Hirdetés
Hirdetés

5 különleges délkelet-ázsiai gyógynövény, amelyet érdemes megjegyezni! 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. április 22.
A hétköznapokban a kurkumát könnyedén meg tudjuk különböztetni a galangáltól, a thai bazsalikomot pedig az édes bazsalikomtól – na de hogyan tovább? Íme öt olyan kevésbé ismert délkelet-ázsiai fűszernövény, amelyet érdemes alkalmazni a kulináris kísérletezéseink során.
Hirdetés

Franciaország az ízletes vajakról, Japán a friss halairól, India pedig erőteljes fűszereiről ismert -  míg Délkelet-Ázsia élénk és sokoldalú gyógynövényekben gazdag, amelyek változatos ízekben bővelkedve gazdagítják konyháit. Ezeket a trópusi növényeket számtalan módon használják fel: a salátáktól a pörköltekig, a köretektől a pácokig valamint főételek központi alkotóelemeiként is. 

Míg közülük némelyik világszerte könnyen elérhető, addig bizonyos fajtáikat szinte lehetetlen beszerezni és csak a helyi piacokon kaphatóak. Ebben az esetben nem az olyan gyakori összetevőkről van szó, mint a citromfű, a bazsalikom vagy a galangál, hanem a kevésbé ismert fajtákról, mint a citronella, a fáklyás gyömbérvirág, vagy az ujjgyökér.

Ha ezek a nevek nem csengenek még ismerősen, íme egy rövid útmutató arról, hogyan használd őket.

Ujjgyökér

Ez a karcsú, gyöktörzzsel rendelkező hagyma a gyömbérfélék családjába tartozik. Színe hasonló a gyömbéréhez, azonban az íze diósabb és nincs meg benne a megszokott csípősség sem. Sok más gyömbérfajtához hasonlóan kulináris és gyógyászati célokra egyaránt használják (úgy tartják, hogy antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású). Ételek tekintetében az amok nevű kambodzsai párolt halpogácsa legfontosabb összetevője, Thaiföldön pedig a khanom chinhez (currys rizstészta) is használják.

Vietnámi menta

Ennek a fűszernövénynek számos elnevezése van Délkelet - Ázsia szerte: a vietnami rau ram-tól a thaiföldi phak phai-n át a malajziai és indonéziai daun kesom-ig. Leginkább a vietnami levesek, például a bun thang, valamint a thai és laoszi saláták, például a larb fontos összetevőjeként fogyasztják. Szingapúrban és Malajziában felaprítják és nyersen adják hozzá a hagyományok tésztaételhez, a laksa-hoz, valamint az asam pedas egyes változataihoz - egy fűszeres halpörkölthöz, amelyet egy jó adag tamarindlével savanyítanak.

A fáklyás gyömbérvirág viaszos textúrája élénk citrusos ízzel rendelkezik

Fáklyás gyömbérvirág

Ennek a gyömbérfajtának nem a gyökértörzs a legízletesebb része, hanem a virág szára, amely piruló, rózsaszín szirmokkal rendelkezik. Viaszos textúrája élénk citrusos ízzel rendelkezik, amely pikáns, virágos löketet ad a savanykás, tenger gyümölcseiből készült raguknak. Szingapúrban a szirmokat a rojak (nyers gyümölcssaláta) mogyorószószának készítéséhez használják, míg Balin az egész virágot a szirmoktól a szárig felhasználják a sambal bongkot elkészítéséhez - amelyet apróra vágott fáklyagyömbér, garnélarákpaszta, mogyoróhagyma és madárszemű csili keverékének kevergetve sütésével készítenek el.

Hosszúlevelű koriander (Culantro)

Ez a fűszernövény hasonló névvel rendelkezik, mint a koriander, de alakjában különbözik  tőle, hiszen levelei hosszúkásak és nem a száron nőnek. Íze, bár hasonló a korianderéhez, annál sokkal erősebb, élesebb és aromásabb. Az állítólag Mexikóban őshonos növény thai neve, a phak chi farang európai koriandert jelent, amely arra utal, hogy a fűszernövényt külföldi hatásra hozták be a régióba. Az ételekben vékonyra szeletelve tökéletes kiegészítője az északkelet-thai ételeknek: a larbnak, leveseknek, valamint a vietnami pho-nak is.

Citronella

Ez a gyógynövény a beavatatlanok számára a citromfűre hasonlít - és bár minden bizonnyal rokonok, a citronella növény abban különbözik unokatestvérétől, hogy sötét lilás szára van, akár két méter magasra is megnő. Inkább illóolajokban, mint a főzésben használják, hiszen az illata képes elriasztani a szúnyogokat. Megkülönböztetik a ceyloni és a jávai fajtáit. Az előbbit azért részesítik előnyben, mert magasabb koncentrációban tartalmaz geraniolt és citronellált - azaz a parfümök világában használt aromás vegyületeket.

Forrás: guide.michelin.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram