Szerelem elsőre: Gourmet konyha alapanyagbeszállítók nélkül, lassú élet, kastély és majorság – Graefl Major

2022. június 17.
2019-ben nyitottak csendben, szerettek volna maguknak is időt adni, hogy felépítsék azt a kis világot, amit ma Kétútközben, a Graefl Majorban találunk. Behatárolni sem egyszerű: kastély, majorság, slow food étterem, szállásként apartmanokkal, és jövőre már kastélyszállóként is várnak. Amit nap mint nap képviselnek, az a tökéletes érzékenyítés a városlakóknak, hogy átgondolják és átérezzék, mi is kerül nap mint nap az asztalunkra.
Hirdetés

„Mi a lassabb tempóban hiszünk minden téren. Nem reklámoztunk soha, nem szeretnénk többet vagy nagyobbat állítani magunkról, mint a valóság, inkább kellemes csalódást szeretnénk okozni. Eddig működni látszik az elképzelésünk, egymásnak adják a címet a vendégeink. A hozzánk érkezők kétharmadát törzsvendégek alkotják.” (Szerencsés Györgyi, tulajdonos)

A Graefl Major hírét hallva egyszerre támadt bennünk érdeklődés és egy egészséges kételkedés, hiszen a kastélyszálló és étterem állítása szerint olyan kiterjedt ökogazdálkodást és állattenyésztést folytatnak a birtokon, amellyel valódi 0 kilométeres konyhát valósítanak meg, és ezalatt ne a falusi turizmus egyszerű hidegtálas kínálatára gondoljunk, hanem igazi vidéki gourmet konyhára. Egy igazi gyöngyszem következik: Graefl Major.

A közelmúltban egy egyszerű, sallangmentes bemutatkozás érkezett hozzánk az Eger-közeli Kétútközből. Idézünk belőle: „A Graefl Major null kilométeres konyhájával talán egyedülálló Magyarországon, hiszen konyhánk alapja saját ökogazdaságunk, ahol a són és minimálisan használt biocukron kívül minden alapanyagot magunk termelünk meg, étlapunkat hetente, maximum kéthetente váltva a recepteket az adott időszakban elérhető alapanyagokból rakjuk össze. Szokványos étteremnek sem mondhatjuk magunkat, hiszen a vendégek az étkezésen kívül is több órát töltenek el a Majorban, ismerkedve a bio növénytermesztéssel, a boldog állattartással.”

Ez a leírás olyan pőrén, szinte magától értődő egyszerűséggel számolt be arról, hogyan kivitelezhetik a majdhogynem kivitelezhetetlent: gourmet éttermi konyhát vezetni olyan alapvető konyhai hozzávalók nélkül, mint olívaolaj vagy kakaópor, hiszen ezek értelemszerűen nem megtermelhetők helyben.

De ne szaladjunk máris ennyire előre, hol járunk egyáltalán?

Fotó: Graefl Major

Fotó: Graefl Major

Kétútközön a teljes önfenntartást választották

Önfenntartó tanyákról, közösségekről jó ideje tudunk már, de mindehhez mindig is tartozott egyfajta mezítlábas-raszta újhippi életérzés. Sok más különlegessége mellett az egyik, hogy a Graefl az egyetlen szecessziós kastély az egész országban. (Utána lehet keresni, a városi építészetben kicsúcsosodó szecessziós stílus egyetlen látogatható kastélya az országban.)

Szerencsés Györgyi és férje, Szepesi Péter óriási energiabefektetéssel, elhivatottsággal és távoli víziók által vezérelve építik-szépítik a kastélyszállót és a birtokot, amelyben kulcsszerepet játszik a folyamatosan fejlődő biomajorság.

Fotó: Graefl Major

Egertől kb. 30 kilométerre, a Tisza-tól csak 10 kilométerre járunk. A 33-as főúttól nem messze, körülbelül két kilométerre találjuk Kétútközt Besenyőtelek és Poroszló között, habár valóban keresni is kell, évtizedeken át egy járhatatlan, benőtt út vezetett idáig, mígnem új tulajdonosra lelt a birtok. Nem vezetnek táblák idáig, a főútról is le kell térni – mind a mai napig sokat megőrzött a régies arisztokrata, jellegéből, egy kis titokzatosságot is csempészve köré.

Egy külön világba csöppen itt a vendég, őzek, fácánok keresztezik az útját, és szinte a semmiből itt áll egy gyönyörű épület, amelyet 1906-ban Graefl Andor földbirtokos építtetett. A mai tulajdonosok elmondása szerint az ősatya egy igen tehetséges korabeli mezőgazdász volt, rokonságban a Horthy-családdal, akik vadásztatásból nagy jövedelemre tettek szert.

Ismert, „izgalmasnak” számító család voltak, még a korabeli pletykalapok is írtak róluk. 1938-ban VIII. Edward angol király két hétig vendégeskedett és vadászott Kétútközben.

A 2. világháború után állami gazdaságé lett az épület, de ők is rájöttek, hogy érdemes vadásztatni, így nem maradt parlagon az épület és a birtok. Beköltöztek a (párt)állami gazdaság vezetői, és olasz, német vadászok is jártak Kétútközbe. Meg kellett felelni mindeközben a szocialista korszak irányelveinek is: lefestették a szecessziós épület falait, hogy ne maradjon meg a régi pompából semmi, és óriási szerencse, hogy ezen kívül nem bántották az épületet. A ‘70-es években aztán rövid ideig varrodát működtettek itt, kivettek válaszfalakat is, de nem tudtak annyi kárt tenni benne, hogy ne lehetett volna restaurálni, miután legalább húsz évig aztán üresen állt a kastély és a hozzá tartozó gazdasági épületek is.

Fotó: Graefl Major

Arra kérdésre, hogy megéri-e a rengeteg befektetett munkát és pénzt a majorság, így felel Szerencsés Györgyi: „Utólag látva sokkal, sokkal több munka van benne, mint ahogy azt előtte bármikor is gondoltuk. Egyik feladat adja a másikat, és ennek soha nem is lesz vége, ami nem is baj. Mi nem járunk egzotikus nyaralásokra, mindent önerőből, pályázatok nélkül csináltunk eddig. Van egy jól működő szállítmányozási vállalkozásunk, ami lehetővé teszi, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket Kétútközön.”

Fotó: Graefl Major

Ha valaki csak az eredményeket látja, talán irigykedik is a természetbe olvadó, idilli gazdaságra, szálláshelyre, étteremre. „Nekünk ez a hobbink, a szenvedélyünk, az életünk. Korareggeltől estig dolgozunk, hogy ilyen szép legyen, és folyamatosan fejlődni is tudjon. "

Hivatalosan kastélyhotelként jövő tavasszal nyílik meg a Graefl, de nem lesznek a szobákban hotelbútorok. Eredeti, százedeleji restaurált bútorokkal fogják berendezni a tereket.

Fotó: Graefl Major

Azt mi is látjuk, hogy egészen mást nyújtunk vendéglátókként, mint a legtöbb helyen. Ez tényleg egy szerelemprojekt, minden egyes gondolat belvalósítása itt a miénk. Talán azért is találunk könnyebben munkaerőt, mert nem a hagyományos vendéglátásban gondolkodunk. A környék dolgos kezű embereit foglalkoztatjuk. Minden nap jönnek a kertészek, szakácsokat Egerben találtunk.”

Kívülről ez nem látszik, de Györgyiék újoncok a „tanyasi” életben (a Graefl nem tanya), egriként, mint mondják, tipikus városlakók voltak. „A cégünk most is megvan, dolgozunk, hogy a Graefl fejlesztéseit finanszírozzuk, de igazán már nem szeretünk bemenni a városba.

Fotó: Graefl Major

Gourmet konyha nullikométeresen, alapanyagbeszállítók nélkül

Három konyhán dolgoznak, köztük egy üveges kerti pavilonban. Az állattartás és egészéves kertészkedés mellett igazi vidéki gourmet konyhára vannak berendezkedve, de nagykonyhai megoldalások nélkül, így nagyobb mennyiségre nincsenek is felkészülve.

Külön sajtkonyhájuk is van. Megfejik a tehenet, a kecskét, „a magyar tarka ad 20-25 liter tejet”, meséli a tulajdonos, a majorságban pedig készítenek érlelt, kemény sajtokat, de ricottát is. Tartanak mangalicát, kacsát, tyúkot és szamarakat is.

„Nagyon szép ételeket bármiből lehet készíteni, az ipari élelmiszerekből is. Mi kitűztük célul, hogy szépet akarunk adni, igazi bioalapanyagokból, és olyan ízvilággal, ami nem marad el más éttermekétől. Büszkék vagyunk rá, hogy soha nem marad étel a vendégeink tányérján.”

Fotó: Graefl Major

A vendégeknek meg kell érteniük persze, hogy egy menő ínyencétteremben miért nincsen olívaolaj, parmezán, spanyol vagy olasz sonka, uruguay-i marha steak. Az erdővel körülölelt szecessziós épület és a kert csak az élménycsomag egy része. Minden vendéget végigkísérnek a majorságon, bemutatják a rendszert, amely a vendéglátásukat kiszolgálja.

Libamájas millefeuille / Fotó: Graefl Major

Szerencsés Györgyiék most is építkezésben vannak. Természetes módon öntisztuló fürdőtavat és teniszpályát építenek a vendégeknek.

„Nem tudom, hogy a vendéglátó szakma hogy fogad be minket, mi egy kicsit mindenben más utakat választunk, nagyon nem szokványos, amit mi képviselünk” – összegzi Szerencsés Györgyi, akinek csapatával együtt mi mást kívánhatnánk, mint sok szerencsét?

A Graefl Major weboldala, Facebook-oldala

 

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram