Hirdetés
Hirdetés

5 séf, 8 csillag - fine dining és kávé a topséfek vacsoráján

SZERZŐ: Nimila Ági
2017. február 26.
Lassan záróakkordjához érkezik a Nespresso Atelier rendezvénysorozat. Ma este egy egészen különleges kulináris élményre számíthatunk, hiszen a Dining Guide és Nespresso jóvoltából öt, együtt összesen 8 Michelin-csillagot számláló séf főz többfogásos fine dining vacsorát az esemény vendégei számára. Már a séfek névsora is lenyűgöző, hiszen itt lesz Nicola Portinari, a két Michelin-csillagos La Peca tulajdonosa […]
Hirdetés

Lassan záróakkordjához érkezik a Nespresso Atelier rendezvénysorozat. Ma este egy egészen különleges kulináris élményre számíthatunk, hiszen a Dining Guide és Nespresso jóvoltából öt, együtt összesen 8 Michelin-csillagot számláló séf főz többfogásos fine dining vacsorát az esemény vendégei számára. Már a séfek névsora is lenyűgöző, hiszen itt lesz Nicola Portinari, a két Michelin-csillagos La Peca tulajdonosa és vezetője, Giancarlo Perbellini, a két- , majd legújabb étterméért  egy Michelin-csillagot szerzett Casa Perbellini tulajdonosa, melléjük pedig három, szintén egy-egy Michelin-csillaggal jutalmazott étterem séfje áll be: Palágyi Eszter a Costesből, Sárközi Ákos a Borkonyhából és Mészáros Ádám az Onyxból.
Ez a különleges csapat alkotja meg az első nyolc-csillagos vacsorát Magyarországon.

Fotó: Pintér Árpád


Palágyi Eszter őzgerinccel készül, amelyet csicsóka-variációk kísérnek majd. „Annyira megtetszett a kávé, és annyi ötletet adott, hogy elkezdtem variálgatni, igen színes és izgalmas lesz a tányér. Lesz rajta roppanós csicsóka levél, csicsóka gratin mogyoróolajjal és latte géllel, valamint téli szarvasgomba és kávé zselé is. A vacsora végére pedig meglepetés bonbonnal is készülök, szintén kávés ihletéssel.”
Eszter azt is elárulta, hogy az előkészületek közben nagyon szeretett a kávéva dolgozni, amelyet csak frissen szabad használni, és akárcsak egy egyszerű kávézásnál, ilyenkor is oda kell figyelni arra, hogy milyen formában, hogyan főzzük: hogy a presszó valóban presszókávé legyen, hiszen így tudja majd hozzáadni azt az ízt az ételhez, amit várunk tőle.  A vadhúsok édes ízét például remekül ellensúlyozza a kávé kesernyés aromája, Eszter tálalásában ezért lett az őzgerinc a vacsora alapja.
Mészáros Ádám, az Onyx séfje a vacsora előételét kreálta meg, amihez a feketegyökeret választotta alapanyagnak – ennek az érdekes zöldségnek mutatja meg sokféle arcát egyetlen tányéron. A fogásban lesz pirított feketegyökér, amit kávéval aromatizált sóval ízesített, mellette feketegyökér püré, valamint marinált bébicékla cikkek, és egy különleges, céklából készült tölcsér, amit petrezselymes majonézzel töltenek meg. A feketegyökér nyers, friss formájában fehér és piros húsú pomeló kíséretében carpaccioban is visszaköszön. Külön érdekesség még a melaszos-kávés kenyércsipsz, amit az Onyxban rendszeresen kínálnak, de általában tejjel készül a tésztája. Ezúttal a tejet lefőzött kávéval cserélték ki, az összhatás pedig igazán érdekes és izgalmas. Az előételt petrezselyemmártás kíséri, és ballagófű-, sarkantyúcsíra, valamint harangvirág díszíti. "Azért választottam a feketegyökeret, mert nagyon szeretek zöldségekkel főzni, ez pedig egy izgalmas, de kevésbé ismert fajta. A kávé keserű aromája szépen harmonizál a feketegyökér friss ízével, a savanykás petrezselyemmártással, és a paradicsommal."
Sárközi Ákos egy meglévő fogását variálta át erre az alkalomra. „Nagyon szeretem a belsőségeket, szerintem a magyar konyhának jellegzetes és fontos alapanyagai. Borjú nyelvből készítek majd lasagnét. Az abált nyelv a kávétól lesz különleges, de kerül bele kacsamáj, és szintén kávéval és vaníliával megbolondított bazsalikomolaj is, a mártás alapja pedig cassis lesz, aminek a gyümölcsösségét szintén egy kis kávéval tudom kiemelni. Szín- és ízkavalkád lesz; azt szeretném, hogy szinte robbanjon az ember szájában.”
 
 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram