Hirdetés
Hirdetés

Sorra érkeznek a World's 50 Best Restaurants különdíjai

SZERZŐ: Király Márton
2023. május 16.
Ahogyan arról a Dining Guide is beszámolt, idén Valenciában hozzák nyilvánosságra a World's 50 Best Restaurants lista szereplőit, azaz a világ ötven legjobbjának választott étterem névsorát. Az eseményre június 20-án kerül sor.
Hirdetés

Icon Award

A napokban hozták nyilvánosságra a hírt, hogy 2023-ban a World's 50 Best Restaurants Ikon-díját Andoni Luis Aduriz nyerte. Az egyfajta gasztronómiai életműdíjnak megfelelő kitüntetés jó helyre került, hiszen a séf közismert fáradhatatlan kíváncsiságáról és izgalmas kísérleteiről, amelyekben összetevőket és technikákat kombinál újító módon. Világhírű éttermében, a kreatív gasztronómiai laboratóriumként is funkcionáló Mugaritzban olyan konyhát hozott létre, amely egyedi, újító szempontok szerint vizsgálja ember és étel kapcsolatát.

Fotó: facebook.com / Mugaritz

A séf pályájának impozáns ívét végigkíséri a felfedezés és kísérletezés. El Bulli-veteránként Aduriz Ferrán Adriától tanulhatta a magabiztosan elsajátított hagyományos technikák és az újító megoldások harmonikus kombinálását, s ezt a szemléletet továbbvitte saját éttermébe.

Fotó: facebook.com / Mugaritz

A mára két Michelin-csillagos Mugaritz 1998-ban nyitotta meg kapuit. Fél éven keresztül várja vendégeit, hogy az év második felében zárt ajtók mögött kizárólag kutatással, fejlesztéssel, gasztronómiai kísérletezéssel foglalkozzanak. A kutatás eredménye pedig olyan fine dining élmény, amiben az étel és az alkotóművészet, a tudomány és konyhatechnika, a kreativitás és a gyakorlat, a hagyomány és az újítás találkozik.

Fotó: facebook.com / Mugaritz

World’s Best Female Chef 2023

A World's 50 Best Restaurants Icon Award mellett kihirdették a World’s Best Female Chef 2023 Award győztesét is. A világ legjobb női séfjének Elena Reygadas bizonyult, a címet Mexikóvárosban található éttermében, a Rosettában végzett munkájával nyerte el.

Fotó: facebook.com / ROSETTA

Külföldi tanulmányai során, melyet a New York-i French Culinary Institute elvégzésével kezdett, majd a londoni Locanda Locatelli konyháján, Giorgio Locatellitől tanulva fejezett be, Elena Reygadas hazatért, hogy 2010-ben megnyissa saját éttermét.

A hely stílusának középpontjában a mexikói konyhaművészet állt, és a menü segítségével Reygadas bemutatja a régió kulináris kultúrájának múltját és történelmét, jelenét és jövőjét is. Nem ritka, hogy az étlapon a prekolumbián kultúrák receptjei, esetleg modern környezetbe átemelt konyhatechnikai megoldásai szerepeljenek, s ezeket a séf harmonikusan kombinálja más, a környékre nem jellemző hozzávalókkal, és a legmodernebb konyhatechnikai megoldásokkal, létrehozva ezzel egy Mexikóban gyökerező, de országhatárokon és korokon átívelő gasztronómiai élményt.

Fotó: facebook.com / ROSETTA

Tanulmányai során bukkant rá azokra az ősi sütési technikákra, melyeket saját receptjeivel kombinált, így megnyithatta a La Panadería de Rosetta nevű pékségét, amely a mexikói kenyérkultúra gazdag történetét ünnepli.

Kutatásainak eredményét, receptjeit és felfedezéseit Elana Reygadas egy mindig magával hordott jegyzetfüzetben dokumentálja, s ezeket a jegyzeteket némileg persze átdolgozva, de ki s adja, így közzétéve eredményeit.

Fotó: facebook.com / ROSETTA

Reygadas mindig is feszegette az étterem fogalmának határait és azt, hogy az miként járulhat hozzá a társadalomhoz. 2022-ben Beca Elena Reygadas néven ösztöndíjprogramot indított, amely hátrányos helyzetű nőknek ad lehetőséget arra, hogy elhelyezkedjenek a gasztronómia világában.

A legjobb ötven étterem a világon

Ahogyan arról a Dining Guide is beszámolt, idén Valenciában hozzák nyilvánosságra a World's 50 Best Restaurants szereplőit, azaz a világ ötven legjobbjának választott étterem névsorát. Az eseményre június 20-án kerül sor.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram