Ha igazán sokszínű (sajt)képet szeretnén nyújtani, érdemes szín, textúra, érleltség, sőt akár eredet és régió szempontjából is minél változatosabb sajtokat összeválogatni. Szintén érdemes számításba venni, hogy milyen fajta tejből készültek a sajtok. A tehéntejből készült sajtok mellett a markánsan fűszeres kecsketejes, illetve az édeskésebb juhtejes sajtok remekül ki tudnak bontakozni.
A sajttálak esetében a franciák a páratlan számokra esküsznek: minimum három sajtot válasszunk, de ha tehetjük, öt különböző sajtból állítsuk össze a tálunkat. Érdemes olyan "egyszerűbben értelmezhető", vagyis nem extrém sokáig érlelt, szagos fajtákat is beválogatni, amelyeket a sajtok terén kevésbé jártas vendégek is örömmel fogadnak. És mindennek az ellenkezője is igaz: legyen közöttük olyan is, amely a merészebb kóstolóknak is élményt fog okozni.
Olvasta már cikkünket a kiváló comté sajtról? A nyers tej diszkrét bája: comté
Ötletek egy klasszikus kvintettre
Egy jól működő ötösfogatot például a következőképpen állíthatunk össze: egy eredeti, normandiai camembert vagy brie mellé válasszunk egy szerethető, keményebb fajtát is: egy zöldcímkés Comté Extrával nem nagyon lőhetünk mellé.
Következhet egy friss kecskesajt (franciául chèvre), majd a „kötelező” kéksajt, például egy roquefort. Haladóknak választhatunk a tálra egy igazán intenzív ízű, úgynevezett mosott kérgű, rúzsos (vagyis vöröspenészes) sajtot is, például a burgundiai époisses-t.
Miután készen van a sajttál, a falatozást a lágyabb-semlegesebb ízvilágú sajtokkal kezdjük, majd fokozatosan haladjunk az intenzívebb illatú és ízű sajtok felé.
Fontos a körítés, de nem fontosabb a sajtnál
Esetünkben természetesen szó sem lehet arról, hogy hagyományos szendvicsfeltétként funkcionáljanak a sajtok. Ők vannak most a porondon, ezért kínáljunk melléjük friss és aszalt gyümölcsöket, és különféle olajos magvakat (a dió, pekándió és mogyoró mind jó ötlet), valamint mézet és lekvárokat. A lekvárok esetén bátran rugaszkodjunk el a pirosbogyós gyümölcsöktől, és izgalmasabb, például diós-fügés vagy birsalma ízesítésű lekvárokat is bevállalhatunk.
Sokan persze szeretnek kenyérfélét is falatozni a sajtok mellé. A franciáknál a bagett nem hiányozhat a sajttál mellől. Bagett híján lehetőleg válasszunk minél ropogósabb kenyeret, akár kétszersült vagy kréker is szóba jöhet. Próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek: a puhább sajtokat se kenjük a kenyérre, inkább vékony szeleteket vágjunk belőlük.
Olvasta már cikkünket a legjobb bor és sajt párosításról? 9 bor és sajt párosítás otthonra!
Csakis szobahőmérsékleten
Alapszabály, hogy a sajtokat szobahőmérsékleten tálaljuk. Az aromájuk csak úgy tud érvényesülni, ha minimum fél órával (sőt van, aki szerint egy órával) fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből. Ez a puha és a keményebb sajtokra egyaránt vonatkozik.
Hogyan vágjuk fel a sajtokat?
A sajtok felvágásakor az egyik legfontosabb szempont, hogy minél kevesebb „anyag” menjen veszendőbe (ha már sajtkülönlegességekre áldoztuk a pénzünket). A sajtokat mindenképpen érdemes az utolsó pillanatban felvágni, hogy ne száradjanak ki, illetve ne essenek szét túlságosan.
A gurigaszerű, kerek sajtokat, mint például az eredeti edámi sajtot vagy a camembert-t vágjuk úgy, mintha tortát szeletelnénk. A háromszög alakú brie csúcsát („orrát”) ne vágjuk le.
Ezt a fajtát érdemesebb kissé oldalvást szeletelni, hogy mindenkinek jusson a krémes részből és a széléből egyaránt,
és az utolsó vendégnek ne csupán a sajt kérge maradjon. A keményebb sajtokat, mint például a comtéból hosszúkás rudacskákat vágva, a szélével párhuzamosan szeleteljük. A könnyen széteső, erezett kék sajtnál vagy gorgonzolánál pedig a sajt belsejétől haladjunk óvatosan a széle felé.
Forrásunk innen és innen.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17