Arroz con leche, a tejberizs avagy rizspuding
Ne lepődjünk meg rajta, hogy ezt az édességet ugyanezen a néven Spanyolországban és Mexikóban is magukénak tudják a helyiek, de Dél-Amerikától egészen Koreáig készülnek változatai. Mindössze néhány hozzávalóból, rizsből, tejből, cukorból, fahéjból főzik ezt a kásaszerű ételt, a főzés titka pedig a hosszú idő és lassű tűz. Ennek köszönhetően jól megdagadnak és magukba szívják a tejet a rizsszemek. Egyszerű étel, amit a spanyolok a csúcsra járattak! Autentikusan lapos kerámiatálakban szervírozzák, és csupán fahéjjal ízesítik.
A kötelező: Churros
A churrost keresnünk sem kell, bárhol is legyünk az országban. Kávézókban, éttermekben épp úgy kínálják, mint utcai árusoknál vagy bármilyen népi mulatságon, ahol ott sül ki az orrunk előtt. És ha már orr: a nehéz olajos illat (egyeseknek szag) lehet, hogy nem a legvonzóbb, de a bő olajban a szemünk előtt kisült fánkfélének mégis nehéz ellenállni. Alaphangon fahéjas porcukorral szórják meg, papírtasakba teszik, és tovább is sétálhatunk vele, de gyakorlatilag a nap minden szakában fogyasztják.
Még reggelire is, kávé mellé. Délutáni édes uzsonnaként is közkedvelt szintén kávé mellé, és ha fokoznánk az élvezeteket, népszerű nassolnivaló csokoládéba mártogatva is. Az Ibériai-fészigeten honos Churra-juhok szarvának konkorodását is felfedezhetjük a sült tészták alakjában, a neve is erre utal. Habár ez egy "nagyon spanyol" édesség, a gasztrotörténelem mégis arra mutat, hogy portugál közvetítéssel érkezett az az édesség Hispániába (hoppá!) Kínából.
A francia-spanyol kapcsolat: Flan vs. crème caramel
A hasonlóság szembeötlő, az eredet vitatott. A crème caramel talán nagyobb hírnévre tett szert, mint a spanyol változat, de ezzel ha lehet, ne egy vérbeli spanyolnál érveljük! Portugáliában és portugál nyelvterületen pudim néven ismert, de a világ annyi táján ismerik és készítik a Karibi-térségtől Vietnámon át Indiáig, hogy a variációiról szakdolgozatot lehetne írni.
Ehhez az alul-felül karamelles desszerthez jó sok tojást, tejet, plusz egy helyi tejterméket vesznek alapul, amely félig zsíros, teljes tejből, félig pedig zsíros tejszínből áll. Mexikóban még tovább fokozzák a kalóriaszámot, ott előszeretettel használnak hozzá sűrített tejet. A kifinimultabb konyhákban szívesen ízesítik friss citrusféle levével, például naranccsal, az igen édes desszert ízébe egy kis frissességet, könnyedséget csempészve.
Nem muffin: Magdalenas
Ezt a muffinra emlékeztető süteményt szívesen eszik kávé, tea mellé, sőt bele is mártogatva. Nehéz nem kihallani belőle – a szintén jóval nagyobb hírnevű – francia madeleine süteménnyel való rokonságot. Míg hagyományosan a madeleine-hez hasonlóan kagylóformában sütötték, ma már a muffinforma az elterjedtebb.
A világirodalom és egy cukrászremek találkozása... Olvasta már az alábbi cikkünket?
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.