Hirdetés
Hirdetés

El Camino és nápolyi pizza: Pizza Dell’Arte 3 magyar városban

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 13.
Hogy miként jön össze az El Camino, a nápolyi pizza, Székesfehérvár, Veszprém és Budapest? A megfejtés eddig úgy hangzott: Pizza Dell’Arte. Nemsokára pedig így fog: Pizza Dellarosso.
Hirdetés

A DINING GUIDE Vidéki Alternatív Vendéglátás TOP10-es listáján szereplő Pizza dell’Arte nagyot ment az elmúlt egy évben… Új üzlet nyitott, és a közeljövőben új névvel jelentkezik a Székesfehérvárról indult Pizza Dell’Arte.

A Baltavári név régóta ismert Székesfehérváron. Baltavári Barna édesapja a város egyik legrégebbi, árnyékolástechnikát gyártó-forgalmazó vállalkozója, de a családi üzletet elhagyó Barna története rövid idő alatt túllépett a megyeszékhely határain. A Pizza dell’Artét alapító B.B. a 2013-as El Camino zarándoklatán megvilágosodott, és pályaelhagyóként a pizzakészítés irányába fordult. 

Baltavári Barna

Nápolyi (különutas) iskola Székesfehérváron

Az első Pizza Dell’Arte Székesfehérváron 5 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját. A szerény megjelenésű üzlet hamar a város első számú minőségi pizzázójává vált, mégpedig a „nem kamu pizza” kategóriában. A pizza napoletana scuola stílus akkor még itthon nem volt ismert fogalom. Az egyedi, saját recept alapján készülő vékony pizza tulajdonképpen a nagy nápolyi iskolához áll a legközelebb, de annak egy olyan speciális változata, ahol a nagyon vékony tésztát nem áztatja át a gazdag paradicsom- és mozzarellafeltét (mint a klasszikus nápolyi pizzák esetében), hanem a puha, lágy tészta alsó része ropogós marad.

A Pizza Dell’Arte pizzatésztáját Baltavári Barna fejlesztette ki a saját ízlésének megfelelően. A pizzák a legújabb olasz vonulatnak megfelelően magas hőmérsékleten, professzionális elektromos kemencében sülnek (ilyen gyártmányú kemencéket izzanak a miskolci Pizza Kávé Világbéke intézményben is). A pizzák feltétei sem teljesen követik az ortodox olasz vonalat, a klasszikus pizzák mellett a magyar ízek világát is beépítették a kínálatba, de természetesen a magas minőségű pizzaliszt, a paradicsom és a mozzarella Olaszországból érkezik, és a feltétek javarészét is onnan szerzik be.

A székesfehérvári üzlet nyitását tavaly egy budapesti, Bajcsy-Zsilinszky úti pizzéria követte, idén nyár elején pedig már Veszprém is kapott egy Pizza dell’Artét. Kvázi franchise egységekként működnek, de mind a budapesti, mind a veszprémi egységben bizonyos rendszerességgel össze lehet futni az alapítóval. A veszprémi boltban már igazi olasz pizzaiolóval is találkozhatnak a vendégek, David Sordival, aki sok évig volt biztos pontja a székesfehérvári 67 Étterem konyhájának.

A két hónapja nyílt veszprémi pizzéria sikerét semmi sem bizonyítja jobban, hogy ott is egyre többször lehet találkozni a MÁRA ELFOGYOTT, BOCS táblával. A minimum 48 órás kelesztési idejű pizzatészta okán sajnos csak az előre eltervezett mennyiségben készülhetnek a pizzák.

A pizzériák neve azonban sajnos megváltozik, mert amikor ősszel le szerették volna védeni a Pizza dell’Arte márkanevet, akkor megjelent egy francia franchise hálózat, aki ugyan nem pont ezzel a névvel működik, de biztos, ami biztos alapon ezt a nevet is levédette Európában... A Baltavári Barna nevéhez fűződő pizzériákat a közeli jövőben úgy hívjuk: Pizza DellarossoAjánljuk őket!

A székesfehérvári pizzéria Facebook-oldala
A budapesti pizzéria Facebook-oldala
A veszprémi pizzéria Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram