Valószínűleg amióta ember él ezen a bolygón, lát meg szépséges, olykor misztikus párhuzamokat gyümölcsök és emberi szervek, no és mindenféle egyéb, a természetben fellelhető formák között. Nem nehéz a hamvas barackban vagy egy formás körtében nőiség szimbólumokat látni, hogy a tölgyfa terméséről vagy a kissé primér asszociációkat keltő banánról ne is beszéljünk, kissé elvontabb, de szintén klasszikus – és bibliai példák – a nőiségszimbólumként közismert gránátalma és férfi párja, a füge.
A halagyümölcs ezen látásmódjához azonban szükséges némi csillagászati ismeret, ugyanis megbontva úgy fest, akár egy felrobbanó planéta. A "robbanás" látványára pedig még a színei is rásegítenek. Egyszóval a természet egy újabb lenyűgöző alkotása.
De hol is a hala?
A szépséges gyümölcs Délkelet-Ázsiában, Ausztrália keleti részén, egyes csendes-óceáni szigeteken és Hawaii-n terem, tahati csavarpálma (Pandanus) néven is ismert, a csavarpálmák pedig kissé megtévesztően csak a nevükben pálmák, ennek oka a sűrűn növő, hosszú-keskeny levélzetük, amely a pálmákéra emlékeztet. Maga a termést hozó fa is érdekesen fest. A rendkívül erős, tüskés törzsről ágaznak szét akár 5-11 méter (!) szélességben, bokorszerűen az ágai. A fa egészen grandiózus méreteket tud ölteni, képzeljük csak el, hogy ehhez szétburjánzó szélességhez akár 14 méter magasra is megnőhet. A fa törzsét emiatt erős támasztógyökerek tartják, amelyek körülölelik a törzset.


Elsőre nem egyszerű, de megéri
A fa ehető gyümölcse is méretes, akár 30 centiméter hosszúságúra is nőhet. Nagy magja körül nőnek körbe gerezdszerűen a porzószálai, amelyekből egy nagyobb gyümölcs akár több százat is tartalmazhat. Ezek tartalmazzák a pépes gyümölcshúst, amihez egyébként nem is olyan egyszerű hozzájutni. Egy kampós végű kalapáccsal szokás felütögetni a növényt, és kihúzni néhány szálat a körbezárt termésből, hogy hozzáférjünk a gyümölcshöz.

A "gerezdek" külső, zöld része kemény és elrághatatlan, ezért a gyümölcs fogyasztását a szálak belső részétől kell kezdeni – ebből az irányból kell kinyomkodni-kifacsarni belőlük a rendkívül puha gyümölcshús tartalmát. A hala íze édes, sokakat az ananászéra emlékeztet, és sokféle formában kedvelik a helyiek. Frissen-nyersen is kedvelt csemege, főznek is vele, sütemények krémjeit is ízesítik halával, és persze gyümölcsléként is finom. (Az Instagram-fotón középen a két halafruit-evő.)
A pandanus, avagy csavarpálma egyébként ismerős lehet a Délkelet-Ázsia szerelmeseknek a pandanlevelek révén. Az élénkzöld színű leveleket sokoldalúan használják fel, tekernek bele csirkét, gőzölnek vele rizst, számos imádott édességük alapanyaga és színeznek is vele.
https://www.instagram.com/p/Bz-oC0tgwXt/
Egy sokkal elérhetőbb egzotikum: a kókusztej – Olvassa el korábbi cikkünket is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.