Míg egy étteremben biztonságban érezhetjük magunkat a tányérunkra kerülő virág ehető mivoltát illetően, addig a blogokra, Instagramra készülő dizájnos ételfotókon egyre-másra bukkannak fel mérgező növények. Persze lehet, hogy csak díszítőelemek – de lehetőleg ott ne másoljuk le őket.
Attól, hogy valami jól mutat egy fotón, még nem feltétlenül ehető. James Wong brit botanikus is tisztában van ezzel. A növényszakértő az utóbbi időben egy aggasztó trendre lett figyelmes: egyre több mérgező növényfajta bukkan fel a közösségi médiában posztolt ételfotókon.
Óvatosan az ismeretlen növényekkel!
A Londonban élő James Wong szakterülete az etnográfia (néprajz) és a különféle haszonnövények kutatása. A brit botanikus feltett szándéka, hogy segítsen eligazodni a színpompás, de a legtöbbünk számára mégiscsak ismeretlen virágok és növényfajok világában. Óva int mindenkit:
„Drága emberek! Ne egyetek meg soha semmilyen virágot, amiről nem tudjátok biztosan, hogy micsoda!”
Sok foodblogger mérgező növényekkel díszíti az ételeket és italokat: a nárcisz, a hóbogyó, a frangipáni (hawaii rózsa) ugyan remekül mutatnak a fotókon, azonban súlyos emésztőrendszeri bántalmakkal jár a fogyasztásuk.
Két példa dekoratív ételekről, kis testi hibával...
„Egy gyönyörűen megkomponált gyümölcstál 8000 like-ot gyűjtött. Mellesleg mérgező szellőrózsával díszítették. Na, kinek van kedve egy kis hányáshoz és hasmenéshez?”
„A rózsás meténg segít elpusztítani a sejteket. Nem véletlenül használják kemoterápiás kezeléseknél.”
A közösségi médián megjelenő képekről persze tudjuk, hogy nem feltétlenül a valóságot tükrözik. Nem tudhatjuk, hogy a képen szereplő ételeket és italokat valóban elfogyasztották-e. Az viszont biztos, hogy megvan a veszélye annak, ha kívánatos ételekként prezentálnak emberi fogyasztásra alkalmatlan növényeket.
Cikkünk forrása. Képek forrása.