Szabadfi Szabolcsnál egész évben farsang van. Az ország mára leghíresebb pékjének olyannyira szerelme a fánksütés, hogy naponta több ezer darab készül budapesti és szentendrei műhelyeiben, sőt egy önálló üzletet is nyitott a fánkoknak Bomboloni néven Pesten, a Pozsonyi úton. Egy kényes finomsággal állunk szemben, és igényel is némi sütési tapasztalatot, hogy látni és tapintani tudjuk a készülő tészta állagának megfelelő állapotát, de a pék segítségünkre lesz az egymást követő lépésekben.
A farsangi időszak idén 42 napig tart, és már javában benne járunk. Január 6-án kezdődött, és február 16-ig zárul, de farsang-e a farsang legalább egy fánksütés nélkül? Szabi, a pék válasza egyértelmű. További érv az elkészítése mellett, hogy a fánkokhoz nem kell túl sok vagy túl különleges hozzávaló – gondos odafigyelés a tészta különböző állapotaira viszont annál inkább. Elő a keverőtálakkal, és induljon el valóban a farsang az év első fánksütésével!
Tippek a péktől:
- A fánk tésztája nem ismer pardont. Kizárólag kellemes melegre, 20 C fok feletti hőmérsékletre felfűtött helyiségben szabad készíteni.
Tilos huzatot csinálni, nem fázhat meg a tészta!
- A lisztet szitáljuk át, mielőtt a felfutott élesztőhöz adjuk, és könnyedén rázogatva, „levegősen" adjuk hozzá a tejes élesztőhöz, hogy segítsük a kelést, és minél könnyedebb legyen majd a tészta.
- A gyúrással akkor vagyunk készen, ha egészen sima felületű már a tésztagombócunk, és finoman hólyagos a felülete. Ekkor mehet megkelni!
- A narancsos vagy más citrusfélékkel ízesített cukor minden háztartás jóbarátja. Kezeletlen héjú narancsot (vagy más citrust) reszeljünk le, keverjük össze cukorral, zárjuk le üvegben. Sok más süteményhez is finom.
- Ne ijedjünk meg a fél deci rumtól a receptben! Az alkoholtartalma el fog párologni a hőhatás során, viszont a bő olajban való sütés során segít, hogy ne szívják meg magukat olajjal a fánkok.
- Szabi, a pék a csavart fánk receptjét adta meg, de ha elfáradnánk a végére, kerek fánkokat is formázhatunk a tésztából!
- Szabadfi Szabi üzleteiben különböző töltelékekkel elérhetők a fánkok. Alapízesítésnek számít a vaníliasodós töltelék, amit habzsákból töltünk a fánkok belséjébe. A vaníliasodó receptjét nézze ki Macsinka János, az egri Macok Bisztró séfjének vaníliakrémes túrós palacsinta receptjéből!


Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 2 dl tej
- 20 g friss élesztő
- 3 db nagy tojássárgája (kisebb sárgák esetén 4 db)
- 60 g szobahőmérsékletű vaj
- 50 g narancsos cukor (ha nincs ízesített cukrunk, jó lesz a sima is)
- 1 tk. só
- 0,5 dl rum
- 1 liter olaj
- Ízlés szerint lekvár
- Ízlés szerint magtöret a tetejére (pisztácia, mogyoró)
- Porcukor a szóráshoz
- A vaníliasodó recepthez kattintson alul a cikkajánlóra!

A készítés lépései:
- Előkészítünk egy nagy keverőtálat, de kivételesen nem a liszttel kezdjük, hanem a tejet öntjük bele.
- Kézzel belemorzsoljuk, majd elkeverjük a szobahőmérsékletű tejben az élesztőt.
- Jöhet bele a tojások elválasztott sárgája, majd az átszitált liszt.
- Ezután beletesszük a narancsos cukrot, majd a sót. A só esetében fontos, hogy ne érjen össze az élesztővel, ezért ez jöjjön a száraz hozzávalók közül utoljára.
- A rumot ezután adjuk hozzá.
- Elnagyoltabb, csipkedő mozdulatokkal kézzel elegyítjük a hozzávalókat.
- A szobahőmérsékletű vaj ekkor kerül a masszába.
- Amikor már egybeáll a tészta, kivehetjük a keverőtálból, és tovább dagaszthatjuk deszkán is.
- Ha a gyúrás során már egy ruganyós tésztagombócot kapunk, ami a deszkától elválik, és szakadásmentes az állaga, ekkor léphetünk tovább.
- A tésztát lefedve, huzatmentes, meleg helyiségben hagyjuk kelni kb. 45-60 percen át.
- A megkelt, megemelkedett tésztát kb. 12-13 ugyanakkora nagyságú részre osztjuk, kis gombócokat formálva belőlük. Egy gombóc súlya kb. 65-70 gramm.
- A deszkára sorakoztatott tésztagombócokat konyharuhával letakarjuk, és negyed óra-20 percen át tovább kelesztjük.
- A gömbjeinket egyenként kilapítjuk a kezünk segítségével, majd felcsavarjuk, mint amikor kenyeret formázunk.
- Ezután a hosszúkás tésztadarabokat a tenyerünk segítségével egyenletes vastagságú hurkákra sodorjuk.
- A virágformához a tésztaszálat meghurkoljuk, az alul kilógó véget felhúzzuk, és hozzácsípjük a másik tésztavéghez.
A vaníliasodó receptjéhez kattintson Macsinka János alábbi receptjére!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.