Hirdetés
Hirdetés

,,Szeretnénk elérni, hogy a környékbeliek ne külföldre menjenek dolgozni” – Interjú Szikra Gabriellával

SZERZŐ: DiningGuide
2021. december 23.
„Szokjanak hozzá az emberek, hogy a Balatont nem csak nyáron érdemes felfedezni!” – Szikra Gabival új éttermükről, a december 27-én Fonyódon megnyitó A Konyhám stúdió 365-ről beszélgettünk.
Hirdetés

A balatoni vendéglátósok régi célkitűzése, hogy a szezonalitástól az egész éves nyitva tartás felé mozduljanak el. Szikra Gabriella és társa, Renczés Gábor A Konyhám stúdió 365-tel is ezt tűzte ki célul balatonfenyvesi sikersztorijuk, A Konyhám után – pontosabban mellette, hogy A Konyhám a nyári szezonban zavartalanul működik tovább. Szikra Gabival a téli Balatonról, az egész éves nyitvatartás rizikóiról és az új étterem balatoni vendéglátásban képviselt szerepéről beszélgettünk.

A Konyhám éttermet, amit te nemes egyszerűséggel csak „gasztrokocsmaként” aposztrofálsz, évek óta nagy sikerrel viszitek Balatonfenyvesen. Mi vett rá titeket erre a jelentős lépésre, elengedve ezzel a téli szünetet?  

Szikra Gabriella: A Konyhámat a jó idő elmúltával, legkésőbb október elején zárjuk be. Ezt követi egy olyan hónap, amikor kipihenjük a nyári forgalom és nyüzsgés fáradalmait, utána azonban mindig valami újdonságon törjük a fejünket. Évek óta puhatolóztunk egy télen is üzemelő étterem nyitásával kapcsolatban, de most álltak össze úgy a lehetőségek, hogy az ötletből valóság lett.

Szikra Gabriella

Jövő hétfőn nyitjátok meg A Konyhám 365-öt. Mi az oka az év végi nyitásnak?

A két ünnep közötti nyitás azért szerencsés, mert karácsony után jólesik a családoknak, baráti társaságoknak kimozdulni otthonról. Nem sok étterem elérhető ebben az időszakban, ezért is döntöttünk úgy, hogy mi viszont nyitva leszünk.

Szerinted mennyire reális turisztikai célkitűzés a „télen-nyáron Balaton” koncepciója?

A Balatonra általában nyaralni, fürdeni érkeznek a vendégek, pedig érdemes lenne kora ősztől késő tavaszig is körbenézni a környéken, sétálni a parton, és persze finomakat enni. Mi azt valljuk: szokjanak hozzá az emberek, hogy a Balatont nemcsak nyáron érdemes felfedezni! Emellett régóta szerettünk volna egy „rendes” éttermet csinálni, egy kicsit előrébb lépni, és még kidolgozattabb ételeket szebb köntösben tálalni egy szép helyen. Az ötlet tehát már megvolt, ezután talált meg minket egy lehetőség, és úgy gondoltuk, hogy ha a számok is stimmelnek, belevágunk. Nagyon bízunk benne, hogy kialakul majd egy helyiekből és környékbeliekből álló törzsközönség is, hiszen rájuk érdemes építeni.

Fotó: A Konyhám

Látsz-e rizikót az új étteremmel kapcsolatban?

Persze, van benne rizikó, hiszen a téli Balaton sajnos még nem tart ott, ahol a nyári, sőt számításaim szerint a nyári forgalom körülbelül 10%-a valósul meg a téli hónapokban. De mi nem ijedünk meg, ötéves távban gondolkodunk.

Szeretnénk elérni azt, hogy a környékbeliek ne kényszerüljenek külföldre menni dolgozni, hanem itthon is megtalálják a számításaikat.

Az egész éves nyitvatartás előnye, hogy kiszámítható, biztos munkahelyet tudunk nyújtani a dolgozóinknak, de a forgalom kiegyensúlyozatlánsága mindenképpen olyan hátrány, amivel számolnunk kell. Biztosan lesznek nagyon szerény időszakok télen, nyáron viszont a terhelés a többszörösére nőhet. Megszokott dolog, hogy a szezonális munkával többet lehet keresni, emiatt az egész éves helyekről elvándorol a személyzet a jobban fizető, nyári egységekbe. Sokan panaszkodnak a jelenségre a szakmából.

Fotó: A Konyhám

A Konyhám kísérletező kedve és lazasága után milyen stílusra számítsanak az új helyre betérők?

Pici étlap komplex tányérokkal, magyaros ételek egy kis csavarral. Próbálunk a szezonális alapanyagokra és a helyi ételekre fókuszálni, például van egy-két somogyi étel, amit szeretnénk behozni a köztudatba egy kicsit megváltoztatva. A hortobágyi húsos palacsintát is más köntösbe bújtatjuk, légiessé tesszük, a nagyétkűeknek felteszünk egy tarját az étlapra, hogy ők is jóllakhassanak. Mindenkit ki szeretnénk szolgálni: azt is, aki nem eszik húst, és salátára vágyik, de azt is, aki csak olyan helyre megy be, ahol akkora húst kap, mint a két tenyerem. A középutat keressük, nem akarjuk, hogy bárki is éhen maradjon. Jót jó áron, ez az alapvetésünk.

Wow-élményt szeretnénk nyújtani a vendégeknek, és az a vágyam, hogy hozzánk ne „csak” enni jöjjenek be, hanem kifejezetten ami étlapunkon szereplő fogásokért!

Szikra Gabriella

A fonyódi Balaton Áruház felújított épületének 3. emeletén, szépséges badacsonyi panorámával vár majd az étterem. Belül mire számíthatunk?

Ez egy működő étterem volt, amit mi átvettünk, és bérlünk, emiatt az enteriőrt készen kaptuk, és nem is szerettünk volna változtatni rajta. Bisztró stílusú a berendezés, kényelmes fotelokkal, elbújós sarokrésszel és egy 30-40 férőhelyes különtermünk is van. Nem akarunk feszes, ijesztő, aranyevőeszközös helyet, ezért bár az asztal fel lesz terítve és textilszalvétát használunk majd, a fehér abrosztól eltekintünk. Egy látványkonyha az egész helyiség, és van egy séfasztalunk is. Ott lesz a lehetőség, hogy a séfasztalnál majd én szolgáljak fel a vendégeknek, akik minden mozdulatot látnak majd. A vendégek mindig arra vágynak, hogy megtudják, mi hogyan készült, mit hogyan csináltam. Itt a lehetőség arra, hogy bárki bevonódhasson a konyhába!

Hogyan készültök a nyitásra? 

Még mindig nem döntöttük el, hogy legyen-e nyitóbuli, vagy csak csendben elindulunk. Ami biztos, hogy üdvözlő italok és vendégváró falatok lesznek, sőt ajándék disznótoros is, egy kis üvegbe zárva. Nem merem túl nagy dobra verni a nyitást, mert nem tudunk túl sok embert leültetni. Mindenkinek ajánljuk: foglaljon, hogy időben megkapja az ételt és jó szájízzel távozzon. Megpróbáljuk elkápráztatni a vendégeket, és mindenkinek minden igényét kielégíteni. Reméljük, sikerül!

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram