Hirdetés
Hirdetés

Másodszor is Diner en Blanc Budapesten!

SZERZŐ: Lami Juli
2017. július 26.
"Nincs még egy rendezvény, amely azt a késztetést váltaná ki belőlem, hogy odamenjek egy paintball puskával" – írja Tom Bridge, a We Love D.C. felelős szerkesztője, majd rögtön hozzáteszi: természetesen csak viccel. A Diner en Blanc egy egészen egyedi happening (kénytelenek vagyunk ezt a szót használni, mert ez tényleg nem más), amit a világ minden tájáról vagy az egekbe magasztalnak, vagy a földbe döngölnek. Ahogyan ez az egészen egyedi happeningekkel lenni szokott. De lássuk, miről is szól ez az egész, és milyen lesz a budapesti verzió, amely különben immáron második alkalommal kerül megrendezésre.
Hirdetés

Maga az ötlet François Pasquier nevéhez fűződik, akinek eredetileg az volt a célja, hogy összehívja a barátait egy közös vacsorára, ám párizsi lakása minderre kicsinek bizonyult. Ezért aztán megkérte a barátait, hogy hozzanak magukkal még egy embert, sőt hozzanak maguknak ételt is, találkozzanak a Bois de Boulogne-nál, és öltözzenek fehérbe, hogy akik nem ismerik egymást, azok is tudják, hogy ugyanarra az eseményre érkeztek. Mindez 1988-ban történt. És hogy mi történik napjainkban? Van egy bizonyos Diner en Blanc International nevű szervezet, és ez bonyolítja az eseményeket a világ több, mint hetven nagyvárosában. Általában önkéntesek szervezik meg magukat a helyi rendezvényeket, de akadnak szponzorok is, mint például a Moët & Chandon.

Mivel nagyon komoly nemzetközi háttérrel állunk szemben, természetesen szabályok is vannak, amelyek minden lokációra érvényesek. Ezek a következők:

  1. Meghívást kell kapni valakitől, aki részt vett egy korábbi vacsorán, vagy online kell regisztrálni (a szervezők elmondták, hogy idén még a tavalyinál is nagyobb érdeklődésre számítanak itthon). A regisztrációnak díja van.
  2. Vinni kell egy négyzet alakú fehér asztalt (ennek méretbeli megkötései is vannak), fehér székeket, fehér tányérokat, valamint fehér abroszt is. A dekorációval kapcsolatban is vannak megkötések.
  3. Nem mellesleg fehérben kell érkezni. A törtfehér, a piszkosfehér, a bézs, és még sorolhatnánk, nem elfogadott. Hófehér és ami legalább ilyen fontos: elegáns ölözékben kell megjelenni.
  4. A sok-sok kelléken túl az ételt is a részvevők kell, hogy hozzák maguknak. Maga az étel nem kell, hogy fehér legyen, a tasak azonban, amiben érkezik, nem lehet más színű. A bort a helyszínen lehet megvenni, sör és rövidital nem engedélyezett.
  5. A vacsora titkos helyszínen zajlik, erről a résztvevők csak az utolsó pillanatban értesülnek.
  6. Aki regisztrált a vacsorára, annak kötelező megjelennie. Ha esik, ha fúj, ott kell lenni. Szélsőséges időjárási viszonyok esetén fehér vagy átlátszó esőkabát, vagy esernyő megengedett.

Szigorúan hangzik, és az is, de aki részt vett már valaha ilyen rendezvényen, az mind egyetért, hogy megéri. Rendkívül hangulatos, DIY stílusú luxusprogrammal állunk szemben, amelynek ebben a kategóriában valóban nincs párja. Tavaly Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia előtti kiürített parkoló adott otthont az eseménynek, erről ITT látható egy jó kis videó. Idén szeptember 9-én lesz a Diner en Blanc Budapesten, és a szervező továbbra is Kurják Gábor, Hlatky-Schlichter Hubert és Rókusfalvy Gábor. A magyar változatnak idén lesz négy nagykövete is, Tatár Csilla, Baronits Gábor, Tóth Márton ás Márton Adrienn is. Tóth Márton, válogatott vízlilabdázónk különben nagy gourmand hírében áll, indult a Konyhafőnök műsorban is, és egyik kedvenc elfoglaltsága különböző éttermek konyháján "stázsolni".

Aki nem szeretne magával ételt hozni, az a KIOSK-ból rendelhet magának. Ahogyan már a szabályzatból is kiderült, a vacsora helyszíne titkos, a részvevők csak találkozó pontokat tudnak, és ezekről a helyekről vándorol a csapat együtt a végső helyszínre. Tavaly egyébként olyan jól sikerült a budapesti vacsora, hogy a nemzetközi szervezők is elégedettségüket fejezték ki.

Hirdetés

Egy mondat a sznobságról. Itthon is, és nemzetközi szinten is előszeretettel bírálják a Diner en Blanc-t azzal, hogy ez sznobéria (ez a gourmet white party), pedig ez az esemény nem a gazdagok kiváltsága. Idén lesz charity asztal is, ezzel is szeretnék bizonyítani a szervezők, hogy a Diner en Blanc mindenkié, csak meg kell ismerni!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram