Hirdetés
Hirdetés

A nagy csabai kolbászteszt

SZERZŐ: Lami Juli
2017. május 18.
Ahogyan annak már többször is hangot adtunk, hiszünk a csabai kolbászban. De ezzel nemcsak mi vagyunk így, sőt! Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere egyik legfontosabb küldetésének tartja, hogy prémium brandet csináljon a csabai kolbászból. Összehoztunk ezért néhány szakértőt és lelkes amatőrt, és tesztnek vetettünk alá 14 csabai kolbászt.
Hirdetés

Ezzel több célunk is volt. Egyrészt szeretnénk megmutatni, mennyire sokszínű és nem ritkán magas minőségű termék a csabai, másrészt azt is szerettük volna kideríteni, vajon jelen pillanatban kiktől érdemes vásárolni, ha igazán magas színvonalra vágyunk. (Hiszen mint tudjuk, rengeteg az olyan "csabai" a piacon, amit vétek annak nevezni.) A teszten részt vett Békéscsaba polgármestere és kabinetfőnöke, Gianni és csapata, továbbá olyan séfkiválóságok, mint Sárközi Ákos, Wolf András, Barna Ádám és Segal Viktor, de ott volt Gál József is, a hentesek hentese, a Dining Guide szerkesztősége és Szabó Győző is.


A kóstolás előtt Barna Ádám, aki maga is békés-megyei, elmondta, mitől csabai a csabai. Fontos tudnivaló, hogy a csabaiban nem lehet bors, viszont pirospaprika, kömény és fokhagyma igen. Leggyakrabban száraz vastagkolbászként találkozhatunk vele, amit tévedés szaláminak nevezni.
Lássuk a kolbászokat!
Összesen 14 kolbászt kóstoltunk, némelyiket azonban kizártunk a versenyből, mert nem ment át a rostán. Ezeknél a tételeknél általában a következő bírálatok hangoztak el: "nem kerek az íz", "savanyú, fülledt szaga van", "érződik benne a gyorsérlelő", "gyenge ízű", "érződik, hogy kamrában tartották, zöldségkamra íze van", "túl erős a füst", "dohos", "sok a porcogó, sok az ín", "nyers hatású". Ebből már szépen látszik, hogy szakértőink nem kímélték a kolbászokat, és kíméletlenül elmondták a véleményüket mindegyikkel kapcsolatban. Itt kell megjegyeznünk, hogy a teszt teljesen vakteszt volt, senki nem tudta, melyik tétel van a tányéron, csak két olasz fiú, akik felvágták őket, és csak a végén adták át a listát. Visszatérve a kritikákra, a polgármester úr elmondta, hogy Békéscsabán egy kolbászt azzal lehet a legjobban megsérteni, hogy "ezt még a krumplilevesbe sem tesszük bele". És bizony, ez a mondat is elhangzott a teszt során.
Az első értékelhető tétel a Kovács-féle házikolbász volt. Sárközi Ákos úgy nyilatkozott, hogy először azt hitte, erőteljes lesz a füstje, de amikor megkóstolta, kellemesen csalódott. Tetszett neki a fűszeressége. A polgármester úr teljesn más véleményen volt, ő keveselte az ízhatást. Gál Józsi savanykás utóízről beszélt, de összességében nem szerepelt rosszul ez a kolbász.
A következő tétel, amely pozitívan jött ki a tesztből, az a Balázs-féle csemegekolbász volt. A polgármester úr itt mondta el azt is, hogy családonként változik, hogy ki hogyan állítja be a darárólt. Ebben az esetben kicsit nagyobbra hagyták a megszokottnál. Segal Viktor kiemelte a finom húsízt, Wolf András a paprikával volt elégedett. Gianninak is tetszett, jó egyensúlyt érzett benne.
Alberti Pál terméke volt az első csípősebb darab. Ennek kapcsán azt is megtudtuk, hogy Békéscsabán úgy jönnek egy más után a fokozatok, hogy csemege–enyhén csípős–csípős–erős. Mint kiderült, ez "csak" csípős volt, de például Ákos szerint ez a csípősség mindent vitt. A polgármester úr kitörő örömmel fogadta a paprikát, Gál Józsi is kiemelte, hogy jól csíp. Barna Ádám úgy fogalmazott, hogy gumis, de szép. A füstösségét azonban érte némi kritika, összességében viszont jónak találtatott ez a tétel is.
A Mészársteak kolbásza kapcsán merült fel a penész problémaköre. Nem mintha probléma lenne a penész. Barna Ádám elmondta, hogy ezen a kolbászon olyan nemespenész van, amely nem feltétlen jellemző a csabaira, és a séfek azt is megállapították, hogy héj nélkül teljesen más az íze ennek a kolbásznak. Wolf András kiemelte a krémes állagot, ami nagyon tetszett neki. Gál Józsi rögtön felismerte, hogy ez a tétel hozzá tartozik, úgyhogy erről nem mondott véleményt.
A Lipcsei féle házikolbász újabb sarkallatos pontra világított rá, ez pedig a só kérdése. Első kóstolásra mindenki rávágta, hogy sós, kivéve a békéscsabaiak, akik mind egyetértettek abban, hogy csabai berkekben ez nem számít sósnak. Gál Józsi azt mondta, ez a kolbász teljesen rendben van, van utóíze, de az nagyon jó. Ádám jóízű, szép színű, jó textúrájú tételnek minősítette, Ákosnak tetszett a füstje, és azt is kiemelte, milyen jó, hogy a végén jön ki a sós íz. A békésiek elmondták, hogy a kolbászészítők durva asztali sót tesznek a kolbászba, etéren még nem ártana egy kis fejlődés. Ádám hozzátette, a kolbászok sóssága idővel változik, az a kolbász, ami három hónaposan még nem nagyon sós, egyévesen már igencsak az lesz. (A kolbász háromhónaposan és egyévesen is fogyasztható).
Nem árulunk tovább zsákbamacskát, most jön az a kolbász, amely kérdés nélkül a legjobbnak bizonyult, és ebben mindenki egyet is értett. A Mazán család kolbászát kóstolván Segal Viktor rögtön kiemelte, hogy már az illata is húsízű. "Kerek íz, minden benne van, édes tónus, a végén csípős, és nagyon jó a parika" – lelkendezett. Gál Józsi is rögtön egyetértett, hogy ez a legjobb kolbász, jó a füstje, jó a paprikája, tette hozzá. A Mazán családtól kétféle kolbászt is kóstoltunk, és a másik tétel sem maradt alul. Erre a polgármester úr csak annyit mondott, hogy ha ezt adnák vendégségben neki kenyérrel és borral, többet nem is kívánhatna.

A fotókat Kőrösi Tamás készítette. 
 

 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram