Hirdetés
Hirdetés

„Olyanok vagyunk, mint a kamaszok, nyár van, minden héten mást akarunk csinálni” – pizzanapot vezetett be a balatonfüredi Vasüzlet

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. június 30.
Tavaly szinte berobbant a magyar vendéglátás világába Huszár Mátyás, a balatonfüredi Vasüzlet séfje, aki az étterem második szezonjában már érzi, milyen az, amikor számolnak velük.
Hirdetés

Arra is rájött, hogy nem tudja egyedül menedzselni az üzletet, nem lehet egy személyben séf és tulajdonos is. Üzletvezetőt nevezett ki, Kelemen Mártonnal így segítik egymást és a Vasüzletet a komolyodás útján.  

A Balatonfüred Ófaluban tavaly nyitott Vasüzlet egy percig nem követett sémákat, trendeket. Épp ezért vezették be idén tavasztól, csapongásként először csütörtökönként, főszezontól kezdve pedig szerdánként a pizzanapot, ahol még egy új szegmensben tudnak a fiúk kreatívak lenni, és Matyi szerint egészen biztosan elfáradni. 

„Olyanok vagyunk, mint a kamaszok, nyár van, minden héten mást akarunk csinálni” – mondja. – „Szerda esténként kinyitunk, és a saját megfogalmazásunkban 3 alappizzát és egy hetente változó ajánlatot teszünk az étlapra, ami a nyár végéig szépen kifutja magát.”

Szerencsére a törzsvendégek is értékelik ezeket az újításokat, a séf szerint is hiány van jó pizzából a környéken. A többi fogás is folyamatosan változik, másként köszön vissza a tányérokon. 

Sokan visszajárnak, és ha a hét többi napján foglalnak asztalt, akkor a Vasüzlet egész más oldalát is megismerik. Foglalni márpedig érdemes, mert kicsi a hely, az esti szervizek teltházasak, és rossz azt mondani, hogy nem tudják a beeső vendégeket leültetni. 

„Ha valaki továbbáll, megértem és támogatom”

Mátyás szerint áldott állapot, hogy a tavalyi téli leállás után az egész csapat visszament a Vasüzletbe: „De azt is tudom, hogy ez egy múló pillanat, és nem tudok ellene harcolni, ha tovább akarnak lépni, el kell őket engednem. Egy távozóm már mindenképpen lesz, lehet, hogy kettő is, ők külföldre mennek, de nyár végéig, őszig mindenképpen együtt maradunk”.

Huszár Matyi visszatekintve azt érzi, hogy a tavaly minden nagyon gyors volt, ő is csapongott, kereste önmagát, és hogy mit tud kihozni ebből a projektből. Valami mégis sikerült, hisz idén ősszel már kétéves lesz az üzlet, a csapat pedig a nulláról kezdte. Ilyenkor természetes, hogy a szakmai továbblépés reményében váltani akarnak, a Vasüzlet ebben pedig egy nagyon jó állomás. 

Hirdetés

„Rájuk ragad az alaptudás, egyfajta gondolkodásmód, és hogyha megerősödve továbbmennek, akkor teljesült a feladatom” – mondja Mátyás. – „Ha pedig valaki nem fogja érezni, hogy mikor kell továbblépnie, akkor majd én fogom neki mondani, mert innen igencsak van feljebb.  Én is folyamatosan változom, fejlődöm, ők is, és nekik is szükségük van más ingerekre, új fejezetet nyitni az életben.”

Bár még nagyon képlékeny az idei év, de most is terveznek egy hosszabb bezárást, amikor tudnak tanulni és más helyeken dolgozni, hogy utána még jobban megerősödve álljanak össze ismét: 

„Járjuk az utunkat, mert vannak terveink, és egyre tisztábban látunk, de még mindig el tudunk tévelyedni ebben a nagy hangoskodásban, mert még mindig néha gyerekek vagyunk.”

Új ötletek

Folyamatosan tele vannak új ötletekkel, amelyek arról szólnak, hogyan lehet ezt jobban csinálni. Nem követnek semmilyen trendet, már csak azért sem, mert nincs kitől meríteni, hiszen a Vasüzlet egy baráti társaság, így kell menedzselni, és közben éttermet vezetni. 

Nem szabad felhergelve betérni a wow-élményt hajszolva

„Ha mostanában felkeresnek és kérdéseket tesznek fel, azt próbálom mindig elmondani, hogy mi is emberek vagyunk, hogy nem mindig jön össze, amit készíteni szeretnék. Van, ami a vendégek szerint nagyon jó, de szerintünk nem, meg kell találni azt, ami mindenkinek működik. Volt olyan étel, ami két hétig szerepelt az étlapon, mert nem volt számomra elég erős, pedig a vendégek elégedettek voltak vele.”

Erről azt mondja Huszár Mátyás, hogy az emberek állandóan hajszolják a wow-faktort, mert a jónak már nem nagyon tudnak örülni. A jó annyira alap, és az is, hogy mindent azonos minőségben levehetünk a polcról. Az étteremben is ezt várják el, az állandó minőséget, csak azt nem veszik figyelembe, hogy az étteremben is emberek dolgoznak, akiknek ugyanúgy lehet rossz napjuk. 

„A wow-érzéshez igenis kell vendég is, mert azt látom, hogy hiába jönnek nyitott, jófej emberek, sokan a rólunk szóló cikkeken felbuzdulva felhergelik magukat egy-egy mondaton és a sok jón, amit mesélnek rólunk, és utána, ha megkóstolják az ételeket, kiderül, hogy lehet, nem is egymást keressük, és azt csalódásként élik meg. “

Matyi most tanulja meg, hogy mikor betérnek lelkendezve, rögtön picit lehűti őket, mondja, hogy vegyenek egy mély levegőt, engedjék el a híreket, először egyenek, és maguktól döntsék el, hogy tetszik-e nekik. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram