletesen "visszatekerhető".
Ára: 70 Ft

Végezetül egy jótanács, mikor vásároljunk kiflit!

Fontos tudni, hogy a kifli maga ugye igen kicsi és vékony a héja, hamar elillan belőle a pára, ezért aztán nem marad frissen nagyon sokáig. Franciaországban úgy tartják, hogy egy bagett négy óra után elveszíti frissességét, és nagyjából ez igaz a kiflire is. Egy reggel megvásárolt kifli délután/este már nem olyan finom, mint frissen, a legtöbb pékség azonban délután is süt, így vacsorára újra friss kiflihez juthatunk. Igaz, lehet, hogy fel kell rá iratkozni...

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram