Hirdetés
Hirdetés

Szokatlan, de imádnivaló a gyümölcs a grillen: az ananász füstös oldala

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 8.
Grillen, nyárson egyaránt jól működik az egzotikus gyümölcs, amelyről hajlamosak vagyunk kicsit talán el is feledkezni a nyáron. Pedig egy kis plusz vihetünk a grillmenübe, ha a zöldségek mellett ananász is kerül a húsok, halak, esetleg rák mellé.
Hirdetés

Sokan még mindig idegenkednek a gyümölcsköretektől, pedig különösen egy olyan (részben) savanykás ízű termésnek, mint az ananász, ott a helye a húsok mellett. A grillen gyönyörűen "kisül" az ananász édes-savanyú ízvilága: kívül finoman megkérgesedik, karamellizálódik és édeskés lesz, belül puha marad, és savanykásabb. Tökéletesen kísérője a húsoknak: a csirkének, halnak és ráknak, de nem csak a fehér, hanem a vörös húsoknak is.

Méltán népszerű utcai – és nem csak utcai – étel Mexikóban a taco al Pastor. A tortillalapba sertéshús kerül a grillezett ananász mellé, friss hagymával, fokhagymával, köménnyel, korianderrel, chilivel és lime-mal ízesítik, tejföllel teszik szaftossá. Az eredeti mexikói készítési mód szerint a sertéshúst előzőleg annattóval (más néven achiote) marinálják, amely egy természetes élelmiszeradalékanyag. Az orleánfa terméséből vonják ki, és nem csak ízesíti, hanem gyönyörűen meg is színezi az ételt. Érdekesség, hogy E160b-ként az E-k listáján szerepel, természetes adalékanyagként. Az íze a paprikáéra emlékeztet kis szerecsendiós felhanggal, és pirosra színez.

Taco al Pastor

Könnyű, diétás fogások szereplőjeként is gondolkodhatunk a grillezett ananászban. Lazacfilé karamellizált, édes csiliszósszal és grillezett ananásszal, avagy fehérje zöldségekkel, gyümölcsökkel, némi cukorral és csípőssel. Szegényesnek kicsit sem nevezhető, mégis szuperkönnyű fogás. A lazac bőven tartalmaz zsírt (a lazacot a maga 13 százalékos zsírtartalmával már a zsíros tengeri halak közé számítják), már csak az édes csili és miatta sem száraz és unalmas ez a saláta.

Nyárson is kiválóan működik. A lédús gyümölcshús kifejetten hálás grilltéma, az itthon bevett grillzöldségnek számító cukkini és padlizsán is előbb szárad ki, mint a levekkel teli ananász vagy egy húsos paprika. Már csak emiatt is érdemes olykor elrugaszkodni a krumpli-kukorica-cukkini köretektől, ha szabad tűzön, parázson sütünk.

Jamaikai BBQ csirke mellett

Ilyenbe biztosan nem fogunk egyhamar beleszaladni: vegán burger aktív szenes buciban, céklával, grillezett ananásszal, karamellizált hagymával, sült édesburgonyával. Ha burger, akkor még mindig nagyobb esély van itthon belefutni egy csirkemelles-ananászos hamburgerbe, mint egy ehhez hasonló vegán kompozícióba. A hús, tojás és tejtermékek nélkül táplálkozók körében egyébként is gyakran főszereplő az ételekben a sült ananász. Vagyis nem köretként sütik, hanem feltétként használják, hús helyett. Miért is ne?

És végül egy rendhagyó megközelítésben: grillezett ananász teljes kiőrlésű toastkenyéren, bacon tetején, citrusokkal körítve. Ez a kombináció emlékeztet valamelyest a híres-hírhedt Hawaii-pizzára. Aki számára nem ördögtől való a sonka (itt bacon) és az ananász párosítása, az kísérletezhet efféle ínyencreggeli elkészítésével. A savakban gazdag gyümölcsöknek érdekes párja lehet egy kis ropogós hús (sült bacon formájában), jó minőségű pékáruval megágyazva neki. Ugye, milyen sokoldalú a grillezett ananász?

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram