Hirdetés
Hirdetés

Mézmámor – A magaslati méz üt, mint a parancsolat

SZERZŐ: Lami Juli
2017. november 20.
A hallucinogéneket tartalmazó méznek akár 45.000 Ft is lehet az ára a fekete piacon.
Hirdetés

A történet úgy kezdődik, hogy vannak méhek, amelyek a rhododendron virágjain élnek. Az ő általuk "termelt" méz pedig hallucinogéneket tartalmaz. Ezt hívják "mad honey"-nak, amelynek az íze kicsit keserűbb, a színe pedig egy árnyalattal pirosasabb. Azt sem árt tudni, hogy a rhododendronok között vannak olyan fajták (pl. a Rhododendron luteum és a Rhododendron ponticum, azaz a sárga havasszépe és a pontusi havasszépe), amelyek grayanotoxint tartalmaznak, amely drámai fizikai rekaciókat válthat ki mind az emberekből, mind az állatokból.

Az elfogyasztott mennyiségtől függően ez lehet a hallucinációtól kezdve a lelassuló szívverésen vagy az átmeneti bénuláson át az eszméletvesztésig bármi.

Ismert halálesetről azonban még nem készült dokumentáció. Ami azt illeti, mivel ez a növény elsősorban a komolyabb magaslatokban érzi otthon magát, és a méhek előszeretettel fészkelnek a meredek sziklafalakra, begyűjteni a mézet sokszor veszélyesebb művelet, mint elfogyasztani. Nepálban a mézgyűjtők életveszélyes mászások alkalmával gyűjtik be, és nemcsak a magaslatokkal, hanem a méhekkel is meg kell küzdeniük.

Forrás: Facebook/themadhoney

És ahogy már említettük, a fogyasztása is tartogathat meglepetéseket. Erről a különös mézről már egészen az ókorig visszanyúló emlékeink vannak, amelyek az athéni Xenophóntól származnak, aki Szókrátész tanítványa volt. Ő ír le egy olyan esetetet, amely görög katonákkal esett meg Kr. e. 401-ben, akik Törökországon keresztül haladtak. Miután ettek a mézből, melyet útközben loptak a méhészektől, hánytak, hasmenést kaptak, járásuk tétova lett, majd meg is bénultak. Másnapra azonban teljesen elmúltak a panaszaik. Kr. e. 69-ből egy olyan esetről szólnak feljegyzések, hogy

pompei hadserege valóságos mézcsapdába esett. A helyi erők mézet raktak ki az út mentére, ahol az ellenség járkált, majd elég volt szabályszerűen besöpörniük a mérgezett katonákat.

Forrás: Facebook/themadhoney

A mézet nemcsak kulináris célokra használják. Törökországban és Nepálban, ahol a leggyakoribb ez a mézfajta, orvosságot is készítenek belőle. Ismert jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, feltölt energiával, sőt, a Viagrát is helyettesítheti. Ennek következtében ez a világ egyik legdrágább méze. Ázsiában, ahol sok helyen kíméletlen szabályozások vannak a drog ellen, 120-160 amerikai dollár is lehet kilója a fekete piacon.

Viszont legálisan is beszerezhető, főleg Nepálban és Törökországban, egyenesen a méhészektől. Sőt, online is elérhető.

Forrás: atlasobscura.com

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram