Hirdetés
Hirdetés

Vacsora egy főre – Kínos vagy természetes egyedül étterembe menni?

SZERZŐ: DiningGuide
2018. február 23.
A képlet egyszerű. Az élményszerzés vágya és a vendéglátás szeretete mellett a pénz hajtja a vendéglátás motorját. Egy vendéglátóipari egységnek értelemszerűen jobban megéri minél több embert vendégül látni, ugyanakkor az egyedül érkező vendégek véletlenül sem érdemelnek stigmát. Mit gondol róluk a szakma?
Hirdetés

Az éttermek zöme kisebb-nagyobb társaságok fogadására rendezkedik be. Vannak olyan foglalórendszerek, ahol nem is lehet egy főre asztalt foglalni. Annak ellenére, hogy az éttermek alapvetően társasági helynek számítanak, amelynek jó szemléltető eszközei például a többszemélyes tálak, vannak olyan éttermek, amelyek kifejezett hangsúlyt fektetnek arra, hogy az egyedül érkezők ugyanolyan bánásmódban részesüljenek.

Vannak olyanok a szakmában, akik egyenesen nagyra tartják őket. Will Guidara, a New York-i Make It Nice étteremcsoport társtulajdonosa szerint az egyedül érkező vendég voltaképpen bókol az étteremnek azzal, hogy egyedül tölt pár órát ott.

Hirdetés

A tavaly a World’s 50 Best Restaurants listán a világ legjobb éttermének megválasztott Eleven Madison Parkban például szabály van arra, hogy az egyedül étkezőket kiemelten, nagy odafigyeléssel kezeljék. Azonban más séfek és éttermek is tesznek azért, hogy aki egymagában eszik, ne érezze úgy, hogy miatta maradt le a hely egy borsos cechről.

Amanda Cohen, a vegetáriánus konyhát vivő Dirty Candy séfje például nyolcadik éve külön hetet szentel a szólóban vacsorázóknak. Évről évre Valentin-nap hetén egy teljesen új menüvel készül. Onnan jött az ötlet, hogy maga is sokszor eszik egyedül, és pontosan tudja, hogy az éttermek minimum két emberre készülnek. Véleménye szerint

az egyedül érkezőket „nem kellene megbüntetni.”

A Dirty Candyben majd tíz éve folytatott hagyománynak megfelelően kifejezetten a „magányos” emberekre helyezi a hangsúlyt egy olyan időszakban, amikor a legtöbb hely két emberre szóló foglalásokkal van tele. A szokás egyfajta ellenforradalomként indult hajdanán az ellen, hogy a párok többet érnek az egyedüli személyeknél, de mára egy vidám tradíció kerekedett belőle.

Alva Pratt / Unsplash

Mindemellett fontos megemlíteni azt is, hogy egy vendég – legyen egyedül vagy többed magával – csak akkor tér vissza egy étterembe, ha szívesen látják ott. Ryan Sutton, az Eater egyik New York-i kritikusa fontos szempontra hívja fel a figyelmet: „Ha [egy étterem] hisz a termékei és a konyhája erejében, akkor nem az lenne a lényege, hogy egy teljes értékű, szórakoztató és szellemileg megkapó élményt nyújtson?”
A témára fogékony séfek és vendéglátósok rádöbbentek arra, hogy az egyedül érkezők (is) emlékezetes élményre vágynak. Van, aki ajándék pohár borral, mások egy meglepetés fogással kedveskedik a vendégeknek. De

a chicagói két Michelin-csillagos Acadia konyháján például először tartottak a szólóban érkezőktől, hátha egy Michelin-ellenőr vagy egy nagy komoly sajtóorgánum kritikusa,

kezdetben ezért szenteltek kitüntetett figyelmet nekik. Manapság viszont egyszerűen azért kedvesek velük, mert ugyanolyan bánásmódot érdemelnek, mint a társaságban fogyasztók, illetve nem akarják, hogy úgy érezze bárki, hogy sajnálják őket, amiért egymagukban költenek el egy étkezést.

myhnouday / Instagram

Kabin élmény Japánban

Az Ichiran névre hallgató ramenező hálózat koncepciója azonban teljesen megkerüli a problémát. Az immáron négy országban megtalálható lánc egységeiben egyszemélyes „kabinokban” fogyaszthatjuk el levesünket. A rendelés is anonim módon történik: kapunk egy papírt, amin részletezzük a rendelésünket – a leves csípősségének mértékét, a tészta keménységét és például a feltéteket –, aztán egy gomb megnyomása után felgördül a bambuszfüggöny, és arctalan kezek kiszolgálnak minket. Karám jellegű élmény, a célja mégis az, hogy magányunkban teljes mértékben az előttünk lévő tál tésztalevesre koncentráljunk. Ha mégis társaságra vágyik az ember, el lehet húzni az oldalfalat.

Szemmel látható, hogy egyre többen gondolnak a sokáig megbélyegzett „magányos farkasokra”, amely összességében üdvözlendő folyamat. Az éttermek mellett a vendégek is hozzátehetik a maguk részét a történethez: nem kell túlmisztifikálni és adott esetben izgulni egy-egy ilyen alkalomkor. Egy jó élmény nyomán úgyis visszatérő vendég válhat belőlünk, ráadásul lehet, hogy egy szép napon többedmagunkkal térünk vissza.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram