Hirdetés
Hirdetés

Rácz Jenő: „A Rumourban elveszik a széket a magyar vendégek a külföldiek elől”

2022. január 18.
A mainstream médiában széles ismertséget szerzett séfek teljesítményét mindig árgus szemekkel figyeli a szakma. Tény, hogy Rácz Jenő csúcsra járatta a szereplést, miközben a „Michelin-csillagos séf” jelzővel vonult be a médiába úgy, hogy itthon még éveken át nem kóstolhatta a főztjét a közönség. Több mint kilenc hónap nyitvatartás után a Rumour a téma – az étterem séfjét és társtulajdonosát, Rácz Jenőt kérdeztük.
Hirdetés

A sanghaji Taian Table étteremben szerzett Michelin Guide-sikerek és a korábbi karrierállomások beágyaztak Rácz Jenő reputációjának, és Gerendai Károly is fantáziát látott a még mindig 30 év körüli séfben; az ismert üzletember társtulajdonosként szállt be a végül 2021 tavaszán megnyílt étterembe. Rácz Jenő a gasztrosajtó folyamatosan érdeklődése mellett az elmúlt években megjárta a tévés showműsorokat és pletykalapok hasábjait is, a kíváncsiság pedig csak egyre nőtt húzódó étteremnyitása körül.

Jelenleg nem csak a Gerendai Károlyhoz köthető gasztronómiai projektek között egy igazi reménysugár a Rumour by Rácz Jenő, hanem a teljes éttermi palettán is. A belvárosi élményétterem a 2021-es éttermi trendekkel szembemenve mutatta meg, hogy van létjogosultsága a fine diningnak, a mindennapi étkezéstől elrugaszkodott különlegességeknek, mindezzel ráadásul nem a külföldi gourmet utazókat szórakoztatja a Rumour, hanem túlnyomórészt magyar vendégeket fogad az étterem – ami ebben az árkategóriában és alapanyag-használatban unikális példa a hazai vendéglátásban. Rácz Jenőt kérdeztük.

A Rumour by Rácz Jenő étteremben

Rácz Jenő: Egy új étteremnek mindig van egy kezdeti hype-ja. Azt gondolom, hogy kell minimum egy fél év, mire megmutatkozik, hogy valóban szeret egy helyet a közönség. Nálunk nemhogy stagnálna a vendégszám, hanem folyamatosan nő. Ma már nem csak dupla telt házakat csinálunk, hanem még több embert fogadunk, és mindig van vendég, akiknek a legnagyobb sajnálatunkra nem tudunk helyet adni.

Két körben, a pre-theather és a nagy menüre fogadtok vendégeket. Hogyan tudtok ennél több embert fogadni?

Megnyitottuk a foglalásokat az emeleti private dining terembe is, ami a várakozásunkon felül sikeres.

Rumour-csapat

Fent nem kapnak kevesebbet a Rumour-élményből a vendégek?

Jó kérdés, ugyanis eredetileg mi sem számoltunk ezzel az opcióval. A megnyitás óta sok esetben azzal szembesültünk, hogy egy-egy társaság aznap akar jönni, és írnak akár a privát oldalamra is, hogy nem tudnak foglalni a hivatalos rendszeren. Mi telt ház esetén csak a privát termet tudjuk kínálni nekik, időközben viszont számunkra is kiderült, hogy az ételek és kiszolgálás terén azonosat tudunk nyújtani fent is, viszont olyan vendégek esetén, akik ismerik a lenti show-t, a többedik látogatás alkalmával egy többfős társasággal jobb beszélgetni fent. Így elsősorban a visszatérő vendégeink számára ajánljuk, akikből szerencsére kifejezetten sok van. Sokak szájából már az első élmény során elhangzik, hogy biztosan visszatérnek.

Üdvözlőfalat: Celeriac Bonbon Amuse Bouche / Rumour by Rácz Jenő

A hazai fine dining éttermek egyik bánata, hogy nagyobb számban tudja (és akarja) megfizetni a külföldi, mint a hazai közönség.

Erre közel több mint háromnegyed év nyitvatartás után tökéletesen rácáfol a Rumour. Amikor este körbenézek, magyar arcokat és szófoszlányokat hallok, jelenleg alig van külföldi vendégünk. Heti 5 napból 3-4 napon egy külföldivel sem találkozunk. Ezt természetesen pontosan tudjuk a beérkező foglalások alapján is. Nálunk szó szerint elveszik a magyar vendégek a széket a külföldiek elől. Sokszor értetlenkednek is az ideutazók, hogy nem tudjuk leültetni őket, pedig feliratták magukat a várólistára is. Azt gondolom, a legnagyobb sikerünk az, hogy ezt sikerült a fine dining kategóriában elérnünk.

Rumour by Rácz Jenő

Ez az éttermi műfaj azért (is) kelt sokakban idegenkedést, mert nem ismerik a fogások számát, és attól tartanak, hogy a kis adagok után éhen maradnak.

Ó, mi mind a két típusú félelemmel találkozunk. Valaki attól tart, hogy a később menü több mint tíz fogása túlságosan sok lesz, és persze attól is, hogy éhesek maradnak. Én csak annyit kérek, hogy bízzanak bennünk, nem fogunk csalódást okozni.

Hogyan látod a Rumour helyét az éttermi életben?

Ez is egy érdekes kérdés, ugyanis egyre inkább történelmi kontextusban látom. Én személyesen nagyon nagy tiszteletben tartom a Gundel sztoriját. A 1800-as évek végén, 1900-as évek elején ők történelmet írtak, újszerűek és különlegesek voltak, miközben magyarokkal volt tele a Gundel. Azok a vendégek, akik meg akarták adni a módját az étkezésnek, a Gundelben akartak enni. Nekem pontosan ez a célom a Rumourral. Bennem kezd megfogalmazódni az a vágy, hogy a Gundelben egykor átélhető, korszakalkotó élményt mi 2021-22-ben a Rumourban teremtsük meg. Én abban hiszek, hogy ma írjuk a holnapot. Mindenesetre az, hogy a Rumour adta fine dining élménnyel mi elsősorban magyar vendégeket szolgáljuk ki, számomra egy szívet melengető dolog.

Ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy hozzánk csak a tehetősek érkeznek.

Gyerekek, idősek, sőt határon túliak is érkeznek. Megható, amikor egy család vagy társaság egy nagyobb utat megtesz azért, hogy nálunk étkezhessen.

Zsíros kenyér, kaviár / Fotó: Rumour by Rácz Jenő

Sokkal többet szerepeltél a médiában nem elsősorban a szakmád, hanem a Konyhafőnök hozta hírességed alapján. Jól látom, hogy kezd megfordulni ez az arány?

Ez teljes mértékben így van. Azt az időszakot, amire utalsz, meghatározták a Covid első hullámai, az étterembezárások, amihez az én esetemben az építőipar okozta komoly nehézségek és késések is párosultak. Emiatt többször el kellett halasztani az éttermem megnyitását, én pedig tulajdonképpen nem tudtam a saját, valódi séf és étteremtulajdonos szerepemben a közönség elé lépni. Ekkoriban sokkal inkább közszereplőként lehetett velem találkozni – amivel nekem személyesen nincs is semmi bajom. Az étterem megnyitásakor még láthatóan nagyon erősen a személyemhez kötötték az emberek a Rumourt, velem akartak találkozni, fényképet készíteni.

"A cékla 50 árnyalata " / Rumour by Rácz Jenő

Ma már viszont szerencsére közel egy éve töretlenül, bezárások nélkül működhet a Rumour, én pedig egyre inkább azt látom, hogy valóban étteremként értékelik a Rumourt, és nem annyira a televíziós személyiséget, hanem a vacsoraélményt keresik. Ez volt a célom, ezt örömmel konstatálom.
Én a legboldogabb vagyok ezzel az életformával, hogy minden esete ott lehetek az éttermemben, emellett több inspiráló projektben is részt veszek, miközben a feleségem a gyermekünket várja. Nekem teljes így az életem.

Mik ezek a bizonyos projektek a Rumour mellett?

Részben összefüggésben is vannak a Rumourral, most is Móron jártam, ahol a boromat készítjük. Egy presztízs Chardonnay-mat kóstolhattam két év után végre, már izgatottan vártam ezt a pillanatot. A Rumourban fogjuk kínálni. Több másik projekt mellett annyit elárulhatok, hogy két további vendéglátóegység megnyitását is tervezem 2022-re.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram