Izgalmas napokat él a hazai gasztronómia: a Lyonban rendezett Bocuse d’Or finálét előzi meg az International Catering Cup. A versenyt immáron 12 éve rendezik meg a Sirha nemzetközi szakkiállításon, de most először mérettethetik meg magukat a magyarok is a legjobb catering csapatnak járó címért.
Volenter Istvánt, a magyar csapat coach-át beválasztották a kóstolózsűribe is
Összesen 12 catering csapat méri össze a tudását és erejét a napokban. Volenter István, a közelmúltban az Albatros Party Service-hez leigazolt séf nem “csak” a magyarok coach-a, hanem az eddigi szakmai eredményei nyomán beválasztották a kóstolózsűribe is.
A profi versenyen szigorúak a szabályok: a coach óránként nem több, mint 5 percre mehetett be a konyhába ellenőrizni és instruálni a versenyzőket. Ha pedig nekik volt kérdésük, erre a coach-szobában kaptak lehetőséget, de a konyhán Volenter István a megengedett 5 perceknél több időt nem tölthetett.
Miután a tankonyhán minden étel elkészült – ahogyan az a valódi catering lebonyolítása során is zajlik –, becsomagolva, felcímkézve és bedobozolva kell eljuttatni a rendezvény helyszínére az ételeket. A rendezvény ezúttal persze maga a catering cup, a fenti fotón pedig az első versenynap utáni arcokat láthatjuk, ahogyan túl minden fázison, már a teherautóban tudták a versenyételeket.
Piacozás, 100 euró, magyar vonatkozások
A Bocuse d’Or versenyekről is ismert piacozás a catering cupnak is része. Az első versenynap előtt lezajlott bevásárlás során a halakhoz és húshoz kellett hozzávásárolni köretalapanyagokat, legfeljebb 100 euró értékben.
Volenter István coach-ot szólaltattuk meg a verseny első napja után:
“Nagyon szigorú az alapanyagkérdés ezen a versenyen. Az égvilágon semmit nem szabad hozni, az olajtól az utolsó szórás sóig vagy zöldfűszerig mindent csak abból lehet használni, amit a szervezők biztosítanak."
Minden ételből összesen 16 adag készül, ebből 6 adagot fogyaszt el a kóstolózsűri, 2 adag megy el a fotózásra és prezentációra, a további 8 adagot pedig a második nap végén catering rendezvényhez méltó módon a büféasztalon kell feltálalni.
Arra a kérdésünkre, hogy valamelyest sikerül-e esetleg a magyar gasztronómiát is felvillantani az elkészült ételekben, azt a választ kaptuk, hogy erre kimondva-kimondatlanul minden nemzet csapata törekszik, de a megadott alapanyagok nem sok szabad teret hagytak ebben a magyaroknak. A libamáj ilyen szempontból hálás téma, a tengeri halak és a kagyló nyilván nem. (Nemsokára a lefőzött menüt is közöljük!)
https://www.facebook.com/102997646439264/videos/2406192742788276/
Kik az esélyesek?
Ezt persze mindig feltételes módban írjuk, hiszen az általunk megszólaltatott magyar résztvevők teljes erejükkel a saját feladataik professzionális szintű teljesítésén fáradoznak, és nem a konkurens csapatok munkájával vannak elfoglalva. Amit viszont biztosra mondtak, hogy a verseny házigazdái, a franciák ezen a téren is nagyon erősek, akárcsak a Bocuse d’Orokon is szintén jól szereplő amerikaiak, valamint komoly erőt képvisel a szingapúri csapat. A szingapúriak egyébként rendre kiválóan szerepelnek a cukrászati világversenyeken.
Mivel a lehető legbocsánatosabb módon elfogultsággal vádolhatók vagyunk a hazai csapat sikerét illetően, ezért nem is latolgatnánk az esélyeinket, hiszen már az is nagy szó, hogy 2019-ben végre kint vagyunk, ezért most csak annyit mondunk, hogy HAJRÁ!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.