Újranyitott a párizsi luxusáruház, egy komplett emeletét a gasztronómiának szentelik

SZERZŐ: diningguide
2021. július 26.
a Lounge rovat
támogatója a
Aranykorát a '60-as években élte, s ugyan 2020-ra tervezték a nyitást, csak pár hete mutatkozott be a nagyközönségnek az új Le Samaritaine. A csodás szecessziós áruház teljeskörű felújítása után végre újra mérvadó párizsi találkozópont, luxusfókuszú intézmény lehet. A Hennessy, a Ruinart, a Veuve Clicquot, vagy éppen a Louis Vuitton és Hublot márkákat is jegyző LVMH vásárolta meg az áruházat 2001-ben, a reneszánszra így 20 évet kellett várni.
Hirdetés

Az olyan óriási és jelentős áruházak, mint például a londoni Harrods, a Selfridges, a Harvey Nichols, vagy Párizsban a La Fayette, New York-ban a Bloomingdale's, a Macy's, a ruházati és szépségápolási, valamint elektronikai luxuscikkek mellett egészen nagy hangsúlyt fektetnek a gasztronómiára is. Nem csak a vásárlóik éhezhetnek meg, az áruházak éttermeibe eleve sikkes asztalt foglalni, Chanel kosztüm vásárlása nélkül is.

Pezsgőszobák, kaviárra és homárra specializálódott ételbárok, süteménybutikok és mérvadó fine dining éttermek mellett még akár egy gourmet burgeres is elférhet: Gordon Ramsay-módra.

Éppen ezen a gondolatmeneten felbuzdulva döntött úgy a Le Samaritaine esetében az LVHM Group, hogy egy egész emeletet szentelnek a különböző éttermeknek, bároknak, süteményezőknek. A lenyűgöző épület felújítása után szebb, mint valaha, s bár kívülről is impozáns, az igazi mégis a belbecs. Nem csodálkoznánk, ha ugyanolyan "zarándokhely" lenne, mint a fentebb említett világhírű áruházak, ahová sokszor csak bámészkodni megy a turista, de akár a lokálpatrióta is.

Az intézmény körülbelül 70 000 négyzetméteres, és minimum 280 dolgozóval nyitotta meg kapuit. Összesen 12 éttermi egységet terveztek, melyek zöme az V. emeleten található. A helyben fogyasztás és éttermi élmények mellett exkluzív delikátesszel is készülnek.

Az éttermek közül a legnagyobb a Voyage Samaritaine lett, melynek konyháját jelenleg a két Michelin-csillagos étteremből érkező Matthieu Viannay vezeti. A koncepció szerint viszont "vándorséfeket" várnak: minden szezonváltáskor új tehetség mutatja majd meg magát. Egyedi elgondolás, de látunk benne rációt.

Az Ernest egy brasserie-t és egy pékséget vegyít. A kenyerek nem csak a vásárlóknak sülnek az Ernest-ben, hiszen a Le Samaritaine márka keretein belül hotel is működik, ezért a reggeliztetéshez fontos péksüteményeket ebben a pékműhelyben készítik el. A Cheval Blanc Paris néven futó luxusszálloda saját éttermet kapott, azonos névvel, a konyha vezetésére pedig nem kisebb nevet kértek fel, mint a cégcsoportnál dolgozó Arnaud Donckele-t, aki három Michelin-csillagig vitte a St. Tropez-i szálloda éttermét.

Találunk még a Le Samaritaine-ben egy Street Caviar névre hallgató ételbárt is, ami ahogy neve is mutatja, a kaviárra épít, ám a mérleggel kiszámolt, kis kalanalakba halmozott ikrák helyett street food fogásokban rejtik el a kaviárt. Szendvicsek, saláták, croque variációk kapnak a tengeri csemegéből. Kávét a Brûlerie des Gobelins-nél mérnek, de a vegán, egészségtudatos vendégekre is gondoltak, nyers smoothie bárral. A ház cukrászdája a Maison Dalloyau szakmai vezetésével született meg.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram