Hirdetés
Hirdetés

Vendéglátók világszerte bojkottálják az orosz italokat

2022. február 26.
„Elvi okokból beszüntettük" – írta ki egy magyar vendéglátóhely.
Hirdetés

A hét eseményeinek következményeként világszerte így emelik fel szavukat üzlettulajdonosok, kocsmárosok, bárosok és éttermesek Oroszország ellen. A kérdés nyitva áll, hogy egy bonyolult külpolitikai helyzetben mi értelme van az ehhez hasonló gesztusoknak. Egy magyar vendéglátóhely így kommunikálta a döntését: „Elvi okokból beszüntettük".

Ma bejárta néhány felvétel a netet, amelyen amerikai vendéglátósok teátrálisan kiöntötték a lefolyóba, illetve a csatornába a készleten lévő orosz alkoholos italokat. (A Fox News videója.)

Az első hírek az Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek az orosz italok bojkottjáról „ez a mi szankciónk" jelszóval, de várhatóan a világ minden részén terjedni fog ez az akció.

Az elsők között a kanadai Manitoba és Új-Fundland tartomány jelentette be, hogy italboltjaikból kivonják az orosz szeszes italokat, míg Kanada legnépesebb tartománya, Ontario szintén utasította a Liquor Control Board Of Ontario italforgalmazásért felelős szervezetet, hogy vonjon ki minden orosz terméket a kereskedelemből – írta ma a Reuters.

Csupán Ontario államban 679 üzletből távolítják el az orosz italokat.

Míg Kanadában állami szinten, más helyütt egyéni akciók keretében döntenek így vendéglátósok. A Las Vegas belvárosában működő Evel Pie pizzéria kiöntötte a teljes orosz vodkakészletét, majd egy felhívás keretében 5 dollárért ukrán vodkát kínál vendégeinek, amelynek bevételét humanitárius célra ajánlják fel Ukrajna megsegítésére.

@Branden Powers Facebook

Miután rengeteg kritika érte őket az akciójuk miatt, részben a pazarlás miatt, Brandon Powers tulajdonos így reagált a támadásokra:

„Tisztázzuk: az Evel Pie csak azt az orosz vodkát önti ki, amelyet a vásárlók megvettek, és az árát az ICRC-nek adományoztak, hogy ezzel támogassák az ukrajnai humanitárius erőfeszítéseket. Ukrajna mellett állunk. (...) Szeretjük az orosz népet és tudjuk, hogy sokan ellenzik ezt az értelmetlen cselekedetet. (...) Ha a világ vezetői nem lépnek fel, az emberek fognak. Mi csak egy kis pizzéria vagyunk, akik megpróbáljuk a legjobbat kihozni abból a kevésből, ami a rendelkezésünkre áll."

Az Evel Pie pizzéria vodkaakciója @Branden Powers Facebook

Magyarországon a budapesti, Margit körúti Átrium lépett fel hasonlóan, habár látványos képek és videók nélkül. A bisztró, színház, kortárs művészeti galéria és rendezvényház ezt a feliratot helyezte ki az italpulton:

„Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy az Átrium Bisztróban a Russian Standard és a Legend of Kremlin vodka forgalmazását elvi okokból beszüntettük."

A World's 50 Best Restaurants tegnap éjszakai döntése és világ nyugati felén tapasztalható ellenállás kapcsán ma így írtunk a fejleményekről:

A hét elején jelentette be a Forma1 az idei Orosz Nagydíj eltörlését, az Eurovíziós Dalfesztivál pedig erre az évre kitiltotta a versenyző nemzetek közül Oroszországot. Tegnap óta hivatalos a hír, miszerint az Európai Labdarúgó-szövetség 2022-ben elveszi Szentpétervártól a BL-döntő rendezésének jogát, helyette Párizsban kerül sor a sporteseményre.

Hirdetés

Az elmúlt hét eseményeinek hatására a World's 50 Best Restaurants is csatlakozott tehát az előbbi szervezetekhez, és lemondta idei gáláját Oroszország fővárosában, Moszkvában. A londoni díjátadót olyan események előzik meg, mint a #50BestTalks és a Chefs’ Feast.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram