Hirdetés
Hirdetés

„Mérőszalaggal mászkáltunk délelőtt, a vendégek máris érkeznek" – A Kalóz és A Konyha 2.0, balatoni jelentés

SZERZŐ: DiningGuide
2020. május 8.
A minap még azt gondoltuk, hogy komoly vizsga előtt áll most a Balaton, hiszen nem hagyhatják el a fővárosi és Pest megyei emberek a lakóhelyüket. A mai hírek szerint ez nem igaz, és megindulhatnak a fővárosiak. Két kedvelt balatoni helyet, a fövenyesi Kalóz Strandbisztrót és a gyenesdiási Konyha 2.0-t kerestük fel: hogy indul ez a rázós szezon?
Hirdetés

Beach fooddal, lazán és bizakodóan: Kalóz Strandbisztró 2.0

A Tihany és Zánka közé eső Fövenyesen működik a Kalóz Strandbisztró, amely optimista, kedves és magabiztos, mint mindig. Alapjaiban nem változtatnak sem a kínálatban, sem az árakban, de ők is fejlesztséekben gondolkodnak. Olyannyira, hogy Covid-19-től függetlenül bővítésen, téliesítésen és további munkaerő felvételében gondolkodnak. Azután érdeklődtünk, hogy el kellett-e bocsátaniuk alkalmazottakat:

"Mi szezonálisan működtünk eddig is, a nyitvatartásunk ideje alatt foglalkoztatott alkalmazottakkal. Most azonban komoly fejlesztésekben gondolkodunk, hogy ne csak áprilistól októberig tarthassunk nyitva. Mostanáig a séfünk és további egy kollégánk volt állandó állományban, egész évben. Szeretnénk téliesíteni a Kalóz épületét, és megpróbálkozunk a folyamatos működéssel."

@Facebook Kalóz Strandbisztró, Fövenyes

Miben gondolkodnak a Kalóz-tulajdonosok?

"Mi 18 éve vagyunk itt, télen is sokat csörög a telefonunk, hogy nyitva vagyunk-e. Azt gondoljuk, hogyha tudatosan építünk gasztroeseményekre, kulturális és családi programokra, részben a Balatoni Kör segítségével, akkor nem kell bezárnunk közel fél évre. Ötletekkel tele vagyunk, a cél, hogy megtartsuk a vendégeinket akkor is, ha a strand nem tud működni az eddigiek szerint. Az előírásokat betartjuk, többek között fertőtlenítő kerül minden asztalra, de azt látjuk, hogy nagyon vágynak az emberek a szabadba, vagy egyáltalán csak más környezetbe. Ki a négy fal közül.

@Facebook Kalóz Strandbisztró, Fövenyes

A múlt héten próbaüzemet indítottunk már elvitelre, nagy sikerrel. Az önkormányzatnál pedig sikerült kijárnunk, hogy úgynevezett gasztrojeggyel működjünk, hiszen a fövenyesi strandon található a bisztrónk. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy félárú strandbelépővel két órát lehet bent lenni nálunk, mi pedig cserébe adunk 10% kedvezményt 2500 forintos fogyasztás felett. Mivel a belépőjegy nem drága a strandon, így közel ingyen tudnak bejönni a Kalózban enni vágyók. És egyébként is, a kétórás ittlét alatt lazulhatnak is a Balaton-parton!"

"Tavaly a vacsoráink is nagyon beindultak, több steakestet is tartottunk a balatonfenyvesi Angus-marha birtokot üzemeltetőkkel. Kezdetben tartottunk tőle, hogy fognak-e jönni steakezni a Kalózba, és mi is megdöbbentünk, hogy mindegyik este teltházzal üzemelt."

@Facebook Kalóz Strandbisztró, Fövenyes

Beach food, Főleves, burger és keszeg

"Mi eddig is vízparti, teraszos hely voltunk, a vírus miatt nincs alapvető változás a működésünkben. Kis csodahelynek nevezi sok vendégünk a Kalózt, múlt héten, amikor elvitelt hirdettünk, átjöttek hajóval a déli partról, sőt Tatabányáról is érkeztek hozzánk hamburgerért. Tavaly óriási sikert aratott a Fő leves, ami a világhírű vietnámi pho leves keresztezése a magyar ízvilággal, májgombóccal, kacsazúzával, marhaoldalassal, cérnametélttel, keleti fűszerekkel. Igazi fúziós leves, a szakácsaink remeklése! Idén új ételünk is lesz hazai hallal, mégpedig keszeggel. Ez is kicsit szabálytalan módon készül majd, mint minden nálunk!

@Facebook Kalóz Strandbisztró, Fövenyes

Konyha 2.0: Balaton, barbeque, vendéglátás szívből

Németh Tamást kérdeztük, a Konyha 2.0 füstös húsokért felelős séfjét: "Ismertek már páran bennünket, elég hírhedtek is vagyunk. Én vagyok a füstfelelős, Melinda pedig minden egyébért felel, illetve van négy ember, akivel folyamatosan együtt dolgozunk, ezt mi mindannyian a főállásunk mellett csináltuk, és nagyszerűen működött, a csak délutáni nyitvatartás, a sok-sok rendezvény, kitelepülés... Nagyon jó szezonra készültünk idén.

Az elmúlt évek azt mutatták hogy az idei szezonra csúcsosodik ki a munkásságunk, 2015-2016 óta mindig üzemeltünk, és abszolút felfele ívelő volt a tendencia gazdaságilag is, de ez mára teljesen megváltozott."

@Facebook A Konyha 2.0

"Egyáltalán nem csak az ételek, a vendéglátás miatt jönnek az emberek"

"Szezon elején, március 7-én akartunk nyitni, Tomi névnap és nőnap kombó alkalmából, iszonyat jó időt kértünk, az is volt, de beütött a krach, és mi is úgy döntöttünk, hogy nem nyitunk ki. A sok-sok barát, törzsvendég biztos lejött volna, mi pedig bármennyire is akartunk nyitni, a józan ész azt diktálta, hogy ne."

Nem statisztikai adat, de úgy tudni, hogy ha Németh Tamás süt és áll helyt, jóval több vendég szavaz bizalmat a Konyha 2.0-nak.
Igenis számít a név, az arc, a vendéglátós személye.
@Facebook A Konyha 2.0
"Szerintem jól döntöttünk, igaz, még három hét volt a tilalomig, de az egészség értékesebb, mint a pénz. Aztán gondolkodtunk, és  körülbelül egy hónapja elindult a füstben sütés, csak elvitelre nyitva tartottunk, és nagyon bejött. Nyilván nem annyira, mintha abszolút szabad a gazda lenne a helyzet, de tudunk dolgozni, kicsit kinyújtózkodhatunk, a télen tompult készségeket újraelevenítjük, és heti két napban süthetünk."
@Facebook A Konyha 2.0
Viszony tény, hogy
az idei szezon nem létezik. Ha minden jól megy, és nyitva tudunk lenni október végéig, akkor is félszezonnal számolhatunk, pénzben is. Mindenben érződik, egzisztenciában, a munka mennyiségében. Minden más lesz.

 

@Facebook A Konyha 2.0

Kicsit (vagy nagyon) kitisztítja a piacot, átformálja ez a helyzet. Új igények, új vendégkör jön szerintünk, és mindent át kell gondolnunk. Más marketinget, más dolgokat kell előtérbe helyeznünk, sőt valahol még azt is mondhatom, hogy a jó ebből nagyon jó lesz, mert jobban értékelik talán az emberek majd a kevesebbet, de jobbat.

Eddig visszamondtak nekünk 13-15 nagy rendezvényt, három esküvőt és a bérsütések is megritkultak, de az idő majd jobban megválaszolja ezt. Szóval reménykedünk, bízunk, nehéz év lesz, és aki egy lábon állt, az nagyon nehéz helyzetben van most...."
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram