Hirdetés

Beleszeretni Veszprémbe: a Fricska és kocsmája, a Felönt a garatra

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 23.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Szuperchill, tisztességes ételek, csörgedező-habzó italok és patak Veszprémben. Avagy egy középkori malom szeretnivaló (sokadik) új élete.
Hirdetés

Minden éttermek legszeretnivalóbb értékelését kapta meg a veszprémi Fricska. Ákom-bákom gyerekbetűkkel örökítették meg a papíralátéten: jó volta kaja Michelin 5*. Bár a Michelin Guide eleddig három csillagban maximalizálta értékeléseit, egy jó lakott kissrác/lány, kiosztotta a világbajnok öt csillagot. Mi többet, mi mást kívánhatna még egy vendéglátóhely? A veszprémi Fricska maga a szerethető étterem – érdemes felfedezni nem csak a városlakóknak.

Fotó: Fricska étteremlakás

Két Fricskáért is lehet itthon rajongani. A budapesti Fricska gastropubként definiálja magát, és a város legjobb gourmet éttermeinek élbolyát erősíti. (A VII. kerületi szórakozónegyedbeli hely jelenleg zárva tart, újranyitása ősszel várható). A veszprémi Fricska nevében a lakásétterem szerepel, de nem a szó bevett értelmében használják. Egy középkori, mintegy 500 éves malom ódon falai keretezik az épületet, ahol boltívek alatt tudnak leültetni több mint 50 embert.

Fotó: Fricska étteremlakás
Itt nem szitokszó az eklektika

Udvariasan (és némileg helytelenül) eklektikusnak szokás nevezni azokat a berendezéseket, ahol kissé túlszaladt, vagy soha nem is volt jó ízlés, vagy éppen praktikus okokból halmoztak fel egymástól elütő stílusú tárgyakat. A veszprémi Fricska beltéri valóban eklektikus, de a szemnek kellemetesa trendi, réz színű buboréklámpák sora, a klasszik retró 3D kockás burkolat és türkiz csempe. Az lehet talán az egyik kulcsa a jól működő eklektikusságnak, hogy nincsen túlzsúfolva.

Fotó: Fricska étteremlakás

Egyszóval bent jó, kint pedig imádnivaló. A Séd patak partján terül el a kinti rész, és csak óvatosan használnánk a terasz kifejezést, hiszen a legnagyobb szmogban az autóút szélére kipakolt két-három asztalt is szokás annak nevezni. Nem is az épített-dobogós-faszerkezetes fajta, hanem a leglazább, amit ebben a műfajban csak elképzelni lehet. Mindenesetre 2017-ben elnyerték vele a Magyarország Leghangulatosabb Teraszának járó címet.

Fotó: Fricska étteremlakás
Fotó: Fricska étteremlakás
A csobogó patak partján, hintaággyal, napernyők alatt, kilátással a természetre és a veszprémi várra – miközben a malomban működő konyhán igazán korrekt munka zajlik.

A Fricskában tényleg ott van a fricska, ugyanis csak a patakparti, külső pultos helyszínt látva akár kocsmának, ivós-burgerezős kerthelyiségnek is gondolhatnánk a helyet, pedig egyáltalán nem elhanyagolható konyhát visznek.

Fotó: Fricska étteremlakás

Csipeghetünk is, salátázhatunk és vehetjük emberesre is. Korábban is jeleskedtek már benne, de még inkább rárősítettek a BBQ vonalra. A burgerükkel megágyazva bele lehet merülni egy nyáresti fröccsözésbe, sörözésbe, olyannyira, hogy folytathatjuk is az étterem bezárta után. Trükkös malom ez ugyanis, ide tartozik a Felönt a garatra romkocsma is, úgyhogy nem fognak tíz-tizenegy táján kitessékelni minket a padokról, és a csap is nyitva marad.

Fotó: Fricska étteremlakás

1473-ban már feljegyezték Veszprém Frick Malmát, közel a várhoz. Ma itt működik a Fricska. Atom burgerrel, BBQ-val, tapasokkal, koktélokkal, éjszakába nyúló tivornyákkal. Vajon mit szólnának hozzá mai formájában a közel 550 éve itt élt eleink?

Fotó: Fricska étteremlakás
Fotó: Fricska étteremlakás

Fricska lakásétterem és Felönt a garatra

Veszprém, Miklós u. 10.
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram