Egy újabb üdvözlendő nyitásról adhatunk hírt a fővárosban. A Balaton gasztroarculatának formálásában nagy szerepet vállaló Bezerics Dániel nem maradt meg a parton, napokon belül Budapesten nyitja meg a harmadik Paletta Bisztrót, mégpedig elég jól hangzó koncepcióval.
Kezdjük a helyszínnel. Aki járt az utóbbi időkben a Tompa utcában, láthatta, micsoda sétálóutca-hangulatot sikerült varázsolni egy tulajdonképpen nem is sétálóutcában. A IX. kerület rehabilitált részén járunk, a szintén melegen ajánlott Hazai Kézműves Finomságok boltocskát a 26-os szám, a Pepin Kézműves Sörözőt a 26/B alatt találjuk. Velük szemben működött a Pesti Burger&Bar, amely némi pihenő után, maradva a környéken, pillanatokon belül a volt Tűzraktér épületében születik újra. Az utca végén jobbra, a Ferenc téren a Bib Gourmand minősítésű, kiváló Petrus Étterem, egyszóval nem halunk éhen a környéken – de szellemileg sem, hiszen a Tompáról nyíló Páva utcában fellelhető Magyarország első gasztrokönyvesboltja, Fekete Antonio szentélye, a Cookbooks.
Paletta Budapest és a duplaszárnyú kistesója
Ebben a magasságban nyílik a Paletta Bisztró Budapest is, mégpedig nem szokványos elgondolásban. Reggel 8-kor ugyanis már kinyit, de nem maga a bisztró. Mellette egy aprócska helyiséget is beüzemelnek, a Paletta Itt és Most elviteles reggelibeszerzőhelyként fog funkcionálni egy nagyra tárt, kétszárnyas ajtóval, a bisztró pedig ebédidőben nyit.
Javarészt balatoni alapanyagokból, balatoni ihletéssel, saját maguk által füstölt ponttyal, balatonfenyvesi Angus marhával, tokhallal Keszthelyről
– szól az ars poetica. A boglári és keszthelyi Paletta Bisztrók ikonikus szendvicsei közül kettő is kapható lesz: az idei Év Strandétele díjat elnyert Pulled ponty és a Mangalaci.
Szendvicsbe zárt ízorgia
Utóbbiról van mit mesélni, egy szerelemgyerek a négyzeten (ezt megmagyarázzuk). Bezerics Dani így határozza meg: a gyros és a pulled pork ötvözete egy olyan pékáruban, amit az olasz focaccia és a szerb lepény szerelemgyerekének nevezhetünk. A tépett hús sertéshasaalja és -lapocka keveréke benne, amit 8 órán át szmókerben izzítanak 90 fokon, hántolt akácfa füstön. Az ázsiai ihletésű jus-ben citromnád, szecsuáni bors, csillagánizs, galanga, gyömbér és egy pici gránátalma aromája keveredik. A szendvicsbe pedig rizsecetben marinált jégcsapretek és sárgarépa kerül egy kis mentás joghurttal, mungóbabcsírával és friss korianderzölddel. Huhh.
A bisztró a megszokott időben, ebéddel nyit majd. Hétköznapokon ebédmenüvel várnak, mégpedig igen barátságos áron (két fogás 1650, három fogás 1950 forintba fog kerülni). A korrekt konyhát vivő helyektól megszokott módon délután pár óráig nem üzemel a konyha, és este 6-kor nyitnak újra, á la carte-tal, a hét utolsó napján pedig tradicionális vasárnapi ebéddel.

A délutáni órákban sem fognak bezárni, kávé és sütemény biztosan lesz. A Sütis Móni név nem ismeretlen a balatoniaknak és a palettásoknak, Móni házi süteményei ide is eljutnak. Az ő édességeiben a nagy truváj, hogy a tejszín igazi tejszín, a vaj igazi vaj benne, a kép pedig magáért beszél.

Bezericsék igényes kávékkal érkeznek Pestre, de nem állnak be a specialty kávésok táborába. Klasszikus olasz, sötétebb pörkölésű kávét választottak, egy 90% arabica, 10% robusta blendet.
Bezerics Dániel nem pihen. Idén kivonta energiáit a Kishableány üzemeltetéséből, amit Laposa Bence visz tovább (nyári interjúnk vele: A balatoni vendéglátás extrém sport). Tavasszal új strandbüfét nyitott a fonyódi kutyás strandon, igen örvendetes módon mindössze négy, tökélyre fejlesztett szendviccsel, köztük a Bazalt Burgerrel és a díjnyertes Big Mekkel.
A Paletta Bisztró Budapest hamarosan egy mozgolódásnak is helyet ad, a Balaton alapanyaga kampány fővárosi sajtóeseménye itt lesz.
Nyitás dátuma: 2017. november 20., hétfő
Cím: IX. Budapest, Tompa utca 28.
Nyitvatartás:
Paletta Itt és Most reggel 8 órától
Paletta Bisztró Budapest 11:30-23:00, a konyha 15 és 18 óra között szünetel
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17