„Nagyjából körvonalazódik a jövőnk” | Helyzetjelentés a Mór24-ről 

2024. március 13.
Almás Edit és Albrecht Tamás 2020-ban nyitották meg éttermüket, a Mór24-et Balatonfüreden, amivel hamar fel is kerültek a gasztrorajongók bakancslistájára, országszerte villámsebességgel lettek ismertek. Tavaly októberben éppen ezért váratlanul érte vendégeiket a bejelentés, miszerint „jelenlegi formájában bezár az étterem”, azonban terjedni kezdett a hír, hogy a fővárosban fognak újra megnyitni. Almás Edittel beszélgettünk arról, hogy jelenleg hogyan állnak a költözéssel és újranyitással, mire számíthatnak majd a visszatérő és új vendégeik, illetve addig is hol, és milyen kollaborációk során találkozhatunk velük.

Azon kívül, hogy egy új lokációban fogjátok folytatni a Mór24 történetét, lehet változásra számítani? 

Az eddig működő és bevált koncepciót költöztetjük Balatonfüredről Budapestre. Úgy láttuk és tapasztaltuk, hogy a small plate megoldást nagyon szeretik a vendégek, ráadásul fenntartható és sokkal gazdaságosabban lehet így dolgozni. Ez az, amit megszoktak tőlünk, illetve a natúr borokat, így egyik téren sem szeretnénk változást – ezek váltak be. Próbálunk majd még jobban arra fókuszálni, hogy csak helyi, magyar alapanyagokkal dolgozzunk, olyan összetevők kerüljenek a tányérra, amelyek itthon megtermelhetőek, megteremnek. A borok tekintetében is hasonló lesz a törekvés, a fő vonal Magyarország lesz, esetleg a régióban tervezünk majd némi kitekintést. Folyamatban van az új hely keresése, nagyjából körvonalazódik a jövőnk, de egyelőre még nem árulhatok el többet ezzel kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy tavaly ősszel bezártatok a vendégkörötök, illetve azok, akiknek tetszenek a gasztronómiai ötleteitek, rendszeresen találkozhatnak veletek különböző vacsorákon és pop-up eseményeken. 

Addig sem szeretnénk eltűnni, amíg nincsen fix helyünk. Egyrészt muszáj a felszínen és láthatónak maradnunk, másrészt pedig magunkban is meg kell tartanunk a tüzet. Emellett a vendégkörünket is nagyon szeretjük, nem szeretnénk őket cserben hagyni. A visszajelzések alapján nagyon tetszik nekik, hogy a jelenlegi időszak arról szól, hogy mindig kicsit más formában hozzányúlunk különböző témákhoz. Voltunk például a Bar Bizzare-ban, ahol a dán stílusú smørrebrød-ok voltak a főszerepben, ami nem egy klasszikus Mór-fogás, de mégis imádták, de tavaly decemberben például a Doradoban voltunk, ahol pedig minden a kovász körül forgott.

Most pedig a Sub Rosa eseményre készültök, aminek a helyszíne egyelőre titkos, akik részt vesznek az eseményen, egy pár órával a kezdés előtt fogják megtudni, hogy hová is kell menniük. 

A Sub Rosa esemény egy szuper együttműködés a bumm csapatával, Nyoszoli Kingával és Imre Hannával, akikkel már dolgoztunk együtt korábban is és hamar kiderült, hogy közösen nagyon összehangoltan tudunk működni. Ezért döntöttünk úgy, hogy úgy, hogy megcsináljuk ezt a mostani, nagyobb kaliberű estét. 

Honnan jött a titkos vacsora ötlete? 

Tomival még akkor, amikor Londonban éltünk, rendszeresen jártunk titkos vacsorákra, amelyek lokációjával kapcsolatban az adott estén kaptunk információt üzenetben. Mivel ezek mindig nagyon érdekes és izgalmas események voltak, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne megpróbálni. Számunkra már csak azért is különleges ez az este, mert ilyet még nem csináltunk, így izgatottan várjuk, hogy hogyan fogják fogadni a vendégeink. 

Mit takar a Sub Rosa elnevezés és tematika? 

Kingáék javasolták, hogy ha már egy titkos vacsoráról van szó, akkor mindenképpen adjunk ennek egy nevet és ezzel együtt egy konkrét témát. A sub rosa kifejezés szó szerinti jelentése „a rózsa alatt”. A rózsát ősidők óta gyakran a titoktartással és a bizalmassággal társították. Később régi hagyományként a bankett-termeket rózsafaragással díszítették, utalva arra, hogy a termekben folyó beszélgetéseket bizalmasan kell kezelni. Ezt a későbbi keresztény szimbolizmus is tovább örökítette, ahol rózsákat faragtak a gyóntatószékekre, jelezvén, hogy a beszélgetések titokban maradnak. Tehát az egész tematika a titokzatosságot és misztikumot hivatott jelképezni. Ha sikeres lesz az este, mindenképpen tervben van, hogy további eseményeket szervezzünk, még extrémebb helyszíneken. Londonban például jártunk olyan összejöveteleken, ahol színészeket vontak be az este menetébe, szobáról szobára kellett vándorolni, mindenütt más téma volt és ezekkel az előadásokkal volt összevonva a vacsora. 

Ezúttal igazi, a Mór24-re jellemző fogásokra lehet majd számítani? 

Lesz egy központi, gyakorlatilag fogadóasztal, ezt követően fogja mindenki megkapni a saját asztalát, és egy nyolc fogásos vacsorát, amely során Tomi fogásai az ő kreativitását tükrözik majd. Az ételek ugyanazt a laza stílust fogják képviselni, mint amit a Mórban is csináltuk, így azt kell mondanom, hogy igen, aki részt vesz az eseményen, az egy szeletet kap az igazi Mór24-es ízekből.

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram