Hirdetés
Hirdetés

Maradékból kincsek! Olasz ételek néhány hozzávalóból - Gianni ajánlásával

SZERZŐ: diningguide
2018. június 3.
Massimo Bottura tegnapi előadása ihlette e heti témánkat. Újabb és újabb felhalmozás, és az azután elkerülhetetlen ételkidobás helyett alaposan körülnézni otthon, és akár csak néhány, maradék alapanyagból egy kis csodát varázsolni az asztalra. Az olasz konyha különösen alkalmas erre. Erről mesélek ezen a héten!
Hirdetés

Ki ne állapította volna már meg a hűtőt nyitogatva, hogy nincs otthon semmi? Ilyenkor autóba ülünk, akár drágább éjjel-nappaliban is vásárolunk, vagy jön az ételrendelés. Ha engem kérdeztek, én abban hiszek, hogy megvan a maga hangulata az otthon főzésnek és az étterembe járásnak is – de a lényeg, hogy adjuk meg a módját! Szerintem

ezerszer jobb ötlet jó minőségű maradék hozzávalókból főzni, mint kisütni például egy mirelit pizzát,

vagy olyan helyről ételt rendelni, ahová egyébként nem szívesen ülnénk be enni. Egy üresnek tűnő hűtő is kincseket rejt! Lássuk csak.
Olvasta friss interjúnkat Massimo Botturával, akivel tegnap volt alkalmunk élőben beszélgetni? Massimo Botturától megtudtuk, hol keressük a világ legfinomabb tortellinijét!

Deva Darshan / Unsplash

Az amerikai olasz segítség: fettuccine Alfredo

A fettuccine Alfredo egy olyan olasz tésztaétel, ami az Egyesült Államokban csinált karriert, érdekessége, hogy a legtöbb olasz az óhazában még csak nem is hallott róla. Nem is az a fontos most nekünk, hogy mennyire fogadja el az itáliai konyha ezt az ételt, hanem a fogás egyszerűsége. Nem tartalmaz húst, még csak paradicsomot sem, tejszínt pedig egyenesen vétek rátenni.

Ne higgyünk a csirkét és tejszínt ajánló netes recepteknek! Titka a vaj, a parmezán és a szerecsendió.

És ha éppen nem fettuccine van otthon, hanem másfájta metélt tészta, hát üsse kő! A fettuccine Alfredo sztorijáról már tavaly meséltem. Aki vonzódik a "minimál tésztákhoz", és a kalandos receptttörténetekhez, hadd ajánljam újra! Itália mostohagyereke, a fettuccine Alfredo.

pixabay.com

Amikor a Spaghetti alla Carbonara nem szent és sérthetetlen

Az eredeti carbonara készítését már megosztottam veletek, Az eredeti carbonara trükkjei itt olvashatók. De talán egy farkaséhes szénégető sem sértődne meg rajta, ha nem malacpofa szalonna kerül a tésztára – amit valljuk be, művészet beszerezni. Nagy eséllyel találunk a kamrában (konyhaszekrényben) spagettit, a hűtőben pedig maradék szalonnát, nevezzük azt éppen baconnek, legyen az finom magyar húsos házi szalonna, vagy éppen egy jó pancetta. Fontos még a tojássárgája és a parmezán, és már tehetjük is fel a fazékban a vizet forrni!

pixabay.com

Végtelen számú lehetőség: saláták

A sokat szidott salátákban ("nem laktató", "kecskéknek való", "semmi íze") az a legjobb, hogy szabadon ereszthetjük a fantáziánkat. Jöhet rá grillezett hús vagy felvágott. Főtt tojás vagy sajt. Vagy persze mindez együtt, ha éppen többféle megmaradt finomságot találunk a hűtőnkben. A salátaleveket feldobhatjuk ízletes, húsos vagy éppen lédús zöldségekkel, mint amilyen a kaliforniai paprika és a paradicsom. Grillezett zöldségekkel, mint a gomba vagy a zöldbab, további színeket és ízeket vihetünk bele.

Bár a legtöbben mindig ugyanazt a pár öntetet készítik, valójában több száz féle salátaöntet variációt kitalált már az emberiség!

Keressük az új kombinációkat, érdemes kutakodni receptek után, és kitolni az elképzeléseink határát a salátákat illetően is. És persze ne feledjük, hogy egy nagy adag, jól megpakolt saláta igenis laktató! Arról nem is beszélve, hogy ha erőt veszünk magunkon, és esti éhségünkben nem egy nagy adag tisztára vagy pizzarendelésre szavazunk, másnap büszkék leszünk majd magunkra, hogy mennyivel könnyedebb és egészségesebb vacsora mellett döntöttünk.

Cézár-saláta csirkével - Raphael Nogueira / Unsplash

Buborékos luxus mindössze két tételből

Múlt héten a proseccós nyári italok között ajánlottam ezt a citromos finomságot, ami sgroppino névre hallgat. Ehhez persze két olyan hozzávaló szükséges, ami nem alapeleme a konyháknak. Viszont sokszor megesik, hogy egy-egy vendégség, családi ünneplés után éppen olyan dolgok maradnak meg, mint egy üveg bontatlan pezsgő (esetünkben prosecco!) és a mélyhűtő is rejthet citromos fagyit, ami nem egy nagy különlegesség.

youtube.com

Ők ketten, az eredeti recept szerint a prosecco és a citromfagylalt – azon belül is szorbé, vagyis víz és gyümölcs alapú fagyi – alkotja a sgroppinót, ezt az "iható desszertnek" és degustivo, azaz étkezés utáni italnak egyaránt alkalmas, hűsítő nyári finomságot. Ha még egy kis mentalevelünk is van, mert nevelgetünk otthon menta növényt, szórjunk rá belőle, fokozva a frissítő hatást.
Ezt a témát gondolatindítónak szántam: ahogy a mondás tartja, abból főzzünk, amink van! És ezt akár szó szerint így vehetjük.

Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem, hogy tudtam néhány hasznos tippet adni, és ne feledjétek, olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram