A sütőtökös pite évszázadok óta fontos szereplője a hálaadási asztalnak. Jelenléte a sikeres szüretet és az ősz lezárását jelképezte, az 1800-as években pedig még verseket is írtak hozzá. Amerikában olyannyira fontos részévé vált a kultúrának a sütőtök, hogy már konzerv is létezik belőle, hogy még könnyebben lehessen elkészíteni a pitét. Ahány ház, annyi szokás és ízesítés, de az olyan alapanyagok, mint például a fahéj, mindig visszaköszönnek. Szántó István receptje friss tökből készül és otthon is könnyen elkészíthető.
Hozzávalók a pite tésztához:
- 250g vaj (hideg, felkockázott)
- 300g liszt
- 3g só
- 15g porcukor
- 65g hideg víz
- pár csepp ecet
Hozzávalók a sütőtökös töltelékhez:
- Egy kisebb méretű, hosszúkás sütőtök (500 grammnyi sütőtökpürét használunk belőle)
- 3db egész tojás
- 150g világosbarna nádcukor
- 15g keményítő
- 6g só
- 2g őrölt fahéj
- 3g mézeskalács fűszerkeverék
- 400g sűrített tej
A pite készítése
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a hideg vajdarabokat, majd összemorzsoljuk a száraz összetevőkkel. Ezután adjuk hozzá a vizet és az ecetet. Összedolgozzuk, majd laposra formázva fóliába tekerve hűtőben pihentetjük 1 órát. Az 1 óra leteltével kinyújtjuk a tésztát és enyhén kivajazott lapos pite formába (30cm) vagy tepsibe terítjük úgy, hogy kb.2 cm-es tésztapereme legyen. Villával néhány helyen óvatosan megszurkáljuk. Sütőpapírt teszünk a tészta tetejére, “lesúlyozzuk” lencsével, babbal, és 170°C-os sütőben 15-20 perc alatt elősütjük a tésztánkat. A széle világosra sült kell, hogy legyen. A papírt a nehezékkel együtt eltávolítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelék készítése
A kisebb méretű hosszúkás sütőtököt (kanadai) nagyobb darabokra vágva 180°C-os sütőben 45 perc alatt puhára sütjük. Az enyhén karamelizálódott sült darabokat kikaparjuk a héjból, szűrőre tesszük, hagyjuk kigőzőlni. Ezt követően botmixerrel simára pürésítjük.
Minden hozzávalót összekeverünk, majd az elősütött tészta alapra öntjük. 160°C-os sütőben 35 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, így éri el a kívánt krémes, vágható állagát.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.