Hirdetés
Hirdetés

„Wang sem azért kezdett bele, mert így majd mérhetetlen gazdagság szakad rá" – Wang Mester x Fruccola

SZERZŐ: DiningGuide
2021. november 9.
A 'biáng' a kínai nyelv egyik legbonyolultabb karaktere: a hagyományos változat 58 vonásból áll, de még az egyszerűsített is 42-ből. Hál' istennek nem leírni, hanem megenni kell: Wang Mester x Fruccola = biangbiang tészta.
Hirdetés

Mind autentikus kínai éttermek, mind egészséges étkezés terén ma már óriási a kínálat, és kevés a valóban hiteles képviselője. Wang Mester és a Fruccola a gasztronómiai e két területének egyaránt tiszta forrása, nemrég óta pedig kettejük kollaborációjuknak örvendhetnek a rajongók.

Jelenleg két Fruccola (Budán, a MOM Parknál és Pesten, az Arany János utcában) valamint egy sor Fruccola melegétel-automata áll a közönség rendelkezésére. Manapság már az a ritka, ha egy helyen nem kínálnak egészséges alternatívát, még ha sok étterem kínálatában ez nem is a legkézenfekvőbb választás. A Fruccola ezzel szemben nem csupán menekülőutat mutatott a vitamindús és/vagy könnyedebb étkezésre vágyóknak, hanem ez maga az éttermek alap szellemisége.

Fotó: Fruccola

Az önkiszolgáló, az ételelemeket összeválogatós rendszerben úgy válogathatjuk-tupírozhatjuk kedvünkre a fogásokat, ahogyan az a legjobban csúszik. Az egészséges, friss alapanyagok tekintetében pedig mindig is elöl jártak a választékban. A speciális diétákat tartók, valamint a vegetariánusok és a vegánok mentsvárai már a kezdetektől fogva, legyen az gazdag és laktató saláta, rizstésztás egytálétel, gluténmentes almáspite vagy francia csokoládétorta.

A pandémiát ugyan nem élte túl az V. kerület Szervita téri étterem; az irodaházakban és sportlétesítményekben felállított melegétel-automaták révén több helyen is felbukkant a Fruccola nyújtotta alternatíva.

Fotó: Fruccola

Wang Mester két Wang-étteremmel és két Biang Bisztróval képviselteti a valóban kínai gasztronómiát. Zuglóban a Wang Mester Kínai Konyhájában és Pasaréten a Wang Mester Moziumban, valamint bisztrókkal az Oktogonnál és a Vámház körúton. Wang Mester éttermei biztos befutók, ha a jól ismert kínai/ázsiai ételekre vágyunk, mint a tavaszi tekercs, Gong Bao csirke, édes-savanyú sertésoldalas vagy pekingi kacsa, de olyan ínyencségek biztos lelőhelyei is, mint a száznapos tojás, a Wang-féle hideg csülök roló, a szójaszószos sertésköröm, pikáns sertésfülfalatok, a kemencés birkaoldalas, de Wangnál akár friss gyümölcsök kíséretében is kérhetjük az édes-savanyú csirkét, és Mao Ce-tung pacalos kedvencét is kérhetjük.

Fotó: Wang Mester Mozium

Wang x Fruccola

Bár elsőre talán ellentmondásos lehet a gránátalmás quinoasaláta és az állati belsőségek világa, ez csak a látszat. Az útkereszteződés pedig a biangbiang tésztában testesül meg.

„Kóstoltam már többször is a biangbiang tésztát, nagyon-nagyon ízlett és nagyjából az első kóstolás óta kerestem is. Szerettem volna a vendégeinknek is megmutatni. Azonban az a helyzet, hogy sehol sem tudtam beszerezni. Eddig” – meséli Saás Petra, a Fruccola éttermek egyik tulajdonosa, honnan jött az ötlet, hogy kínai tészta is felkerüljön az étlapra.

Saás Petra, a Fruccola éttermek egyik tulajdonosa és Wang Mester

„Mivelhogy a biangbiang eredetileg kínai. A Kína északnyugati részén található 37 milliós Senhszi (Shaanxi) tartományból származó tésztafajtát a régió 8 csodájának egyikeként is szokták emlegetni. Évszázadokkal ezelőtt főleg a szegényebbek eledele volt, ám ma már komoly népszerűségnek örvend az egyszerű büféktől az elsővonalas éttermek vendégei között egyaránt. Sokat segített ebben a biáng szó kínai írásmódja is, ez ugyanis a kínai nyelv egyik legbonyolultabb karaktere: a hagyományos változat 58 vonásból áll (de még az egyszerűsített is 42-ből)” – tudjuk meg Wang Mesteréktől.

Az írásjegy különlegessége ihlette meg Wang Mester is, ezért választotta a kínai street foodot kínáló belvárosi büféi nevének is a Biangot. Így találkozott Petra is a tésztával. “Úgy gondoltam, hogy az utóbbi időszak nehézségei talán valamennyire nyitottabbá tették a vendéglátás szereplőit, nagyobb az igény és a hajlandóság az együttműködésekre is. Ezért bátorkodtam megkeresni Wangot, hogy érdekelné-e egy ilyen közös munka” – magyarázza a Fruccola tulajdonosa.

Wang x Fruccola = biangbiang tészta

„Ismertem a Fruccolát már korábban is, sőt, én is jártam többször az éttermeikben” – ezt már Wang Mester mondja, aki rögtön hozzá is teszi, hogy már az első perctől érdekesnek találta a projektet. Korábban ugyanis nem volt példa arra, hogy más éttermeknek beszállítson alapanyagot. Pláne nem a tésztáiból.

A Fruccolában kapható biangbiang tészta körítése és ízesítése nem ugyanaz, mint amit a Biang Bisztrókban már megismerhettek a vendégek. Pontosabban a nem ugyanaz. A gyömbéres-szójás, enyhén csípős szószt Wangék adják, ám a többi lépést már a Fruccolában teszik meg. A tésztát kis hagymával, lótuszgyökérrel adják. Vegetariánus, csirkés, rákos-lazacos változatban is kóstolhatjuk.

„Wang sem azért kezdett bele, mert így majd mérhetetlen gazdagság szakad rá. Ez ugyanis nem arról szól, hogy napi több ezer adagot adjunk el. Sokkal fontosabb, hogy megismerjük egymást és nyugodt szívvel hívhassuk fel a másikat, ha esetleg valami megoldandó feladat adódik. Ráadásul inspirálódunk is egymástól” – mondja Petra.

Hirdetés

A két fél közös munkája azonban nem ért itt véget: a FruccolaBird applikáción és a Fruccola melegétel-automatáin keresztül már rendelhető és elérhető több olyan fogás is, amely a kollaboráció során született. Ilyen például a Yu Xiang csirke, amelynek alapja Wang titkos receptúrájú Yu Xiang szósza, amit friss-ropogós zöldségekkel kiegészített rizzsel szállítanak. Azt mondják róla, hogy “enyhén csípős, de ez elengedhetetlen a szükséges endorfin termeléshez.”

Források: Wang Mester és Fruccola

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram