Hirdetés
Hirdetés

Platinaérmes a Kreinbacher pezsgő

SZERZŐ: DiningGuide
2017. május 30.
A világ legnagyobb borversenyének történetében magyar száraz pezsgő először kapott az aranyéremnél magasabb elismerést. 17 200 nevezett közül, 219 nemzetközi szakértő bevonásával zajlott a Decanter World Wine Awards, amelyen a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgője 95 ponttal Platinum - Best Hungarian Sparkling díjat kapott. A versenyt 2004-ben rendezték meg először és a mezőny évről […]
Hirdetés

A világ legnagyobb borversenyének történetében magyar száraz pezsgő először kapott az aranyéremnél magasabb elismerést. 17 200 nevezett közül, 219 nemzetközi szakértő bevonásával zajlott a Decanter World Wine Awards, amelyen a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgője 95 ponttal Platinum - Best Hungarian Sparkling díjat kapott.
A versenyt 2004-ben rendezték meg először és a mezőny évről évre nő, 2017-ben rekord számú bort és pezsgőt zsűriztek. A DWWA a legnagyobb és egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetés a borvilágban, Április végén több mint kétszáz szakértő gyűlt össze Londonban, köztük 65 Master of Wine és 20 Master Sommelier.
Egy kis háttérinformáció az eredményről:
Először a zsűri panelekben, vakon pontoz, majd a pontszámokat összesítik. Az aranyéremhez legalább 95 pont kell, az igazán kiváló borokat keresik  „nagyszerű komplexitással és karakterrel”. Ezután egy újabb forduló következik, amikor az adott régió, kategória legjobbjait összekóstolják. Ekkor dől el, kaphat-e valaki platinát.
„A kezdetektől azon dolgozik a csapat, hogy nemzetközi mezőnyben mérve is meggyőző szintre léphessünk pezsgőkészítésben. Ez a pontszám és a platinaérem azért különleges számunkra, mert először sikerült somlói pezsgővel olyan kóstolási élményt adnunk a zsűrinek, mint a borok között Tokaj legjobbjai.” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi- és marketingvezetője.

A Kreinbacher Birtok minden palack pezsgője Méthode Traditionnelle módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készül, ahogy a franciaországi Champagne régióban. Nem ez az egyetlen közös szál Somló és Champagne között, a Birtok tanácsadója Christian Forget, a Paul Bara pincemestere, és a Birtok forgalmazóként három további champagne-házat képvisel.
A 95 pont önmagában szédítő eredmény. Persze egy borversenyen a régiókat mindig külön kezelik, tehát a somlói pezsgő sem champagne-okkal szerepelt egy sorban. Ne is keverjük össze a két régiót, de attól a pontszám azt mutatja, hogy nagyon meggyőző volt a Brut Classic. 95 pontot a francia champagne-ok között olyan mesterművek kaptak, mint a Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002, egy presztízs cuvée a lehető legjobb évjáratból. Vagy ugyanettől a háztól az Essentiel Cuvée Brut, ami kifejezetten a gasztronómiának készült pezsgőjük. A DWWA visszajelzése alapján a Kreinbacher a saját régiójában legalább olyan jó, mint ők Champagne-ban.
A Brut Classicról:
Így látja DWWA a Brut Classicot (a verseny kóstolási jegyzetének fordítása): „Illatában virágok, érett gyümölcsök és citrusok. Ízében fűszerek, pirított mandula, briós és friss tészta, klasszikus összhatás, elegancia. Kivételesen eleven bor hosszan tartó utóízzel és nagyon finom habzással.”
A versenyre nevezett Brut Classic a legmarkánsabban képviseli a Kreinbacher stílust. Ebben benne van a furmint, a borvidék potenciálja, ahogy az is, mit hogyan csinál a csapat Somlón. Talán az sem véletlen, hogy tavaly a CSWWC-n is egy Brut Classic Magnum kapott trófeát, a legelső, 2011-es évjáratból.
Valamit tényleg jól csinálnak...
Háromból három a versenyre beküldött boruk kapott érmet, 2015-ből a bronzérmes Furmint (87 pont), az Öreg Tőkék Bora pedig a legkomolyabb fehérbor (88 pont), amit különösen szeret a gasztronómia, mert kellően gazdag, sokféle étel mellett tud érvényesülni.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram