Hirdetés
Hirdetés

„Ugyanolyan fontos a munkatársaim véleménye, mint az enyém” – Az Év Szervizemberét, Bajusz Gergelyt kérdeztük

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. december 22.
„Miskolc belvárosa remek adottságokkal rendelkezik, van egy három villamosmegálló hosszúságú sétálóutca itt, ezt ki kellene használni. Az lenne a legjobb, hogyha, mint Párizsban, Firenzében, vagy Milánóban egymás hegyén hátán nyílnának a különleges kis kávézók és éttermek" – mondja interjúalanyunk a helyi konkurencia kérdéséről. Az idei Audi-Dining Guide Év Étterme gálán az Év Szerviz­embere a miskolci Avalon Ristorante vezetője és meghatározó egyénisége Bajusz Gergely lett, őt kérdeztük.
Hirdetés

Az Avalon Park megnyitásának alapgondolata az volt, hogy mivel a tulajdonosok maguk is miskolciak, szerettek volnak egy többfunkciós családi szórakoztató komplexumot és szállodakomplexumot létrehozni a Bükk szívében, Miskolctapolcán. Ezzel az idegenforgalom fellendítése mellett lokálpatriótaként is fontosnak tartották, hogy új munkahelyeket teremtsenek a régióban a környékbeli lakosok számára.

Amellett, hogy egy színvonalas, ötcsillagos szállodát építettek meg, kifejezett céljuk volt, hogy ne csak a hotelben megszálló vendégek számára nyújtsanak élményeket, hanem a parkba ellátogató, „külsős” vendégeknek is életre szóló emlékeket, akár az elektromos erdei gokartpályával vagy a 2500 négyeztméteres, kül- és beltéri Maya játszóparkkal. A szűkebb és tágabb vonzáskörzetből ide kiránduló családok igénybe vehetik a wellness részleg szolgáltatásait. és az étterem kínálata mindenki számára elérhető.

Fotó: Avalon Park

A nyitás óta több mint 5 év telt el, ez egy étterem és szálloda életében is hosszú idő. Miben változtattatok ez alatt az eredeti koncepcióhoz képest?

Bajusz Gergely: Nagyon sok minden alakult át a szálloda nyitása óta. Folyamatosan monitorozzuk a vendégek igényeit, és azokhoz alkalmazkodunk, azok szerint fejlesztünk. Úgy láttuk, arra van igény, hogy a hatvan darab szállodai szobánkat 2021-re még húsz szobával bővítsük. Az éttermünk is átesett már több alkalommal kisebb átalakításokon. A nyári sörkertünk szintén szintet lépett, már nem csak sörkorcsolyákat kínálunk, hanem kialakult egy alternatív konyhánk, ahol a BBQ termékeké és a hamburgereké a főszerep, ehhez létrehoztunk egy nyolcvan fő befogadására alkalmas teret. Mivel gyerek barát szálloda vagyunk, ezért fontosnak tartottuk, hogy a kültéri játszó részleget bővítsük egy beltéri játszóházzal is, hogy a szabadtéri programok mellett télen is tudjanak a gyerekek önfeledten szórakozni. Ezek mellett pedig fontos, hogy nyitottunk egy bor szobát.

Bajusz Gergely / Fotó: Avalon Park

Sokan érkeznek a térségbe a minőségi borok miatt, mivel tudtok kitűnni?

Eredetileg én borraktárnak képzeltem el az új helyszínünket, aztán kiderült, hogy mutatkozik igény arra, hogy legyen egy boros pince, egy bor szalon, amit be tudunk mutatni a vendégeknek. Egy 130 m² exkluzív szobát alakítottunk ki, ahol a hotel vendégei számára szervezünk exkluzív kóstolókat. Az egész belső dizájn a fára és a bőrre mint természetes anyagokra épül. A világ tizenhat országából tartunk borokat, pezsgőket és különleges prémium szeszesitalokat. Körülbelül háromezer palackunk van, száznyolcvan fajta italból. Próbáltunk olyan márkákban gondolkodni, amelyek valóban nem könnyen elérhetőek, szerettünk volna egy olyan kínálatot kialakítani, amely szignifikáns, tehát kifejezetten hozzánk kötődik. Mivel májusban nyitott, most már van tapasztalatunk a téli és nyári igényekről is, egyelőre úgy tűnik minden évszakban egyaránt érdeklődnek iránta a vendégek.

Fotó: Avalon Park

Jól tudom, hogy a folyamatos fejlődés jegyében hamarosan az Avalon étterem is egy nagyobb átalakításon esik át?

Így igaz, 2022 februárjában három hétig zárva fog tartani az éttermi rész. Ez idő alatt fogjuk felújítani a konyhánkat. Úgy érezzük, hogy szükség van erre a fejlesztésre, amit lehet mások banálisnak látnának, hogy egy öt éves konyhát, akarunk korszerűsíteni, de valójában a hihetetlenül gyors technikai fejlődés mellett öt év rengeteg idő. Az ételek, amiket készíteni szeretnénk, és az alapanyag-minőség, amivel dolgozunk megköveteli magának, hogy csakis a legjobb konyhai technológiákkal és eszközökkel legyen kezelve. Azok a gépek, amiket mi 2015-ben vásároltunk meg, nem hat éve, hanem még annál is korábban lettek tervezve. Ha csak belegondolunk, mennyit fejlődtek azóta a telefonok, megérthetjük, milyen radikális evolúción mentek keresztül azóta a gépek, ez igaz a gasztronómián belül használt eszközökre is. Ezért döntöttünk úgy, hogy megér egy óriási beruházást az, hogy az egész konyha átalakuljon. A terveink szerint március 8-ra, nőnapra készülünk el a munkálatokkal, így több ok is lesz az ünneplésre.

Fotó: Avalon Park

Lesznek látványos, változások a vendégtérben?

Az eddig működő grill-látványkonyhák - ahol látta a vendég, hogy hogyan készítik a húsokat halakat – tíz évvel ez előtt voltak divatosak, ma már nem elsődleges szempont... Ezért úgy döntöttünk, hogy bekerül a konyhára a grillpálya és ott, ahol a vendégek is láthatják a konyha működését, inkább házi készítésű tésztákat fogunk gyúrni, a látvány pizza konyhánk pedig továbbra is megmarad emellett. Szeretnénk egy olyan konyhát kialakítani - talán elsőként Magyarországon - amely az alapvető funkciói mellett különleges dizájnt is kapna, hogy bármikor meg lehessen mutatni a vendégeknek is. Emellett új berendezéssel bővül a vendégtér: új ülőalkalmatosságok kapnak helyet, megújul a bárpult és a pizzás pult is. Ez valóban egy nagyszabású projekt, amit a munkatársakkal közösen álmodtunk meg, hiszen ők fogják nap, mint nap használni az eszközöket és dolgozni ezekben a terekben, így a kivitelezésnél ugyanolyan fontos volt az ő véleményük is, mint az enyém. Végeredményben ezen, az általunk megteremtett körülményeken múlik leginkább, amit a vendégek éreznek majd, hiszen ezek segítik a tökéletes szervizt.

Albók Gyula séf / Fotó: Avalon Ristorante

Rendelkezel olasz gyökerekkel, a te ölteted volt, hogy olasz konyhával futó éttermet nyissatok?

Valóban húsz évet éltem Olaszországban és fiatalkoromban két nagy álmom volt: vagy a tengerparton nyitni egy jó igazi magyar étteremet, cigányzenével és hazai ízekkel, a másik pedig, hogy egyszer hazatérjek Miskolcra, és enyém legyen a városban a legjobb olasz étterem. Ez azért nem teljesen úgy történt, ahogy azt képzeltem. Amikor 2009-ben hazaköltöztem, egy ideig Budapesten dolgoztam a TG Italianioban (most TG Osteria), ahol sok ismerőst és tapasztalatot szereztem. Végül így valósulhatott meg az, hogy megismerkedve az Avalon Park tulajdonosaival, találkoztak az elképzeléseink. A legtöbb hotelben büférendszeres, svédasztalos étterem működik, ez az egyszerűbb út mindenkinek. Az olasz konyhában azonban megvan a lehetőség, hogy akár a la carte is pénztárcabarát lehetőségeket biztosítson.

Fotó: Avalon Ristorante

Az olaszok köztudottan rigolyások, ha a saját konyhaművészetükről van szó, mennyire főztök tradicionálisan?

Nagyon minimális szinten térünk el a hagyományos ételektől, amennyiben mégis, azt a vendégek igényei indokolják. Olaszországban is esznek rántott húst, bár nem hagyományos fogás, nálunk ez az étel a nyitás óta fent van az étlapon. Próbáltunk azonban egy olyan formát találni neki, amivel passzol az étterem világába, így egy nagyon finom bivalytejes mozzarellát sütünk rá. Ebből több fogy, mint a kenyérből. Hasonló sláger még az Avalon Penne Arrabiata, ami annyiban tér el a klasszikustól, hogy quattro formaggi mártásban van az elkészült tészta még beleforgatva. Emellett még van pár másik olyan tétel, amit nyitás óta nagyon sokan választanak, és valószínűleg, ha levennénk őket, akkor a vendégek hiányolnák nagyon.

Az egész Avalon Park egy erősen pozícionált hely vidéki vendéglátáson belül. Hogyan látod a környék helyzetét, ti termetetek egy olyan versenyt, ami motiválóan hat másokra?

Szerintem Miskolc belvárosa remek adottságokkal rendelkezik, van egy három villamosmegálló hosszúságú sétálóutca itt, ezt ki kellene használni. Az lenne a legjobb, hogyha, mint Párizsban, Firenzében, vagy Milánóban egymás hegyén hátán nyílnának a különleges kis kávézók és éttermek. Vannak különböző kisebb bisztró jellegű éttermek a belvárosban, illetve a környéken, amelyek jó úton haladnak és látszik, hogy elszántak a fejlődést illetően. Úgy gondolom. ilyen a Végállomás Bistorant vagy a Pizza, Kávé, Világbéke. A nyitás utáni két három évben elszántak voltunk azt illetően, hogy bemutassuk a hotel vendégei számára mit nyújthat még Miskolc az Avalon berkein kívül, azonban úgy tűnt, a vendégek mindent megtaláltak nálunk egy helyen, és nem vágytak más benyomásokra. Mi továbbra is, ha van rá igény, szívesen elvisszük a vendégeket Mádra bortúrára, Tokajba sajtkóstolókra, szőlőtúrára, bármiben állunk a rendelkezésükre, és szívesen is ajánljuk ezeket a programokat, hiszen mi is szeretnénk, hogy fejlődjön a vidék.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram