Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi bőrén sült fogas friss salátaágyon – így ünnepel Barna Ádám, a 42 Restaurant séfje | Főzz a séffel!

SZERZŐ: DG
2023. december 25.
Minden családban léteznek karácsonyi hagyományok és ételek, amelyek nélkül nem ünnep az ünnep, nincs ez másként a séfek esetében sem. Ezúttal Barna Ádám, a 42 Restaurant, valamint a Piac42 séfje mesélte el nekünk, hogyan tölti a karácsonyt, illetve milyen fogások kerülnek az ünnepi asztalra. A 42 Restaurant a Dining Guide 2023-as éttermkalauzában az ötödik helyet foglalta el, valamint ugyanezen évben Barna Ádám kapta a Dining Guide 2023-as év innovatív séfje díjat is.
Hirdetés

Hogyan tölti idén a karácsonyt? Kikkel és hol osztozik az ünnepen?

Családunk esetében nagyon fontos ünnep a karácsony. A szentestét mindig szűk családi körben töltjük, de az ünnepi időszak alatt is a közös vacsorán, étkezéseken van a hangsúly. Idén azonban kissé eklektikus lesz a menü, ugyanis a klasszikus fogások mellett lesz több könnyedebb, izgalmasabb fogás is. 

Karácsony második napja pedig minden alkalommal nagyobb családi körben zajlik.

Az utóbbi években pedig már-már hagyományossá vált, hogy ilyenkor mindenki hozza a kedvenc ételét, süteményét, amire a legbüszkébb – ezeket pedig közösen fogyasztjuk el. Én személy szerint nagyon szeretem édesanyám francia salátáját, amely elképesztően friss, roppanós, de emellett nagyon könnyed. Ő többek között ezzel is készül a karácsonyra.

Mi kerül még az ünnepi asztalra, illetve ki készíti el ezeket a fogásokat?

A vacsora készítéséből többnyire mindannyian kivesszük a részünket, közösen szoktuk megalkotni a fogásokat. Azonban fontos megjegyezni, hogy az ételek nagyobb részét a fiammal közösen készítjük, ennek köszönhetően én még karácsonykor is szívesen főzök otthon.

A menüt természetesen mi is az elmaradhatatlan halászlével kezdjük. Emellett szenteste asztalra kerül a bőrén sült fogas készül egy ízletes mogyoróolajos, citrusos salátával, de a sült kacsacomb sem hiányozhat a menüről, melyet lilakáposztával fogyasztunk.

A lilakáposztát még egy kis gránátalmával, csillagánizzsal, illetve gyömbérrel varázsoljuk ízletesebbé.

A halászléhez hasonlóan a töltött káposztát sem hagyhatjuk ki karácsony alkalmával, melyet általában az ünnep első vagy második napján készítünk. Ez az étel nem csak azért kerül az ünnepi asztalra, mert kényelmesen elő lehet készülni vele, hanem mert az egész család kedvence. A töltött káposztát egy olyan ételnek gondolom, amelyre mindenkinek megvan a legjobb, saját receptje – amire megesküszik és amitől nem tér el.


Barna Ádám

Barna Ádám ünnepi receptje – Bőrén sült fogas friss salátaágyon

A fogas elkészítése

Legelőször is a fogasfilé bőrét szárazra töröljük, megszárítjuk, majd sózzuk a halat. Ezt követően egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdjük sütni először a bőrös felét. A filé vastagságától függően két-három percig sütjük ezt az oldalát, majd megfordítjuk, de ilyenkor már kevesebb hő is elégséges az étel számára. Elég ha levesszük a tűzhelyről és a forró serpenyő elegendő ahhoz, hogy a hal kíméletesen elkészüljön.

Hozzávalók a salátához 5 főre:

  • 1 db pak choi
  • 3-4 szál újhagyma
  • 20 dkg répa

A vinaigrettehez

  • 1 dkg reszelt friss gyömbér
  • 0,5 dl lime leve
  • 0,5 dl mogyoró olaj
  • 0,5 dl szójaszósz
  • 0,5 dl szezámolaj
  • 1 dk barna cukor

Elkészítés:

Hirdetés

A salátához a hozzávalókat először julienne-re vágjuk. Ezt követően látunk neki a vinaigrette elkészítésének, melyet akár még szecsuáni borssal, vagy csilivel is ízesíthetünk. A vinaigrette egy zárt befőttes üvegben is elkészíthető, de fontos, hogy jól összerázzuk, mert ettől lesz homogén az öntet, amelyet csupán csak a salátával kell összekevernünk.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram